Igaunijas prezidente aicina bezdarbniekus strādāt laukos

© Sputnik / Vitaly Timkiv / Pāriet pie mediju bankasВесенние полевые работы на полях
Весенние полевые работы на полях - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Risinājums darba spēka trūkuma problēmai lauksaimniecībā ir jāatrod tuvākajā laikā – zemenes nogatavojas pēc grafika.

RĪGA, 9. aprīlis — Sputnik. Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida atgādināja līdzpilsoņiem, ka problēmas lauksaimniecībā skar ne tikai pašus zemniekus, bet arī visu sabiedrību, vēsta Postimees.

7.aprīlī Kaljulaida ar video sakaru starpniecību tikās ar Igaunijas Lauksaimniecības tirdzniecības kameras vadītājiem, lai apspriestu krīzes ietekmi lauksaimniecības nozarē. Tikšanās gaitā tika detalizēti apspriestas grūtības, ar ko saskaras nozare, piemēram, darba spēka trūkums.

Аэропорт Рига - Sputnik Latvija
Lidosta "Rīga" plāno atlaist 500 darbiniekus

Igaunijas parlamenta Lauku dzīves komisija nolēma atbalstīt Igaunijā jau strādājošo ārvalstnieku darba atļauju pagarināšanu vismaz līdz ārkārtas situācijas beigām. No viesstrādnieku darba atkarīgās nozares iepriekš konstatēja, ka bez tamlīdzīga soļa izdzīvot neizdosies.

Kaljulaida norādīja, ka darbspēka trūkuma problēmu lauksaimniecībā patlaban būtu iespējams daļēji atrisināt, pagaidām piesaistot cilvēkus bez atbilstošas pieredzes, taču šajā sektorā ir liels apjoms arī specifiska darba, un jau ilgus gadus nav iespējams pilnībā iztikt bez darba spēka no ārzemēm.

"Protams, pašreizējo darba spēka trūkumu lauksaimniecībā iespējams daļēji atrisināt, piesaistot Igaunijas iedzīvotājus, kuri pilnībā vai uz laiku zaudējuši darbu. Aicinu visus šos cilvēkus pievērst uzmanību laukiem un iespēju robežās palīdzēt zemniekiem. Vienlaikus mūsdienu fermā ir tik daudz tādu darba vietu, ko tādējādi aizpildīt nav iespējams," piebilda prezidente Kaljulaida.

Pandēmijas rezultātā Igaunijā pieaudzis bezdarbnieku skaits: februāra beigās valstī bija reģistrēts 36 681 bezdarbnieks, bet marta beigās – jau 40 910. Tomēr  diezin vai viņi dosies strādāt uz laukiem – algas fermās nav tik pievilcīgas kā bezdarbnieka pabalsti.

Производство пива на предприятии Bauskas alus - Sputnik Latvija
Latvijas kompānijas atlaiž 4000 cilvēku: koronavīrusa krīze uzņem apgriezienus

Kaljulaida norādīja, ka risinājums darba spēka trūkuma problēmai lauksaimniecībā ir jāatrod tuvākajā laikā – zemenes nogatavojas pēc grafika, nevis atkarībā no tā, kad būs gatavs konkrētais likumprojekts.

"Par ātru risinājumu kļūtu šeit darba atļauju pagarināšanu darbiniekiem no citām valstīm, kuri jau atrodas šeit, ārkārtas situācijas ietvaros," norādīja Kersti Kaljulaida.

Igaunijas Lauksaimniecības tirdzniecības kameras rīcībā esošā informācija liecina, ka līdz šim ceturtā daļa darbinieku lauksaimniecības nozarē ir ārvalstnieki, pie tam trešā daļa slaukšānas operatoru lielajās fermās un sestā daļa citu strādnieku fermās ieradušies no Ukrainas vai no citam trešajām valstīm.

Ziņu lente
0