"Baltiem diegiem šūts": krievu skolu aizstāvju lietā pielikts punkts

© Sputnik / Sergey MelkonovВторое Вселатвийское родительское собрание в Риге
Второе Вселатвийское родительское собрание в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts drošības dienests pēc divus gadus ilgas izmeklēšanas atzinis, ka Vislatvijas vecāku sapulces dalībnieki nav pārkāpuši likumu, apspriežot krievu skolu aizsardzību. Ko varam secināt par specdienesta darbu un kāpēc lieta nav nonākusi tiesā.

RĪGA, 16. aprīlis — Sputnik, Andrejs Solopenko. Pirms diviem gadiem Latvijas Valsts drošības dienests ierosināja krimināllietu par iespējamiem likumpārkāpumiem Vislatvijas vecāku sapulcē 2018.gada 31.martā.

VDD ir pārtraucis lietu nozieguma sastāva trūkuma dēļ. Tādējādi tas demonstrē totālu nekompetenci.

VDD sīkā riebeklība

Vislatvijas vecāku sapulce, ko organizēja Krievu skolu aizsardzības štābs, bija veltīta cīņai pret vidusskolu pilnu pāriešanu uz latviešu mācību valodu. Tajā piedalījās aptuveni tūkstoš cilvēki no dažādām pilsētām, vairāki desmiti uzstājās ar runām, kurās pamatoja savu viedokli. Citu starpā klātesošos uzrunāja triju bērnu māmiņa Jevgēņija Krjukova no Daugavpils. Viņa spilgti un emocionāli aprakstīja grūtības, ar ko saskārusies viņas vidējā meita – pirmklasniece – pārliekās slodzes dēļ, ko radīja latviešu valoda.

Марш в защиту русских школ. 10 марта 2018 г. - Sputnik Latvija
Atvieglojiet bērniem tālmācības: LKS pieprasa atjaunot mācības krievu valodā

Krjukova aicināja cilvēkus iziet mītiņos un boikotēt skolas, lai nepieļautu mazākumtautību bērnu mācības vienīgi latviešu valodā. VDD saskatīja viņās vārdos iespējamu likuma pārkāpumu un ierosināja lietu.

Krjukova pastāstīja: "Laikam jau viņiem šķita, ka es gribēju sarīkot kaut kādu teroraktu, lai bloķētu skolu darbu. Taču neko tādu es neteicu, bet VDD vienkārši centās visu apgriezt kājām gaisā un parādīt, ka mītiņi esot nelikumīgi, lai arī tas ir absolūti legāls solis."

Par to, ka Krjukova nav darījusi neko nelikumīgu, pārliecinājās arī paši specdienesta izmeklētāji – viņi neatrada sievietes darbībās nozieguma sastāvu un lietu izbeidza, par ko Krjukova tika informēta oficiāli. Taču vēstule viņu pārsteidza, jo izrādījas, ka viņai varēja inkriminēt arī pret valsti vērstas darbības un aicinājumus.

"Kad mani nopratināja, papīros redzēju tikai vienu pantu – "huligānisms", taču izrādījās, ka mani turēja aizdomās par ļoti nopietniem pantiem, man varēja draudēt cietums līdz 8 gadiem," viņa atzīmēja.

Krjukova uzskata, ka tik skaļas apsūdzības vienkārši parādīja izmeklētāju vēlmi sagādāt nepatikšanas, tomēr viņa par to nav īpaši raizējusies – viņa zināja, ka nav vainīga.

"Es sapratu, ka galu galā tur nekas neiznāks, jo tās taču ir pilnīgas muļķības. VDD darbības uzskatīju par muļķīgām, sīkām riebeklībām, kuru mērķis ir sagādāt man zināmas nepatikšanas. Taču nekādas nopietnas sekas, apsūdzību izvirzīšanu vai tiesu negaidīju, jo ir taču skaidrs, ka visa lieta ir baltiem diegiem šūta un galu galā izjuks," apliecināja Krjukova.

Specdienesti izgāzušies

Patiešām, ne tikai Krjukova, bet arī daudzi citi Vislatvijas vecāku sapulces dalībnieki, pret kuriem VDD centās ierosināt krimināllietu, saņēmuši vēstules par to, ka lieta slēgta nozieguma sastāva trūkuma dēļ. Pazīstamais tiesībsargs Vladimirs Buzajevs situāciju aprakstīja maksimāli saprotami: ar šīm vēstulēm specdienesti "godīgi atzinuši savu izgāšanos", ja nav varējuši sameklēt pierādījumus prokuratūrai.

Ребенок за компьютером  - Sputnik Latvija
Atjaunojiet krievu valodu skolās vismaz karantīnas laikā: aktīvists vēršas pie premjera

"Spriežot pēc vienas no tām vēstulēm, kļūst skaidrs, ka VDD veikusi lietas figurantu izteikumu ekspertīzes, tomēr eksperti nav atraduši neko, ko būtu iespējams inkriminēt saskaņā ar uzskaitītajiem pantiem. Aicinājumi sākt agresīvu karu, starpnacionālā nauda kurināšana, darbības pret Latvijas Republiku, apvienošanās organizētā grupā ar mērķi tai kaitēt, aicinājumi pret to, masu nekārtības, par ko minimālais sods ir trīs gadi, un huligānisms. Tātad izmeklētāju fantāzija ir neierobežota," viņš atklāja.

