Puse no pasaulē strādājošiem cilvēkiem var palikt bez iztikas līdzekļiem

© Foto : pixabayБезработный
Безработный - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Līdz šī gada jūlijam var tikt pazaudēti jau 305 miljoni darbavietu ar pilnu slodzi, savukārt pusotrs miljards cilvēku var palikt bez naudas.

RĪGA, 30. aprīlis – Sputnik. Covid-19 karantīnas pasākumu dēļ vairāk nekā 300 miljoni zaudēs darbu, savukārt 1,6 miljardi pazaudēs iztikas līdzekļus, teikts Starptautiskās Darba organizācijas (SDO) ziņojumā.

SDO tika izveidota 1919. gadā, lai regulētu jautājumus, kas saistīti ar darba attiecībām. Pašlaik tā ir specializēta ANO iestāde.

Экс-министр экономики Даниэль Павлютс - Sputnik Latvija
Bijušais Latvijas ekonomikas ministrs: nav nepieciešamības palīdzēt krīzē visiem

Saskaņā ar iepriekšējiem darbaspēka situācijas vērtējumiem pasaulē, Covid-19 pandēmijas laikā slimības izplatības novēršanai ieviestie ierobežojošie pasākumi veicina darbalaika samazināšanos visā pasaulē par 6,7%. Tas nozīmē, ka 195 miljoni cilvēku zaudēs savu pilnas slodzes darbu.

Pārskatīties SDO dati liecina, ka līdz šī gada jūlijam var tikt zaudēti jau 305 miljoni darbavietu ar pilnu slodzi. Turklāt 1,6 miljardi cilvēki, kas nodarbināti neformālos ekonomikas sektoros, jeb gandrīz puse globālā darbaspēka, var pilnībā palikt bez iztikas līdzekļiem. Tas skaidrojams ar viņu darbību ierobežojošiem pasākumiem vai arī to, ka viņi strādā visvairāk cietušajos ekonomikas sektoros.

Saskaņā ar SDO vērtējumiem, ar pandēmiju saistītās izmaiņas ir skārušas 81% darba ņēmēju un 66% pašnodarbināto. Darba stundu skaita samazināšanās ir skārusi visu pasauli, taču visvairāk šī tendence ir vērojama Ziemeļamerikā un Dienvidamerikā (12,4% kritums), kā arī Eiropā un Centrālāzijā (11,4%). Visvairāk darba stundu pazaudēs valstīs ar ienākumu līmeni zem vidējā (12,5%).

Visā pasaulē vairāk nekā 436 miljoni uzņēmumu saskaras augstiem nopietnu traucējumu riskiem to darbībā. Šie uzņēmumi strādā visvairāk cietušajos ekonomikas sektoros, tai skaitā aptuveni 232 miljoni vairumtirdzniecībā un mazumtirdzniecībā, 111 miljoni pārstrādes rūpniecībā, 51 miljons mājokļu būvniecības un sabiedriskās ēdināšanas nozarē un 42 miljoni nekustamo īpašumu jomā un citu veidu uzņēmējdarbībā.

Эгилс Левитс - Sputnik Latvija
Levits: Latvija ātri atkopsies pēc krīzes

Atzīmēsim, ka, saskaņā ar SDO datiem, vairāk nekā 70% vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības nozares darbinieku un 60% sabiedriskās ēdināšanas un viesnīcu biznesa nozares darbinieku ir pašnodarbinātie vai neliela biznesa uzņēmēji, kas padara to par īpaši ievainojamiem. Saskaņā ar SDO aprēķiniem, neformālajās ekonomikas nozarēs nodarbināto ienākumi samazināsies par 60%, savukārt Āfrikā un Latīņamerikā – līdz pat 80%. Nabadzības līmenis (strādājošo cilvēku skaits, kuri pelna mazāk par pusi no valsts vidējā ienākuma apmēra) tām palielināsies par 34%.

Šajā sakarā SDO aicina pieņemt steidzamus, mērķtiecīgus un elastīgus atbalsta pasākumus darbiniekiem un uzņēmumiem, sevišķi maziem uzņēmumiem, kuri strādā neformālā ekonomikas sektorā, kā arī citām nestabilām iedzīvotāju grupām. Pie tam, ekonomikas atdzīvināšanas pasākumiem ir jābalstās uz pieejas, kas paredz lielāku darbavietu skaita izveidošanu un tiek pastiprināta ar aktīvāku politiku nodarbinātības un sociālās aizsardzības jomā.

Ziņu lente
0