Latvija var gūt lielus panākumus cīņā ar Covid-19: Latvijas zinātnieku ambiciozie plāni

© Sputnik / Максим Богодвид / Pāriet pie mediju bankasСотрудница научно-исследовательской лаборатории
Сотрудница научно-исследовательской лаборатории - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kādēļ lai Latvija neizdarītu kaut kādu unikālu atklājumu cīņā ar koronavīrusu? Piemēram, izgudrotu vakcīnu… Latvijas zinātnieki neredz šķēršļus.

RĪGA, 20. aprīlis – Sputnik. Latvijas zinātnieki jau ir atklājuši četras-piecas Covid-19 Latvijas mutācijas, kuras līdz šim nav atklātas citās valstīs. Latvijas Zinātnes padomes priekšsēdētājs, biologs Jānis Kloviņš uzskata, ka Latvija spēj gūt lielus panākumus cīņā ar Covid-19, vēsta Bb.lv ar atsauci uz Latvijas Avīzi.

Биологические исследования в лаборатории - Sputnik Latvija
Krievijā sākuši izmēģināt vakcīnu pret koronavīrusu

Zinātnieks skaidro, ka, ja cilvēks vidēji dzīvo 60 gadus, tad vīrusa mūžs ilgst vien vienu stundu – pa šo laiku vienu vīrusu paaudzi nomaina cita. Kamēr cilvēks slimo, vīruss viņa asinīs pastāvīgi mutē, un kad jau cits cilvēks inficējas no šī inficētā, viņš saņem jau pavisam citu vīrusu.

Viena vīrusa parauga izcelšana maksā 300 eiro. Ir arī lētāki veidi, taču tie neļauj saņemt pilnu genomu.

Neraugoties uz to, Kloviņš aicina tos, kas ir izslimojuši Covid-19, nodot asins vai urīna paraugus Valsts iedzīvotāju genoma datubāzei, lai zinātnieki varētu turpināt savus pētījumus un, iespējams, pat izgudrot zāles pret šo viltīgo slimību.

Turklāt Kloviņš paziņoja, ka gatavo ierosinājumus Saeimai un Ministru kabinetam saistībā ar darbu krīzes situācijā.

Iepriekš Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra zinātnieku komanda paziņoja, ka strādā pie vakcīnas pret koronavīrusu.

Тедрос Адханом Гебрейесус - Sputnik Latvija
PVO: Covid-19 ir 10 reizes bīstamāks par cūku gripu, un to apturēs tikai vakcīna

Pazīstamais Latvijas zinātnes akadēmiķis Ivars Kalviņš, komentējot situāciju, paziņoja, ka Latvijas zinātnieki pilnībā varētu veikt savu pienesumu vakcīnas tapšanai. Jo viņi izstrādā un ražo dažādas zāles jau desmitiem gadu.

Un Latvijas vakcīnu atšķirīgā īpašība – olbaltumvielas, kuras atrodas uz vīrusa virsmas, pulcējas vīrusa veida daļiņā.

Taču vienīgā lieta, kā atzīmēja Kalviņš, ir tā, ka šajā posmā ir bezjēdzīgi veidot vakcīnu pret koronavīrusu tieši tāpēc, ka tas attiecas pie RNS vīrusu klases un pietiekami ātri mainās. Un kamēr vakcīna tiks notestēta un ieviesta apritē, tas jau būs pavisam cits koronavīrusa tips.

Ziņu lente
0