Koronavīruss – izredzes Latvijai: pandēmija traucē ražotājiem Eiropā

© Sputnik / Константин Чалабов / Pāriet pie mediju bankasУборка капусты.
Уборка капусты. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kad produkcijas ražošana Eiropā apstājās, Latvijas uzņēmumiem parādījās izredzes aizpildīt vietējo veikalu plauktus, uzskata "Zemnieku saeimā".

RĪGA, 10. aprīlis — Sputnik. Biedrības "Zemnieku saeima" vadītājs Juris Lazdiņš uzskata, ka koronavīrusa pandēmija var nākt par labu vietējiem ražotājiem Latvijā, lai cik dīvaini tas izklausītos, vēsta Rus.lsm.lv.

Стенд хозяйства из Мадоны Burkānciems, где разводят коров и коз для того, чтобы из их молока делать сыры по разным европейским технологиям - Sputnik Latvija
Zemnieki ir gatavi pilnībā nodrošināt ēdienu Latvijai un daļai Zviedrijas

Pēc Lazdiņa domām, ražotāji Eiropā var ierobežot importu, ņemot vērā pasākumus, kas vērsti pret koronavīrusa izplatību. Un šajā brīdī uz skatuves jāiznāk ražotājiem no Latvijas – tā ir iespēja viņiem palielināt pašmāju produkcijas daļu iekšzemes tirgū.

Tiesa, atzīmēja Zemnieku saeimas vadītājs, jau šodien valstij vajadzētu garantēt Latvijas zemniekiem, ka viņu produkcija Latvijā būs pieprasīta tuvāko 12 mēnešu laikā.

Pagaidām nav zināms, pie kādiem ierobežojumiem varētu ķerties citas Eiropas valstis, taču jau tagad ir skaidrs, ka Rietumeiropai trūkst 100 tūkstošu cilvēku darba spēka, Skandināvijā – 15 tūkstošu. Savukārt tas nozīmē, ka Rietumeiropā nevarēs novākt jau nobriedušo ražu. Rezultātā iespējami piegāžu traucējumi.

Savukārt Latvijai, kur ražu ievāc vienu reizi gadā, to vajadzētu piegādāt tikai iekšzemes tirgū. Tad iedzīvotāji varēs nopirkt vietējos kartupeļus, burkānus un kāpostus pat janvārī un februārī.

Tomēr iespējams, ka imports no Eiropas pēc kāda laika atjaunosies, tāpat turpināsies arī eksports, un viss ritēs tāpat kā pirms krīzes, tāpēc ražotājiem Latvijā nepieciešamas garantijas – viņu preces tiks pirktas. Galu galā, raža ir jāsaglabā visu gadu, un tas prasa izdevumus.

Весенние полевые работы на полях - Sputnik Latvija
Igaunijas prezidente aicina bezdarbniekus strādāt laukos

Tiesa, ir arī pretējs viedoklis. Ziņots, ka bez iespējām eksportēt piena produkciju uz Rietumeiropu Latvijas zemnieki būs spiesti palielināt cenas. Ražotāji Latvijā jau vairākkārt ir ziņojuši, ka spēj paēdināt valsti. Tomēr piena produktu cenas ir atkarīgas no iespējas pārdot tos ārzemēs, paskaidroja "Zemnieku saeimas" eksperts Mārtiņš Trons.

Atgādināsim, ka "Zemnieku saeima" iepriekš ieteica Zemkopības ministrijai iejaukties tirgū valdošajā situācijā un atbalstīt sadarbības līgumu noslēgšanu starp mazumtirdzniecības tīkliem un zemniekiem par vietējo dārzeņu un augļu piegādēm. Pretējā gadījumā augļi un dārzeņi no Latvijas var tikt eksportēti.

Ziņu lente
0