Lieldienu brīnums: Latvijā pirmo reizi divu gadu laikā veikta sirds transplantācija

© AP Photo / Michael ProbstОгни гостиницы в форме сердца в Германии
Огни гостиницы в форме сердца в Германии  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Transplantācijas centrs Lieldienu brīvdienās veica trīs operācijas: divi cilvēki saņēma jaunas nieres, un viens cilvēks – jaunu sirdi.

RĪGA, 14. aprīlis – Sputnik. Pirmo reizi divu gadu laikā Latvijā tika pārstādīta sirds, vēsta LTV7 raidījums "Šodien vakarā".

Stradiņa slimnīcas ārsti dēvē brīvdienas notikumus par Lieldienu brīnumu un pateicas mirušā cilvēka ģimenei, kura deva atļauju izmantot viņa orgānus.

"Paciente ir 60 gadus veca, ar slimu sirdi, iemesls ir koronārā sirds slimība un viņa faktiski jau vairāk nekā gadu, 400 dienas gaidīja rindā uz sirdi, bija divas reizes izsaukta uz slimnīcu, bet objektīvu apstākļu dēļ tā operācija nenotika un viņa bēdīgi brauca mājās. Bet katru reizi ar domu, ka šie divi kuģi okeānā sastapsies. Un tā tas arī notika šajā reizē," pastāstīja kardioķirurgs Uldis Strazdiņš.

В Латвийском центре инфектологии развернута мобильная лаборатория для сдачи анализов на коронавирус - Sputnik Latvija
Intervija
Katastrofas Latvijā nav un diez vai būs: ārsts par koronavīrusa epidēmiju

Sirds transplantācijas operācija ilga gandrīz piecas stundas. Paciente jūtas labi un jau apsveica ārstus Lieldienās.

Sieviete kļuva par pirmo cilvēku divu gadu laikā, kuram Latvijā tika pārstādīta sirds.

Viens donors var glābt dzīvību līdz pat astoņiem cilvēkiem. Pateicoties tam Transplantācijas centrs šajās brīvdienās veica nevis vienu, bet trīs operācijas – vēl divi cilvēki saņēma pa jaunai nierei.

Latvijā pērn pieaudzis piekrišanas gadījumu skaits ziedot savus orgānus pēc nāves – tas bijis divas reizes lielāks, nekā atteikšanās gadījumu skaits. Atļauju savu orgānu pārstādīšanai deva gandrīz 500 cilvēku.

Katrs Latvijas iedzīvotājs var oficiāli noformēt savu piekrišanu vai nepiekrišanu kļūt par pēcnāves donoru Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē, savukārt pēcāk šāda iespēja parādīsies arī E-veselības sistēmā.

Ziņu lente
0