Zaiceva: Kariņa valdības aizlienētais miljards varētu izsīkt pēc diviem mēnešiem

© Foto : Gorod.lvНезависимый эксперт-аналитик Евгения Зайцева
Независимый эксперт-аналитик Евгения Зайцева - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijai nāksies pārdomāt iespējas samazināt valsts aparāta uzturēšanas izdevumus, jo aizlienēto miljardu nāksies atdot, bet budžeta ieņēmumi epidēmijas izraisītajā krīzes periodā samazināsies, norāda ekonomiste Jevgēņija Zaiceva.

RĪGA, 8. aprīlis – Sputnik. Latvija aizņemsies starptautiskajā tirgū miljardu eiro. Parāds noformēts kā valsts obligācijas ar ienesīgumu 0,209% apmērā un fiksēto procentu likmi 0,125% apmērā. Naudu nāksies atdot 2023.gadā, kad Krišjāņa Kariņa valdība, ļoti iespējams, savus krēslus jau pametīs.

Latvijas valdība aizņēmusies miljardu eiro. Tagad rodas jautājums, kā nauda tiks iztērēta – par ekonomikas "uzsildīšanu" karantīnas laikā nav vērts pat domāt, taču nav zināms, vai šis miljards vēl būs MK rīcībā ārkārtas situācijas noslēgumā, jo to varētu iztērēt, lai bizness nenomirtu pavisam un iedzīvotāji neciestu badu, sarunā ar Sputnik Latvija konstatēja ekonomiste Jevgēņija Zaiceva.

Врач в маске - Sputnik Latvija
Ārkārtējā situācija Latvijā pagarināta līdz 12. maijam

"Valdībai tagad ir jārisina citi jautājumi – iedzīvotājiem un biznesam nepieciešamā atbalsta uzdevumi, lai cilvēki nemirtu badā. Ēst gribas katru dienu, par apkuri, telefonu un tā tālāk jāmaksā katru dienu," norādīja ekonomiste.

Uzdevums ir saglabāt nodokļu maksātājus, taču pēc tam, kad krīze būs beigusies un pienāks laiks atdot parādu, Latvijas valdībai būs jāpārskata izdevumi valsts aparāta uzturēšanai, norāda Zaiceva.

"Visticamākais, šī valdība par to (izdevumu samazināšanu – red.) neizšķirsies, lai arī bija informacija, ka kaut kādi samazināšanas plāni ir. Tas būs jādara nākamajai valdībai, taču, vai tā to darīs, – tas jau ir cits jautājums. Tomēr viens no ekonomikas celšanas uzdevumiem ir valsts aparāta uzturēšanai vajadzīgo izdevumu samazināšana. Tie ir pārāk lieli," konstatēja ekonomiste.

Зайцева: через два месяца у правительства Кариньша может закончиться занятый миллиард
Ziņu lente
0