Tramps atteicies koordinēt naftas ieguves samazināšanu ar OPEC+

© Sputnik / Георгий Гранин / Pāriet pie mediju bankasПрибор учета на месторождении нефти
Прибор учета на месторождении нефти - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV prezidents pauda cerību, ka OPEC+ dalībnieki apspriedē vienosies par cenām. Ja darījums netiks noslēgts, Tramps atklāja, viņam ir "virkne variantu".

RĪGA, 9. aprīlis - Sputnik. Nav domājams, ka ASV pievienosies ar OPEC+ koordinētai naftas ieguves samazināšanai, jo ASV naftas kompānijas to jau ir ierobežojušas, paziņoja prezidents Donalds Tramps, vēsta RIA Novosti.

"Nedomāju. Mēs jau samazinājām. Mēs esam ļoti orientēti uz tirgu. Paskatieties uz Teksasu, Ziemeļdakotu, dažiem citiem štatiem, kuri ar to sekmīgi nodarbojas, - viņi jau ir ierobežojuši. Viņi samazināja automātiski," apgalvoja Donalds Tramps.

Директор аналитического департамента ИК Регион Валерий Вайсберг - Sputnik Latvija
Analītiķis: OPEC+ neizdosies vienoties par naftas ieguves radikālu samazināšanu

ASV prezidents pauda cerību, ka OPEC+ dalībnieki apspriedē vienosies par cenām. Ja darījums netiks noslēgts, Tramps atklāja, viņam ir "virkne variantu".

"Man ir daudz labu variantu. Lielisku. Iespējams, tie man patiks pat vairāk. Paskatīsimies, kas notiks. Ceru, ka viņi vienosies," apliecināja ASV prezidents.

Šodien videokonferences formātā notiks OPEC+ tikšanās, kuras ietvaros plānots no jauna ierobežot naftas ieguvi ar mērķi stabilizēt situāciju tirgū. Piektdien ieplānota G20 enerģētikas ministru tikšanās par enerģētikas tirgu stabilitāti.

Iepriekš Krievijas Enerģētikas ministrijai tuvs informācijas avots atklāja RBK,  ka Krievija cer: OPEC+ jaunajam darījumam pievienosies valstis, kas kopumā iegūst 70 miljonus barelu dienā. Starp tām ir Brazīlija, Norvēģija, Kanāda, Savienotās Valstis un citas. Valstis. Šajā gadījumā Krievija varētu samazināt ieguvi aptuveni par 1,6 miljoniem barelu diennaktī. Tas sastāda 14% no pirmā ceturkšņa līmeņa (ap 11,3 milj. barelu dienā).

Trešdien Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs pastāstīja, ka naftas ieguves dabisko sarukumu, ņemot vērā pieprasījuma un volatilitātes samazināšanos tirgū, nevar salīdzināt ar brīvprātīgiem ierobežojumiem, kuru mērķis ir situācijas stabilizācija.

Нефтяные станки-качалки - Sputnik Latvija
Politologs novērtējis Saūda Arābijas prasības pret Krieviju naftas jautājumā

6.martā OPEC+ valstīm neizdevās vienoties ne par naftas ieguves samazināšanas darījuma parametriem, ne par tā tālāku pagarināšanu. Rezultātā no 1.aprīļa tika atcelti naftas ieguves ierobežojumi agrākās alianses dalībvalstīs. Līdz ar koronavīrusa pandēmiju tas radīja kritumu naftas tirgū.

Naftas cenas turpināja kritumu. 3.aprīlī Krievijas prezidents Vladimirs Putins uzsvēra, ka cenu krišanos radījusi gan pandēmija, gan Saūda Arābijas izstāšanās no OPEC+ darījuma, valsts lēmums palielināt ieguvi un nodrošināt atlaides pircējiem.

Pie tam Krievijas prezidents V.Putins un enerģētikas ministrs Aleksandrs Novaks paziņoja, ka naftas tirgus prasa kopīgas darbības. Krievijas uzņēmumi ir gatavi kompromisam, taču tikai kopā ar OPEC+ un tādām lielām naftas ieguves valstīm, kā ASV.

Ziņu lente
0