Kā Porošenko un Lucenko cenšas slēpt patiesību par slepkavībām Maidanā

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasВторой тур выборов президента Украины Петр Порошенко
Второй тур выборов президента Украины Петр Порошенко - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bijušais Ukrainas prezidents Petro Porošenko un bijušais ģenerālprokurors Jurijs Lucenko nelikumīgi vada prokurorus lietā par slepkavībām Maidanā, cenšoties nocelt atbildību no saviem pleciem par 2014. gada notikumiem.

RĪGA, 29. aprīlis – Sputnik. Bijušais Ukrainas prezidents Petro Porošenko un bijušais valsts ģenerālprokurors Jurijs Lucenko nelikumīgi vada Ģenerālprokurora biroja prokuroru grupu, kuri nodarbojas ar lietas materiālu falsifikāciju par slaktiņu Neatkarības laukumā, Kijevā. Šādu apgalvojumu izteicis bijušā Ukrainas līdera Viktora Janukoviča advokāts Vitālijs Serdjuks.

"Ģenerālprokurora Birojā turpina funkcionēt prokuroru grupa, kura joprojām neformāli komunicē ar iepriekšējās varas pārstāvjiem un pilda viņu prettiesiskās pavēles," pārliecināts Serdjuks.

Saskaņā ar advokāta datiem, šī prokuroru grupa stājās noziedzīgā sazvērestībā un saņem finanšu atlīdzību par 2014. gada februāra traģisko notikumu reālo vaininieku slēpšanu.

Serdjuks ziņo, ka šīs prokuroru grupas sastāvā ietilpst Aleksejs Donskojs, Deniss Ivanovs, Janiss Simonovs, Aleksandrs Derkačs, Andrejs Neskorodjanijs un citas personas. Iepriekš viņi izmeklēja lietas par Maidana notikumiem Lucenko kontrolē.

Участники акции протеста движения желтых жилетов в Париже - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kijevas Maidana zvaigzne iesaistījusies jezgā Parīzē

"Šobrīd viņi īsteno Maidana notikumu izmeklēšanas uzraudzību Valsts izmeklēšanas birojā, kur tika automātiski pārvesti no Ukrainas Ģenerālās prokuratūras, pateicoties spiedienam uz valsts vadību un parlamentu no sabiedrisko organizāciju puses, kuras tiek finansētas no ārzemju fondiem," apgalvo advokāts.

Saskaņā ar Serdjuka datiem, prokurori aktīvi sadarbojas ar organizāciju "Advokātu konsultatīvā grupa", kuru finansē Džordža Sorosa fonds "Atdzimšana", un saņem naudu tieši no šī fonda. Bijušā Ukrainas prezidenta Janukoviča advokāts uzskata, ka prokuroru grupa ne vien atklāj "Advokātu konsultatīvajai grupai" materiālus, kas ir valsts noslēpums, bet arī "faktiski koordinē ar tiem dažādus tā dēvētās "izmeklēšanas" virzienus".

Viņš piebilda, ka kriminālprocess aktivizējās pēc bijušā Donalda Trampa padomdevēja, pašreizējā ASV Veselības ministrijas spīkera Maikla Kaputo filmas "Ukrainas krāpšana: impīčments, Baidena nauda, masveida slepkavības" iznākšanas ASV.

"Ivans Bubenčiks, Vladimirs un Zinovijs Parasjuki, kuri pat nebaidās atklāti atzīt to, ka nošāva kārtības sargus, Sergejs Pašinskis un citi – tās ir tās personas, kuras joprojām nenes atbildību. Turklāt viņu saikne ar nošaušanas rīkošanu un īstenošanu netiek izmeklēta pienācīgā veidā. Un ne tikai viņu saikne," secina Serdjuks.

2013. gada 21. novembrī eirointegrācijas piekritēji ieņēma Kijevas galveno laukumu – maidan Nezaležnosti (Neatkarības laukums). Tas notika tūlīt pēc Nikolaja Azarova valdības sniegtā paziņojuma par to, ka vienošanās parakstīšana par asociāciju ar Eiropas Savienību tiek apturēta.

Maidans - Sputnik Latvija
Uguni pa visiem mērķiem: snaiperi atklāja Maidana operācijas nianses

Vēlāk maidans kļuva par varas iestāžu un radikāļu konfrontācijas epicentru. Sadursmēs, kuru laikā opozīcija izmantoja šaujamieročus un "Molotova kokteiļus", abās pusēs gāja bojā desmitiem cilvēku.

Atbildību par vairāk nekā 100 cilvēku bojāeju Ukrainas jaunā valdība uzvēla savam politiskajam oponentam – eksprezidentam Viktoram Janukovičam un IeM speciālo uzdevumu vienībai "Berkut". Janukovičs un "Berkut" karavīri noliedz savu vainu slepkavībās. Janukovičs ziņoja, ka nav devis pavēli apšaut miermīlīgo mītiņu dalībniekus un pat devis rīkojumu izvest no Kijevas visas milicijas vienības.

Ziņu lente
0