Mediji vēsta, kā migrantu trūkums kaitē Lielbritānijai

© Sputnik / Виталий Тимкив / Pāriet pie mediju bankasСбор урожая клубники
Сбор урожая клубники - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Daudzi lauksaimnieki ir nobažījušies: viņu raža šogad ir apdraudēta vietējo strādnieku pieredzes trūkuma dēļ.

RĪGA, 3. maijs - Sputnik. Vairāki tūkstoši fermeru Lielbritānijā nokļuvuši izmisīgā stāvoklī, ņemot vērā migrantu trūkumu – viņi nepaspēja ierasties Apvienotajā Karalistē pirms koronavīrusa pandēmijas rezultātā tika slēgtas robežas, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz izdevumu The Daily Mail.

Izdevumā publicētajā rakstā stāstīts par lauksaimnieku Brjūsu Kerru no Safolkas grāfistes. Viņam pieder vesela agrīno sparģeļu plantācija. Ik gadus 90 strādnieki ievāc 500-600 tonnas sparģeļu. Raža tiek vākta no aprīļa sākuma līdz jūnija otrajai pusei, kad beidzas sezona.

Евро и калькулятор - Sputnik Latvija
Latvijas lielais bizness "zem krīzes karoga" varēs samazināt algas darbiniekiem

Izdevums stāsta, ka ražas ievācēji strādā 12 stundas dienā – no pl. 6:00 līdz 18:00, tikai ar vienu pārtraukumu, kas ilgst stundu. Dienā viņi nostaigā gandrīz četras jūdzes (vairāk nekā 6 km) un noliecas aptuveni 20 tūkstošus reižu.

Lielākā daļa strādnieku ierodas no Polijas un Lietuvas. Atzīmēts, ka viņus piesaista atalgojums, bonusi un apmaksātā izmitināšana. Strādnieki ierodas katru gadu, taču šogad situācija ir mainījusies. Pandēmijas dēļ no ES paspējuši atbraukt tikai 16 pieredzējuši darbinieki.

Raksta autors konstatēja, ka daži atbraukt nevar, citi – baidās. Viena Lietuvas pilsoņu grupa tikai lidostā uzzinājusi, ka viņu reiss pēdējā mirklī ir atcelts.

Izdevums norāda, ka Kerrs nav vienīgais fermeris, kurš saskāries ar tādu problēmu. Britu varasiestādes vērtē, ka līdz Apvienotajai Karalistei pirms robežu slēgšanas paspējusi nokļūt tikai trešā daļa parastā migrantu skaita. Šī iemesla dēļ ierēdņi piedāvāja pašiem britiem, kuri pašlaik palikuši bez darba, pastrādāt uz lauka. Kerrs ir viens no tūkstošiem izmisīgā stāvoklī nokļuvušo fermeru, kuri tagad spiesti paļauties uz vietējo darbaspēku.

Fermeris stāsta, ka sparģeļi aug burtiski acu priekšā, tāpēc nevar uz kādu laiku atstāt to uz lauka, bet pēc tam ievākt ražu – aizkavēšanās kaitē augiem. Turklāt tāda situācija kaitē arī lauksaimnieka labklājībai – kilogramu sparģeļu viņš pārdod par 6 mārciņām (vairāk nekā 6,8 eiro).

Šajā sezonā Kerrs būs spiests paļauties uz ļoti atšķirīgiem cilvēkiem. Nevienam no jaunajiem ievācējiem nav pieredzes. Daži pat nekad nav nogaršojuši sparģeļus, viņi nezina, kā tie aug. Ikdienas dzīvē jaunie strādnieki ir apmetēji, elektriķi, aktieri, dizaineri, celtnieki, finanšu darbinieki un studenti, tomēr viņiem visiem ir vajadzīga nauda.

Безработный - Sputnik Latvija
Puse no pasaulē strādājošiem cilvēkiem var palikt bez iztikas līdzekļiem

Daži fermeri nevēlas paļauties uz nejaušību un cenšas kaut ko darīt. Piemēram, Endrjū Gārdiners, kompānijas "G’s Group’s Sandfield Farms" nodaļas vadītājs, ņēmis stāvokli savās rokās un pasūtījis vairākus čarterreisus no Rumānijas. Pirmais no tiem atvedis 150 pastāvīgos kompānijas darbiniekus – tagad viņiem jāstrādā pašiem un jāiemāca jaunie ievācēji. Protams, tādiem pasākumiem līdzekļi nebūt nav visiem fermeriem.

Piemēram, Kerrs bija spiests atlasīt strādniekus pat pēc teritoriālā principa, lai arī viņš saņēma simtiem pieteikumu. Šogad viņš neuzstādīs pagaidu furgonus strādniekiem, tāpēc tagadējiem ir jādzīvo līdz 16 km rādiusā no plantācijas.

Lielbritānijā koronavīrusa infekcija aiznesusi vairāk nekā 27,5 tūkstošu cilvēku dzīvības, inficēto skaits pārsniedz 177 tūkstošus.

11.martā Pasaules veselības organizācija izsludināja koronavīrusa infekcijas Covid-19 pandēmiju. Jaunākie dati liecina, ka pasaulē fiksēti vairāk nekā 3,34 miljoni inficēto, 239 tūkstoši cilvēku ir miruši.

Ziņu lente
0