Dīkstāves pabalstu nesaņems: viesnīcas Marriott Riga darbinieki paliek bez naudas

© Pixabay / schuldnerhilfeБедность, пустые карманы
Бедность, пустые карманы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kārtējā viesnīca, kas cietusi Covid-19 krīzes rezultātā, palikusi bez valsts atbalsta – bez dīkstāves pabalsta varētu palikt aptuveni 70 cilvēki.

RĪGA, 16. aprīlis — Sputnik. Sakarā ar ārkārtas epidemioloģisko situāciju Latvijas valdība īsteno pasākumus ar mērķi atbalstīt biznesu un makroekonomiku, kā arī valsts iedzīvotājus.

Taču daudzi cilvēki, kuri vēlētos saņemt dīkstāves pabalstu, neatbilst Finanšu ministrijas izstrādātajām normām.

Kārtējo izmisuma kliedzienu publicējusi firmas "Legendhotels Latvija" darbiniece. Šis uzņēmums ir viesnīcas "Marriott Riga" operators.

Olga Presa pastāstīja, ka viesnīca jau divkārt iesniegusi VID pieteikumu dīkstāves pabalsta izmaksai, taču atkal saņēmusi atteikumu. Savu sašutumu viņa pauda Facebook.

"Jaunās viesnīcas AC Hotel by Marriott Riga darbiniekiem ir liegta iespēja saņemt dīkstaves pabalstus, neskatoties uz to, ka uzņēmums godīgi maksā nodokļus kopš 2009. gada, nav neviens parāds un vispārīgi tas ir viens no labākajiem darba devējiem viesmīlības nozarē Rīgā!" raksta Olga.

Otro atteikumu viesnīcas darbinieki saņēmuši tieši pirms Lieldienu brīvdienām, 9.aprīlī.

Lēmumu ierēdņi motivēja ar to, ka 2020.gada martā uzņēmumam nav fiksēts apgrozījuma kritums salīdzinājumā ar 2019.gada martu.

Nestandarta gadījums

Izrādās, lieta tāda, ka mainījies viesnīcas operators, tāpēc no 2018.gada janvāra līdz 2019.gada jūnijam viesnīca (agrākā viesnīca "Alberts) bija slēgta renovācijai un tikai jūnijā uzņema jaunos viesus ar jauno zīmolu – AC Hotel by Marriott Riga. Jaunajā viesnīcā ieguldīts liels darbs un līdzekļi, raksta Olga. Tā ir viena no lielākajam viesnīcām Rīgā – tajā ir 239 numuri un 4 konferenču zāles.

Служба госдоходов Латвии - Sputnik Latvija
Dīkstāves pabalsts 5 eiro: VID skaidro iedzīvotājiem viņu pieļautās kļūdas pirms krīzes

"Viesnīcā strādā aptuveni 70 darbineki, kas ir augstas klases profesionāļi. Uzņēmumam nav nodokļu parādu un par absolūti visiem darbiniekiem tiek maksāti visi nodokļi pilnā apjomā. 2020. gada 12. martā Latvijā tika izsludināta ārkātējā situācija un slēgtas robežas. Līdz ar to, viesnīcas pakalpojumi vairs nebija pieprasīti un viesnīcas vadība bija spiesta pieņemt lēmumu par dīkstāvi un viesnīcas aizvēršanu. Sākot no 2020. gada 17. marta AC Hotel by Marriott Riga durvis ir ciet un netiek apkalpots neviens viesis," apliecināja viesnīcas darbiniece.

Taču pabalsta lūgums tika noraidīts, jo ierēdņi nesaskatīja apgrozījuma kritumu, salīdzinot šo gadu ar pērnā gada martu, kad viesnīca vispār bija slēgta.

Lai arī 2.aprīlī Ministru kabineta normas tika papildinātas ar punktu, kas nosaka: uzņēmumiem,  kas dibināti no 2019.gada 1.marta līdz 31.decembrim, ienākumu samazinašanās tiek rēķināta no vidējā ienākuma nostrādātajos mēnešos, tomēr viesnīcai "Marriott Riga" tik un tā atteica, jo firma "Legendhotels Latvija" dibināta 2019.gada 2.aprīlī, vēstīja Olga.

