Divreiz pa 5 eiro: dīkstāves pabalstus ierosina izmaksāt vairākās darbavietās

© Sputnik / Алексей Сухоруков / Pāriet pie mediju bankasБанкноты номиналом 5 и 10 евро.
Банкноты номиналом 5 и 10 евро. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vidējais dīkstāves pabalsts sastāda 250 eiro, tāpēc deputāti iesaka atļaut darbiniekiem saņemt tos vairākās darbavietās, taču ne vairāk kā 700 eiro apmērā.

RĪGA, 18. aprīlis – Sputnik. Opozīcija Saeimā iesniegusi virkni ierosinājumu par atbalsta pasākumiem iedzīvotājiem un biznesam koronavīrusa epidēmijas radītās ārkārtas situācijas režīma apstākļos. Cita starpā ierosināts ļaut cietušo uzņēmumu darbiniekiem saņemt dīkstāves pabalstus vairākās darbavietās, pie tam kopsumma nevar pārsniegt jau norādīto summu 700 eiro apmērā. Par to savā lapā Facebook pavēstīja deputāte Linda Liepiņa.

Parlamentārieši norāda, ka visai liels skaits cilvēku strādā vairākos uzņēmumos uzreiz un ārkārtas situācijas apstākļos uzņēmumi darbību apturējuši. Deputāti uzskata par taisnīgu, ka dīkstāves pabalstus varētu aprēķināt par visām iedzīvotāja likmēm, lai cik kompānijās viņš strādātu, - galvenais, lai kopsumma nepārsniegtu 700 eiro.

Epidēmijas radītās krīzes apstākļos Ministru kabinets piešķīra uzņēmumiem iespēju iesniegt pieteikumu dīkstāves pabalsta izmaksai darbiniekiem 75% apmērā no algas, taču ne vairāk kā 700 eiro mēnesī. Uz dīkstāves pabalstu var pretendēt arī mikrouzņēmumu darbinieki un pašnodarbinātās personas. Dīkstāves pabalsts nav aplikts ar ienākumu nodokli, no tā nav jāmaksā sociālās iemaksas.

Бедность, пустые карманы - Sputnik Latvija
Dīkstāves pabalstu nesaņems: viesnīcas Marriott Riga darbinieki paliek bez naudas

Dīkstāves pabalstus var saņemt krīzē cietušo uzņēmumu darbinieki, ja firmas nodokļu parāds pieteikuma iesniegšanas brīdī nepārsniedz 1000 eiro. Ja parāds ir lielāks, uzņēmumam jāsaņem parāda nomaksas termiņa pagarinājums vai jānoslēdz vienošanās par nodokļu brīvprātīgu samaksu. Pieteikuma iesniegšanas brīdī uzņēmuma nodokļu parādam jābūt nomaksātam vai sastādītam tā nomaksas grafikam. Šobrīd VID izmaksājis dīkstāves pabalstus 3,351 milj. eiro apmērā.

Pieteikumi dīkstāves pabalsta saņemšanai par laiku no 14. līdz 31. martam uzņēmumiem jāiesniedz EDS sistēmā līdz šī gada 25. aprīlim. Vēlāk tas būs jādara līdz nākamā mēneša 25.datumam.

VID turpina izvērtēt uzņēmumu iesniegtos pieteikumus.

Ziņu lente
0