Jārīkojas ātri: koronavīrusa krīze kā iespēja nopelnīt

© Sputnik / Sergey MelkonovКурьер доставки еды в Риге
Курьер доставки еды в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ārkārtējās situācijas režīmā daļa nozaru piedzīvoja strauju apgrozījuma kritumu, taču atsevišķās nozarēs ir parādījušies labvēlīgi nosacījumi jauniem uzņēmumiem; tiesa, šī priekšrocība nesaglabāsies ilgu laiku.

RĪGA, 23. aprīlis – Sputnik. Lai arī uzņēmēju aptaujas šobrīd fiksē ārkārtīgi negatīvas tendences, atsevišķās nozarēs krīze ir atvērusi biznesa attīstības iespējas. Daudzi lieli un pat mazi uzņēmēji aizķērās aiz šīs iespējas un ir gatavi jauniem izaicinājumiem, vēsta Skaties.lv.

Latvijas uzņēmēji izjūt informācijas un produktivitātes trūkumu, stāsta biznesa konsultants Mārtiņš Vecvanags. Kopš aprīļa viņš veic emocionālā noskaņojuma pētījumu biznesa vidē.

Премьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Covid-19 pandēmija nav pamats nodokļu celšanas atcelšanai: premjers paziņoja termiņus

"Tajā pašā laikā izjūt daudz lielāku stresu, neziņu, daudz lielāku izsmeltības sajūtu, attiecīgi šis stāvoklis ir ne pārāk produktīvs. Mūsu dati par uzņēmējiem rāda, ka iekšējais klimats virzās neproduktīvo, neveiksmīgo uzņēmumu virzienā. Ja tas saglabāsies ilgstoši, tad ne tikai ārējie apstākļi ietekmēs uzņēmumu rezultātus, bet arī tas, kāda vide tur valda," pastāstīja Vecvanags.

Taču ne visas nozares ir pakļautas recesijai, dažās ir parādījušās izaugsmes iespējas.

Vēl pirms mēneša Rolands Dzenis nodarbojās ar ziedu tirdzniecību, taču koronavīrusa krīze ir veikusi viņa dzīvē nopietnas korektīvas: apgrozījums ātri nokrita gandrīz uz pusi, kļuva grūti uzturēt divu veikalu darbiniekus, un Rolands spēja ātri pārorientēties, atverot produktu Internetveikalu ar bezkontakta piegādi, kurš apkalpo pircējus ne tikai Rīgā, bet arī reģionos.

"Nedēļas laikā uztaisījām platformu, līdz četriem naktī vadījām produktus, lai ātri visu palaistu. Daudz redzam, ka Rīgas jaunieši pasūt saviem vecākiem uz laukiem, cilvēki uzmanās, jo viņi prasa bezkontakta piegādi, mēs aizvedām, noliekam pie durvīm un dodamies projām," pastāstīja Dzenis.

Cita klientu grupa – tie ir tie, kas nodeva analīzes un kuriem divas nedēļas ir jāsēž mājās.

Digitālā mārketinga eksperts Sergejs Volvenkins norāda, ka šobrīd daudz ir atkarīgs no uzņēmuma spējām ātri reaģēt un pielāgoties jaunai situācijai. Šobrīd produktu pasūtījumu pieprasījums tiešsaistē pieaug ātri, lielākajiem spēlētājiem šajā tirgū tas ir pieaudzis par 400-500%.

Флаги стран-участников саммита ЕС в Брюсселе - Sputnik Latvija
Viedoklis
Koronavīruss liks Eiropai samaksāt par politisko suverenitāti

 "Tas nozīmē, ka pieprasījums pārsniedz piedāvājumu. Mēs redzam, ka lieli tirgus spēlētāji online piegādes jautājumos nevar apmierināt šo pieprasījumu. Šobrīd ir tas laiks, kad var pacīnīties ar lieliem tirgus spēlētajiem un uzaudzēt masu šajā laikā," uzskata Volvenkins.

Pēc viņa domām, šobrīd ir parādījušās labas iespējas jauniem uzņēmumiem šajā jomā, taču šī priekšrocība saglabāsies tikai dažu mēnešu laikā. Pēc tam panākumus noteikt ierastie faktori: piegādājamo produktu kvalitāte, mājaslapas lietošanas ērtums un digitālā mārketinga līmenis, kurš nodrošinātu atkārtotus pirkumus.

Ziņu lente
0