Zemkopības ministrija sola zemniekiem vairāk nekā 45 miljonus: kurš un kad saņems atbalstu

© Sputnik / Said Tsarnayev / Pāriet pie mediju bankasФермерское хозяйство
Фермерское хозяйство - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krīze Latvijas lauksaimniecībā koronavīrusa pandēmijas dēļ pagaidām nav tik jūtama, kā citās nozarēs, taču atbildīgā ministrija sagaida nopietnu kritumu tuvāko mēnešu laikā; kā lems, kam jāpiešķir nauda.

RĪGA, 14. aprīlis – Sputnik. Latvijas Ministru kabinets plāno piešķirt 45,5 miljonus eiro zemnieku atbalstam. Attiecīgs lēmums var tikt pieņemts valdības sēdē jau otrdien, 14. aprīlī, vēsta TV3

Pirmās kompensācijas var sagaidīt jau vasarā, ja apstiprināsies, ka zemnieku ienākumi ir samazinājušies vismaz par 20%.

Atbalsta programmu 45,5 miljonu eiro apmērā izstrādājusi Zemkopības ministrija. No šīs summas 2,5 miljoni ir paredzēti zemnieku saimniecībām, kuras nodrošina produktus skolām, kas šobrīd ir slēgtas, un bērnudārziem, kas strādā dežūras režīmā.

Vēl 6,5 miljoni eiro ir paredzēti saimniecībām, kuras audzē cūkas un govis. Desmit miljonus eiro plānots piešķirt, lai palīdzētu ar apdrošināšanu un kredītiem. Visvairāk – 12,5 miljoni – paredzēti piena ražotājiem, lai kompensētu iepirkuma cenu kritumu.

"Par 10 līdz 15% ir kritušās piena iepirkuma cenas. Tā ir ļoti nozīmīga summa. Un piena lopkopībā nav tāda iespēja, ka vienkārši kā darba galdam izslēdz elektrību un aiziet dīkstāvē," atzīmēja zemkopības ministrs Kaspars Gerhards (Nacionālā apvienība).

Viņš uzsvēra, ka zemnieku saimniecību zaudējumi ir saistīti ar ierobežotām eksporta iespējām, kravu pārvadājumu problēmām, bet galvenais – ar pieprasījuma kritumu.

Уборка капусты. - Sputnik Latvija
Koronavīruss – izredzes Latvijai: pandēmija traucē ražotājiem Eiropā

"Ņemot vērā, ka praktiski ir slēgusies sabiedriskā ēdināšana, skolas ir slēgušās. Ļoti nozīmīgi ir kritis apgrozījums tieši sabiedriskajā ēdināšanā, kas vienmēr ir veidojis ļoti nozīmīgu procentu arī Latvijā ražotās pārtikas produkcijas noietā. Tas, protams, ir milzīgs iespaids," pastāstīja Gerhards.

Sociālajos tīklos plaši apspriež to, vai patiešām pārtikas produktu pieprasījums ir tik ātri nokrities, ja zemniekiem ir jāsāk izmaksāt kompensācijas. Situācija dažādās lauksaimniecības nozarēs atšķiras, un par vispārēju krīzi pagaidām ir pāragri runāt, atzīmēja graudkopis, "Zemnieku Saeimas" pārstāvis Edgars Putra. Pēc viņa domām, katrs palīdzības saņemšanas pieteikums ir jāvērtē individuāli.

"Runājot par 45 miljonu atbalstu, es uzskatu, ka tas ir ļoti uzmanīgi jālieto. Tiešām jāanalizē cenu izmaiņas. Šajā brīdī es domāju, ka vēl nav pamata kaut ko izmaksāt. Vēl lauksaimniecībā krīze nav iestājusies," saka Putra.

Ministrs sola, ka kompensāciju izmaksas mehānisms būs caurspīdīgs. Plānots uzsākt to izmaksu vasarā, ja konkrētās zemnieku saimniecības ienākumi samazināsies vismaz par 20%.

"Tātad ir runa, ja kritums būs aprīlis, maijs, jūnijs, tad jūlijā varētu būt šī kompensācija tikt izmaksāta," norādīja Gerhards. Savu projektu viņš piedāvās apspriešanai citiem ministriem 14. aprīļa sēdē.
Ziņu lente
0