"Šī situācija noteikti neiederās standarta protokolos un tai ir jābūt izskatītai individuāli. AC Hotel by Marriott Riga ir kvalitatīvs viesmīlības produkts, kas ir nozīmīgs Rīgas tūrisma eksportam," ir pārliecinata viesnīcas darbiniece.

Atteikumu skaits pieaug

Olgas Presas izmisīgā publikācija piesaistīja uzmanību – Facebook lietotāji to pārpublicējuši gandrīz 200 reizes, komentāros lasāmi citu "nelaimes biedru" stāsti.

"Tāda pati problēma! Restorānam MUUSU arī atteica. Identisks stāsts ar martā salīdzināšanas protokolu. Mēs gaidījām un cerējām 1.mēn. Šodien pēdējie tika atbrivoti lai rītdien papildināt bezdarbnieku pulku. Un vēl vienu mēnesi jāgaida kad pārskaitīs kādu naudu. Paldies mūsu valdībai par atbalstu," sarkastiski pateicās Alvins Matisans.

Укладка катушек якоря тягового электродвигателя на якорном участке машинного производства - Sputnik Latvija
"Mēs neesam Āfrika". "Priekšnieks lūdz dalīties": dīkstāves pabalsti raisa strīdus

""Olivers" restorāns - tāda pati situācija. Marta mēnesī kase bija augstāka nekā februārī. Visi darbnieki atbrīvoti…" pavēstīja Olga Kļimenko.

Starp lasītājiem bija arī leģendārās viesnīcas "Hotel Roma" darbinieks – stāsts par to izskanēja starp pirmajiem. Viesnīcas vadītāja Linda Mūrniece pastāstīja, ka uzņēmums nesaņems valsts atbalstu, tāpēc viņa spiesta sākt likvidācijas procesu.

"Mūsu viesnīcai arī atteica, bet pagājušo gadu VID piešķīra bronzas statusu par godprātīgu nodokļu nomaksu. Secinājums ir viens: es neticu šai valstij un šai zagļu valdībai, kura piešķirtos 4 miljardus eiro tērē pēc saviem ieskatiem. VID, acīmredzams, uzskata, ka visi nomaksātie nodokļi ir VID privātais maks! Un rodas jautājums, kāda velna pēc es maksāju šai valstij nodokļus, kad vajadzīgs valsts atbalsts, to reāli neviens nesaņem!" bija sašutis Rolands Bērītis.

Iespēja

Koronavīrusa epidēmijas radītās krīzes apstākļos Ministru kabinets piešķīris uzņēmumiem iespēju iesniegt pieteikumus dīkstāves pabalstu izmaksai darbiniekiem 75% apmērā no algas, taču ne vairāk kā 700 eiro mēnesī. Uz pabalstu var pretendēt arī mikrouzņēmumu darbinieki un pašnodarbinātie, taču ne uzņēmumu valdes locekļi.

Грядки в дачном огороде - Sputnik Latvija
Bez pabalsta palikušie Latvijas iedzīvotāji: "nāksies pāriet uz naturālo saimniecību"

VID patur tiesības neizmaksāt dīkstāves pabalstu, ka uzņēmums nav paredzētajā termiņā iesniedzis gada atskaiti, tam ir nodokļu parādi vai tas pasludināts par maksātnespējīgu.

Dīkstāves pabalstus var saņemt krīzē cietušo uzņēmumu darbinieki, ja firmas nodokļu parāds pieteikuma iesniegšanas brīdī nepārsniedz 1000 eiro. Ja parāds ir lielāks, uzņēmumam jāsaņem parāda nomaksas termiņa pagarinājums vai jānoslēdz vienošanās par nodokļu brīvprātīgu samaksu. Pieteikuma iesniegšanas brīdī uzņēmuma nodokļu parādam jābūt nomaksātam vai sastādītam tā nomaksas grafikam. Šobrīd VID izmaksājis dīkstāves pabalstus 3,351 milj. eiro apmērā.

Pieteikumus dīkstāves pabalsta saņemšanai par laiku no 14. līdz 31.martam uzņēmumiem jāiesniedz EDS sistēmā līdz šī gada 25.aprīlim. Vēlāk tas būs jādara līdz nākamā mēneša 25.datumam.

Ziņu lente
0