Fitch: Latvijas kredītreitings ir nokrities līdz negatīvajam

© Sputnik / Виталий Белоусов / Pāriet pie mediju bankasЛоготип агентства Fitch Ratings
Логотип агентства Fitch Ratings - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lai gan Latvijas varasiestādes spērušas soļus, lai samazinātu koronavīrusa izplatību valstī, paliek neskaidrības ar šīs krīzes ilgumu un tās ietekmi uz Latviju un valstīm, ar kurām tai notiek tirdzniecība, paskaidroja aģentūrā.

RĪGA, 12. aprīlis – Sputnik. Starptautiskā kredītreitingu aģentūra "Fitch Ratings" saglabāja Latvijas ilgtermiņa kredītreitingu saistībām vietējā un ārzemju valūtā "A-" līmenī, raksta jauns.lv. Taču samazināja perspektīvu no stabilās uz negatīvo.

Pēc aģentūras domām, 2020.-2021. gadā fiskālā situācija pasliktināsies, ņemot vērā ekonomisko kritumu īstermiņa perspektīvā un izdevumu izaugsmi saistībā ar Covid-19 uzliesmojumu.

Банкомат - Sputnik Latvija
Nāvinieku parāde: drīz slēgsies vairāk nekā puse banku

Tāpat Fitch atzīmēja, ka mērenais budžeta deficīts, valsts parāds un institucionālā stabilitāte, kas ir saistīta ar dalību ES un eiro zonā, ir vienīgais, kas uztur Latvijas kredītreitingu augstajā "A-" līmenī.

Vīruss Covid-19 radīs spēcīgu negatīvo ietekmi uz mazo un atvērto Latvijas ekonomiku, zaudējumi varētu sastādīt 7%. Izlīdzināšanās ar iepriekšējiem rezultātiem varētu notikt ap 2021. gadu, kad IKP izaugsme sastādīs 5,2% pateicoties eksporta izaugsmei, patēriņa un investīciju atjaunošanai.

Bezdarba izaugsme, pēc aģentūras analītiķu domām, sastādīs 9,5% šogad un 10% nākamgad, salīdzinot ar 6,3% 2019. gadā.

Budžeta deficīts pieaugs līdz 6,4% no IKP, salīdzinot ar 0,5% 2019. gadā, savukārt nākamgad budžeta deficīts varētu samazināties līdz 3% no IKP.

Ziņu lente
0