Politika

Deputāti atradīs, kam sevi prezentēt: tūkstoš eiro piemaksas ir saglabātas

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ārkārtas situācijas režīma laikā Latvijā nenotiek nekādas prezentācijas un tamlīdzīgi pasākumi, taču augstākās valsts amatpersonas nav atteikušās no piemaksām pat šajā periodā.

RĪGA, 25. aprīlis — Sputnik. Lielākā daļa Saeimas deputātu noraidījuši priekšlikumu atteikties no prezentācijas izdevumiem vismaz Covid-19 radītās krīzes periodā, vēsta tvnet.lv.

Priekšlikumu izskatīšanai iesniedza Saeimas opozīcija.

Пустая улица в Старой Риге - Sputnik Latvija
Latvijai it kā vēl viena tauta ir rezervē: kas nav kārtībā ar dīkstāves pabalstiem

Ārpusfrakciju deputāte Jūlija Stepaņenko uzsvēra, ka patlaban nenotiek nekādas tikšanās un pasākumi, kuros piedalītos Saeimas deputāti, netiek pieņemti diplomātiskie pārstāvji. Prezentācijas izdevumi nerodas, tāpēc opozīcijas politiķi aicina no tiem atteikties.

Stepaņenko konstatēja, ka patlaban viss notiek attālināti, pēc greznības nav nekādas vajadzības.

Arī deputāts Aldis Gobzems norādīja, ka reprezentācijas izdevumu tagad "objektīvi nav".

"Faktiski tas ir algas pielikums. Ja neatteiksieties no tiem, es nemaz nešaubos, ka salīdzinoši pārskatāmā nākotnē Latvijas sabiedrība attieksies no jums, dārgā koalīcija," prognozēja politiķis.

Zaļo un zemnieku savienības pārstāvis Viktors Valainis atgādināja, ka patlaban reprezentēšanās "Skype" vai kādas citas lietotnes ekrānā neprasa sevišķi daudz resursu, tāpēc, viņaprāt, būtu pilnīgi loģiski atteikties no šiem izdevumiem.

"Tagad reprezentācija nav iespējama. Kam jūs reprezentēsieties? Šo summu varētu izlietot pilnīgi citām vajadzībām, jo nauda noderēs gan brīvpusdienām, gan sociālajiem pabalstiem. Priekšlikums ir jāatbalsta, aizdomājoties, cik muļķīgi skan reprezentācijas Covid-19 laikā. Tas ir tikpat muļķīgi kā pirkt Saeimā puķu pušķus," secināja Valainis.

Депутат Валдис Калнозолс спит на заседании Сейма - Sputnik Latvija
Pieraduši pie treknas dzīves: tapušas zināmas Saeimas deputātu algas krīzes laikā

Tomēr deputātu vairākums ierosinājumu noraidīja.  

Ikmēneša reprezentācijas piemaksas pienākas Saeimas priekšsēdētājam, premjerministram un visiem ministriem kopš 2016.gada. Piemēram, Saeimas priekšsēdētāja un Ministru prezidenta ikmēneša izdevumi mēnesī nevar pārsniegt 95%, ministru – 90% no noteiktās reprezentācijas izdevumu normas, ko paredz valsts budžets. Piecu gadu laikā ierēdņu izdevumi pieauguši apmēram par 31% - no mazliet vairāk nekā 800 eiro līdz apmēram 1100 eiro mēnesī.

Šogad valsts prezidents reprezentācijas izdevumiem saņem 1192 eiro mēnesī, Saeimas spīkeris un premjerministrs – 1132 eiro, ministri – 1073 eiro. Likums paredz, ka ierēdņiem nav jāatskaitās par šīs naudas izlietošanu.

Ziņu lente
0