Buzajevs konstatēja, ka viņu nepārsteigtu, ja citā valstī tādas lietas ierosinātājus atceltu no amata par profesionālo nekompetenci, un ar nožēlu norādīja: Latvijā, protams, nekas tamlīdzīgs nenotiks. Taču tas, ka nekādu nozieguma sastāvu VDD nav atradis, pēc viņa domām, ir laba zīme. Tas ir tiešs aicinājums kompetentām struktūrām turpināt aktīvu cīņu par savām tiesībām.

"Jā, mūsu specdienesti centās šajā lietā pacelt sevi augstāk par likumu, taču iepriecina, ka tas viņiem nav izdevies," uzsvēra Buzajevs.

Tiesa, viņaprāt, Latvijas specdienesti vienmēr vērsīsies pret visiem, kuri cenšas aizstāvēt mazākumtautību tiesības. Šoreiz viņi nolēmuši atkāpties, taču tas nenozīmē, ka var pārtraukt cīņu par savām tiesībām.

"VDD nolēma, ka protestu potenciāls var pāraugt 2003.gada parauga "skolu revolūcijā", tāpēc centās, neskatoties uz Satversmi, apspiest mūs. (..) Spiediens pret mums būs vienmēr, tomēr, neskatoties uz to, savas tiesības ir jāaizstāv, jo pretējā gadījumā mums vienkārši nebūs tiesību," uzsvēra Buzajevs.

Parazīta fantāzijas

Specdienesti mēģināja sastādīt lietu arī pret sapulces organizatoriem. Eiropas Parlamenta deputātei Tatjanai Ždanokai tika piešķirts apsūdzētās statuss "noziegumā pret valsti" un "noziegumā pret sabiedrisko drošību un sabiedrisko kārtību". Pēc VDD pārliecības, Ždanoka sapulcē minējusi vardarbību, tomēr pēc lingvistiskās ekspertīzes specdienests noprata, ka viņas vārdus nav iespējams kvalificēt kā aicinājumu uz vardarbību.

© Sputnik / Sergey MelkonovPartijas "Latvijas Krievu savienība" līdere Tatjana Ždanoka Vislatvijas vecāku sapulcē
Baltiem diegiem šūts: krievu skolu aizstāvju lietā pielikts punkts - Sputnik Latvija
Partijas "Latvijas Krievu savienība" līdere Tatjana Ždanoka Vislatvijas vecāku sapulcē

Ždanoka atgādināja, ka savā uzrunā viņa, gluži pretēji, iebildusi pret vardarbību, tomēr, spriežot pēc visa, VDD bija vajadzīgs tikai iegansts spiedienam pret politiķi.

"No vienas puses, šī lieta ir nepārprotams spiediens pret visiem aktīvistiem, bet no otras – tā ir iespēja likumīgi novērot. Noklausīties telefona sarunas un pārbaudīt saraksti.

Tomēr viņi nolēma pat nenovest lietu līdz prokuratūrai, jo saprata, ka tiesā tā izjuks un iznāks liels skandāls," viņa pieņēma.

VDD vēstulē viņas uzmanību piesaistīja frāze par to, ka aktīva pretošanās izglītības reformai no nereģistrētās organizācijas "Krievu skolu aizstāvības štābs" puses ir lielākā mērā jāuzskata par Krievijas interešu realizāciju, nevis savu demokrātisko tiesību realizāciju.

Работа за компьютером - Sputnik Latvija
Krievu skolu pedagogiem visā pasaulē palīdzēs organizēt mācības tiešsaistē

"Tas ir šausmīgi, - viņa teica. – Saskaņā ar to iznāk, ka ungāri Rumānijā rīkojas Ungārijas interesēs, ziedri Somijā rīkojas Zviedrijas interesēs un tā tālāk."

Politiķe atzīmēja specdienestu izkropļoto loģiku – saskaņā ar to visi latvieši neapšaubāmi rīkojas Latvijas interesēs, lai arī viņi būtu zagļi, korumpēti vai nekompetenti vadītāji. Tādai pieejai ir jāstājas pretī.

Līdzīgu viedokli pauž arī Miroslavs Mitrofanovs – viņš paziņoja, ka LKS pieprasīs no VDD atklāt pseidoeksperta uzvārdu, kurš sniedzis tamlīdzīgu slēdzienu.

"VDD ir jānosauc parazīts, kurš par valsts naudu sniedz slēdzienu, ko veido patiesībai neatbilstošas viņa paša fantāzijas," viņš secināja.

© Sputnik / Sergey MelkonovEiropas Parlamenta deputāts Miroslavs Mitrofanovs Vislatvijas vecāku sapulcē
Baltiem diegiem šūts: krievu skolu aizstāvju lietā pielikts punkts - Sputnik Latvija
Eiropas Parlamenta deputāts Miroslavs Mitrofanovs Vislatvijas vecāku sapulcē
Ziņu lente
0