Viedoklis

Putins un Daba: kas izpirks pasaules vainu par epidēmiju

© AP Photo / Roberto MonaldoЛюди в медицинских масках на автобусной остановке в Риме
Люди в медицинских масках на автобусной остановке в Риме - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Autoritatīvi mediji spriež par iemesliem, kuru dēļ koronavīrusa pandēmija ir izrādījusies tik smaga un tik spēcīgi skārusi pasaules ikdienas dzīvi.

Krievijā, protams, ar lielāko interesi lasīja The New York Times izmeklēšanu "Putina ilgais karš pret amerikāņu zinātni". Par to portālā RIA Novosti stāsta Viktors Marahovskis.

Publikāciju caurauž vienkārša un skaidra loģika:

1) Putins komandē Putina troļļus;

2) Putina troļļi desmit gadus grāvuši amerikāņu uzticību amerikāņu zinātnei;

3) Rezultātā daudzi amerikāņi vairs netic medicīnai un pat vakcīnām;

4) Rezultāts ir acīmredzams: ASV ieņem līdera vietu pasaulē gan pēc absolūtā, gan relatīvā inficēto un mirušo pacientu skaita ziņā. Ņujurokā rok tranšejas līķiem, bezdarbs pārspēj visus gadsimta rekordus, Federālā rezerve drukā triljoniem dolāru.

Путешественники в очереди возле железнодорожной станции Ханькоу, Китай - Sputnik Latvija
ĶTR prognozē jaunu Covid-19 vilni

...Šo un to ir vērts atzīmēt. Krievijas žurnālisti sajūsmā metās izsmiet rakstu, taču tas vēl nemaz nav briesmīgākais no visa, kas pašlaik tiek rakstīts un publicēts.

"Putins ir vainīgs pie mūsu katastrofas" – tā ir tikai kārtējā spilgtā ilustrācija tam, ka populārākie amerikāņu mediji savus lasītājus uzskata par pieticīgiem un lētticīgiem dumiķīšiem, kuru acu priekšā atliek tikai uzbūvēt mājiņu no sērkociņiem un uzzīmēt shēmu ar aplīšiem un bultiņām, lai visi piekristu: jā izskatās loģiski (kaut vai uz mirkli iedomāsimies, ka RIA Novosti nāk klajā ar analītiku "Koronavīruss Krievijā: Vašingtona ir sagrāvusi mūsu veselības aprūpi", kuras pamatā būtu ar koronavīrusu un medicīnu saistīti meli, ko ķepina augšā Maskavas opozīcijas tusiņš. Portālu vēl ilgi un pelnīti rātu par mēģinājumu atbildību par Krievijas sistēmas reālajām problemām uzvelt buldurējošo grantu ēdēju stiķiem). Taču nāksies atkārtot – tas nemaz nav pats dīvainākais un biedējošākais.

Daudz lielākas bažas rada versija, kas klāsta: koronavīrusa infekcija kaut kādā veidā saistīta ar cilvēces vainu Dabas priekšā.

Tieši tā, Daba – ar lielo burtu.

Lūk, ko raksta, piemēram, progresīvais britu resurss The New Statesman: "Lielākā daļa no mums ir padarīti akli, turklāt vēl, var teikt, padarīti akli brīvprātīgi – ar mūsu dzīves stila slazdiem. Mēs dodam priekšroku ceļojumiem, gaļas ēdieniem, ērtībām un naudai, nevis ilgtermiņa drošībai. Koronavīruss pats par sevi nav saistīts ar klimata pārmaiņām, taču tas ir atgādinājums – mūsu lepnību graujošs brīdinājums par to, cik trausli mēs esam dzīvības un nāves priekšā."

Авианосец Рональд Рейган - Sputnik Latvija
Viedoklis
Koronavīruss uzbrūk Rietumu flotēm un armijām

Tātad koronavīruss nav saistīts ar klimatu, tomēr kaut kādā veidā ir saistīts. No tālākā teksta izriet, ka mums vajag izturēties tā, it kā saikne būtu tieša: "Vai mums jācieš sakāve cīņā ar klimata sagraušanu, pārapdzīvotību, badu? Mums tūlīt jāparāda, ka jūtam līdzi planētai."

Tātad, spriežot pēc minētajiem cilvēces grēkiem, lai tos izpirktu, tai vajadzētu pārstāt vairoties un ēst gaļu.

Un tā vēl nav pati radikālākā pieeja.

The Huffington Post: "Kāpēc lēmumi koronavīrusa un klimata pārmaiņu aspektā ir vieni un tie paši." Tāpēc, ka "vides aizsardzība padara mūs veselākus, un mēs varēsim stāties pretī nākamajai pandēmijai un pat novērst to" (patiesībā visa pamatā ir fakts, ka piesārņojuma pilnajās megapolēs cilvēku veselība un imunitāte ir vājāka. Šeit loģika beidzas).

