Pasaulē ir jau trīs Covid-19 veidi: vīruss mutē, lai "lauztu" cilvēka imunitāti

© REUTERS/Yves HermanБиологические исследования в лаборатории
Биологические исследования в лаборатории - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kembridžas zinātnieki atklājuši trīs Āzijā, Eiropā, Ziemeļamerikā un Austrālijā izplatītus koronavīrusa paveidus, kuri radušies mutācijas gaitā.

RĪGA, 13. aprīlis – Sputnik. Kembridžas ģenētiķi pēc virknes pētījumu atklājuši, ka ceļā no Āzijas uz Eiropu, Ziemeļameriku un Austrāliju koronavīruss mutējis savā tā saucamajā "evolūcijas ceļā", un tagad var runāt par trim dažādiem šī vīrusa tipiem, raksta Bb.lv.

Pētījuma gaitā tika izpētīti 160 genomi, kas tika paņemti no 2019. gada decembra līdz 2020. gada martam, un ir atklāti trīs vīrusa tipi: "А", "В" un "С".

Pie "А" tipa attiecas pirmais vīruss, kurš tika nodots cilvēkam no sikspārņa Uhaņas pilsētā. Taču, vērts atzīmēt, ka Ķīnā šis vīrusa tips nebija galvenais, kamēr ASV un Austrālijā vairumā saslimšanas gadījumu tika atklāts tieši šis tips.

Торговец змеиным мясом на рынке - Sputnik Latvija
Viedoklis
Ne tikai koronavīruss. Ar ko var inficēties no savvaļas dzīvnieku gaļas

Pēc zinātnieku domām, pašā koronavīrusa epidēmijas sākumā Ķīnā vīruss mutēja līdz "B" tipam un tieši tas izprovocēja vērienīgu epidēmiju, šāds variants tika pausts zinātniskajā rakstā, kas tika publicēts PNAS portālā. Ar "В" tipu izrādījās inficēti lielākajā daļā Āzijas austrumu, tāpat šis tips tika atklāt saslimušajiem Vācijā, Šveicē, Beļģijā un Nīderlandē.

Trešais mutācijas tips, "C" tips, sastopams gandrīz visos saslimšanas gadījumos Eiropā. Šādu paveidu atklāja pacientiem Itālijā, Francijā, Lielbritānijā un Zviedrijā. Atsevišķi gadījumi tika reģistrēti Honkongā, Dienvidkorejā un Singapūrā.

Šie zinātnieku secinājumi ļauj izsekot vīrusa ceļu, piemēram, ir kļuvis iespējams izteikt pieņēmumu, ka Itālijā koronavīruss tika ievests no Singapūras un Vācijas, vēsta ģenētiķis Pīters Forsters no Kembridžas Universitātes.

Pēc Forstera domām, vīruss turpinās mutēt, šādā veidā tas pretojas cilvēka imunitātei, savukārt imūnsistēmas stabilitāte bieži vien dažādām tautām ir atšķirīga. Tieši ar to var izskaidrot to, ka vīruss no "В" tipa mutēja "C" tipā, lai izietu ārpus Āzijas austrumu robežām.

Ziņu lente
0