Politika

Krīzes taupība Latvijā: Saeima pasūtīja ziedus 20 tūkstošu eiro vērtībā

© Sputnik / Vitaliy Timkiv / Pāriet pie mediju bankasТепличный комплекс "Зеленый Дом" в Адыгее
Тепличный комплекс Зеленый Дом в Адыгее - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Saeimas administrācija izsludināja ziedu kompozīciju piegādes iepirkumu. Kopējā līguma cena ir 19 999 eiro. Šādi tēriņi krīzes laikā izraisīja naidpilnus komentārus no parlamenta opozīcijas puses.

RĪGA, 5. aprīlis – Sputnik, Dmitrijs Oļeiņikovs. Elektroniskajā iepirkumu sistēmā no 3. līdz 17. aprīlim ir izsludināts ziedu kompozīciju iepirkuma konkurss. Pakalpojuma kopējā cena sastāda 19 999 eiro. Saeima grasās iegādāties ziedu kompozīcijas valsts un vietējas nozīmes pasākumiem, kā arī vietējas nozīmes oficiālajiem notikumiem un pasākumiem.

Туалетная бумага в тележке покупателя в супермаркете Дортмунда - Sputnik Latvija
Kā izdzīvot Latvijai koronavīrusa epidēmijas apstākļos? Solīto miljardu nav

Zaļu un zemnieku savienības pārstāvji šajā sakarā izteica protestu. Politiķi aicina atteikties no nevajadzīgiem tēriņiem ārkārtējās situācijas laikā.

ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Uldis Augulis paziņoja šajā sakarā sekojošo: "Līdzekļus, kurus Saeima grasās izdot ziedu kompozīcijām, labāk varētu novirzīt, piemēram datoru vai viedierīču iegādei skolēniem, kuriem šobrīd attālināta mācīšanās sagādā grūtības."

Turklāt, pēc Auguļa sacītā, sašutumu raisa tas, ka iepirkums tika izsludināts dienā, kad Saeima ar balsu vairākumu noraidīja visus opozīcijas piedāvājumus par papildu pasākumiem uzņēmumu un iedzīvotāju atbalstam.

Citu ierosinājumu vidū pēdējā Saeimas sēdē tika noraidīti opozīcijas deputātu – ZZS, "Saskaņas" frakcijas un "Gobzema grupas" deputātu – piedāvājums paredzēt maziem uzņēmumiem, ka to valdes locekļi arī var pretendēt "dīkstāves pabalsta" saņemšanai.

Šobrīd tiesības saņemt šo pabalstu ir tikai algotiem darbiniekiem, bet ne valdes locekļiem. Tiesa, iespējams, koalīcijas partijas, kā tas jau ir vairākas reizes noticis, piesavināsies opozīcijas piedāvājumu un izskatīs to tuvākajā valdības sēdē.

Tāpat opozīcija piedāvāja (un koalīcijas partijas noraidīja) uz ārkārtējās situācijas laiku aizliegt komercbankām palielināt kredītlīgumu procentu likmes. Tika piedāvāts dot iespēju saņemt dīkstāves pabalstu personām ar invaliditātes pensiju, kuri ir zaudējuši darbu.

Atbalstu neguva arī piedāvājumi kompensēt no valsts budžeta pensiju un pabalstu piegādes izmaksas. Turklāt opozīcija piedāvāja noteikt minimālo pabalstu 300 eiro apmērā – pēc esošajām normām, pabalsts var būt arī mazāks.

Витрина закрытого кафе - Sputnik Latvija
Koronavīrusa krīze: vairāk nekā trešā daļa uzņēmumu Latvijā baidās no slēgšanas

Vairumu, ja ne visus šos pasākumus, koalīcija noraidīja ar stingras līdzekļu taupības ieganstu. Protams, tajā pašā dienā tērēt 20 tūkstošus ziedu iegādei, maigi sakot, ir bezatbildīgi attiecībā pret iedzīvotājiem.

Taču nevar teikt, ka parlaments pavisam nav sācis taupīt naudu. Vēl 27. martā Saeimas Prezidija sēdē tika izskatīts jautājums "Par Saeimas budžeta samazināšanu 2020. gadā". Sadaļā "Preces un pakalpojumi" Saeima samazināja izdevumus par 50 700 eiro (no vairāk nekā 4,3 miljoniem eiro).

Ņemot vērā, ka kopējais Saeimas budžets sastāda 25,433 miljonus eiro, "krīzes taupība" sastādīja aptuveni 0,19% no visa budžeta.

Ziņu lente
0