Visbeidzot, The Guardian: "Koronavīrss: Daba sūta mums signālu." Citāts: "Vadošie zinātnieki paziņojuši, ka Covid-19 ir skaidrs brīdinājuma šāviens, ņemot vērā to, ka dabā pastāv daudz nāvējošākas slimības un tagadējā civilizācija "rotaļājas ar uguni". Viņi saka, ka cilvēka uzvedība gandrīz vienmēr radījusi slimības. Eksperti norāda: lai novērstu tālākas epidēmijas, ir jāpārtrauc tālāka globālā sasilšana un dabiskās pasaules iznīcināšana lauksaimniecības, izrakteņu ieguves un celtniecības labad un jāļauj dabai stāties sakaros ar cilvēku."

Re, kas par lietu iznāk.

Глобус - Sputnik Latvija
Viedoklis
Ķīnieši sagrābuši vispasaules veselības aprūpi. Kas tagad notiks?

Daba, tā pati Dzīvā Daba ar koronavīrusu ir saistīta vienā vienkāršā, taisnā un dabiskā ceļā. Daba – tā ir nepārtraukta, netīša variantu maiņa ar visām dzīvības formām. Šīs (pēc zinātnes domām, bezmērķīgās) variantu maiņas rezultātā vienas formas nomaina citas jau apmēram 600 miljonus gadu.

Daba joprojām veidos jaunus vīrusus, jaunas baktērijas, sēnītes, jaunus parazītus, jaunas epidēmijas un jaunus plēsējus bezgalīgi, ja būs iespējams. Daba – tā ir mazāk dzīvotspējīgo nepārtraukta atsijāšana un nomaiņa pret dzīvot un mainīgiem apstākļiem pielāgoties spējīgiem.

Šajā kontekstā ir dīvaini runāt par mūsu "vainu Dabas priekšā". Galapagosu jūras iguānas tās priekšā nemaz nav vainīgas, taču globālo ciklu dēļ Galapagosu salās ik pēc dažiem gadiem iestājas temperatūras anomālija, ūdenszāles, no kā pārtiek ķirzakas, iet bojā. Līdz ar tām iet bojā 80-90% iguānu populācijas. Agrāk Dabai neko ļaunu nenodarīja vendobionta, dinozauri un indrikotērijas. Tie vienkārši neiekļāvās kārtējā harmonijas pavērsienā.

No šī viedokļa Daba varētu lepoties ar cilvēci, kas spītīgi nevēlas ne izmirt, ne periodiski upurēt četras piektdaļas sastāva mēra un bada laikos. Tas ir viens no Dabas efektīvākajiem un dzīvīgākajiem ražojumiem.

Daba to varētu, ja tā būtu personība. Ja patiešām "raidītu signālu", "dotu mācību", "sodītu" un prasītu upurus.

Коронавирус - Sputnik Latvija
Viedoklis
Ķīnu gaida "atmaksa par vīrusu"

Taču lieta tāda, ka dabas parādību vai pašas dabas personificēšana ir cilvēces pirmie soļi. Vētru, ozolu un slimību salīdzināšana ar gariem, kuru priekšā jāloka ceļi, ar kuriem jāvienojas, - tas viss bija ļoti sen, kad vēl nebija formulēti ne veselā saprāta pamati, ne izziņas zinātniskā metode, ne īsta reliģija. Kad mūsu senči izmantoja baiļu un maģijas metodi, kad katrā lācī viņi saskatīja dievību un domāja, kā to pielabināt.

To sauc vienā vārdā – pagānisms. Un to cilvēce it kā jau sen ir pārvarējusi.

Piemēram, kristietībā cilvēks neapšaubāmi ir augstāks par dabu, jo tam piemīt apziņa un apzinība. Tāpēc viņš ir atbildīgs par dabu, taču ne dabas priekšā.

Tiesa, tas attiecas uz apzinīgo cilvēku. Bet zemapziņā mūsos, protams, saglabājusies vēlme nelaimes brīdī nekavējoties sameklēt a) personīgi vainīgo, un b) to, kā priekšā mēs esam vainīgi un kam jādod attīrošie ziedokļi. Tomēr mēs dzīvojam XXI gadsimtā, hiperinformācijas, ātrgaitas tīmekļa un ārprātīgas vārda brīvības laikmetā.

No kolektīvās zemapziņas ir izrāvusies un plosās vecā labā maģiskā apziņa, kas vienu pēc otra laiž pasaulē senos pagānu briesmoņus.

Полиция Латвии - Sputnik Latvija
Policija šokā: iedzīvotāji spļauj virsū policistiem un saka, ka slimo ar koronavīrusu

Lielbritānijā ir novērojuši, ka vīruss sakritis ar 5G torņu uzstādīšanu. Un tagad liesmas pārņem pie visa vainīgās raganas.

ASV modernie par ekoloģiju satrauktie cilvēki netic velniem, tāpēc pie viņiem personīgo vainu par epidēmiju uzveļ Putinam. Taču viņi netic arī Dievam, tāpēc gatavojas izpirkt savus grēkus Dabas priekšā un ziedot tai savus upurus.

Altliek tikai cerēt, ka pie viņiem lieta nenonāks līdz pašiem senākajiem maģiskajiem rituāliem.

Ziņu lente
0