Ekstremāla karantīna: par izdzīvošanu izolācijā stāsta polārnieki

© Sputnik / Вера Костамо / Pāriet pie mediju bankasБелый медведь на территории полярной станции на берегу бухты Тихая на острове Гукера архипелага Земля Франца-Иосифа
Белый медведь на территории полярной станции на берегу бухты Тихая на острове Гукера архипелага Земля Франца-Иосифа - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Polārnieki uzskata, ka pats galvenais izolācijā ir izstrādāt stingru reglamentu un ievērot to jebkurās situācijās.

RĪGA, 4. aprīlis — Sputnik. Sociālajos tīklos tagad ir papilnam padomu, kā karantīnas periodā nesajukt prātā un nepieņemties svarā. Dažiem cilvēkiem izolācija ir ierasts stāvoklis. Piemēram, polārnieki var pat pusgadu nodzīvot tālu prom no Lielās zemes. Viņu ieteikumi publicēti Krievijas Dabas resursu un ekoloģijas ministrijas vietnē.

Архипелаг Земля Франца-Иосифа - Sputnik Latvija
Krievija rada pirmo dreifējošo ledus staciju Arktikai

Polārnieki stāsta, ka pats galvenais izolācijā ir izstrādāt stingru reglamentu un ievērot to jebkurās situācijās. Liela nozīme ir arī tradīcijām. Ikdienas darbs un precīza plānošana palīdzēs saglabāt mundru garu līdz karantīnas beigām.

Arhipelāga Novaja Zemļa ziemeļu daļā plešas milzīgais nacionālais parks "Krievijas Arktika". Daži speciālisti šeit strādā pa sezonām. Parasti viņi ierodas jūnijā un noslēdz darbu oktobrī, taču daži paliek pārziemot sešus mēnešus. Pie tam daļu laika rezervāta darbinieki pat neredz Sauli, stāsta RIA Novosti.

Nacionālā parka Ekoloģiskās izglītības un tūrisma nodaļas speciālists Artjoms Polikarpovs pavada tūristus ekspedīcijās ar atomkuģi "50 let pobedi". Pērn viņš pavadīja Arktikā vairāk nekā divus mēnešus un izstrādāja sev trīs pamatnoteikumus, kuri palīdz izolācijas apstākļos. Pirmkārt, ir jāatrod kopīga valoda ar kaimiņu. Artjoms pavadīja divus mēnešus vienā kajītē kopā ar kolēģi un saprata: konflikta gadījumā no ledlauža aiziet nav iespējams.

© Sputnik / Михаил Фомичев / Pāriet pie mediju bankasAtomkuģis "50 let pobedi"
Ekstremāla karantīna: par izdzīvošanu izolācijā stāsta polārnieki - Sputnik Latvija
Atomkuģis "50 let pobedi"

Tāpat viņš ieteica neaizmirst darbu – tas ir aktuāli vienkāršajiem cilvēkiem, kuri patlaban turpina darbu attālinātos apstākļos.

Treškārt, ir vajadzīga nepieciešamo produktu rezerve. No ledlauža nav iespējams nokāpt, aiziet uz veikalu vai aptieku. Par visu jāparūpējas laikus. Patlaban pašizolācijas pasākumi kļūst aizvien stingrāki, tāpēc tas ir jāpatur prātā arī cilvēkiem, kuri ieslēgušies savos dzīvokļos.

Советская научно-исследовательская станция Восток в Антарктиде - Sputnik Latvija
Viedoklis
Gaidāma cīņa par Antarktiku?

Nacionālā parka Ekoloģiskās izglītības un tūrisma nodaļas speciāliste Darja Antufjeva piedalījusies divos kruīza reisos ar ledlauzi un palikusi līdz sezonas beigām ziemot stacionārajā bāzē "Omega" Zemļa Aleksandri salā. Viņa ar prieku atceras šo periodu un stāsta, ka sakaru un interneta trūkums palīdz atslogot galvu. Viņa pastāstīja, ka polārnieki aizrautīgi gatavojuši dažādus ēdienus un pastāvīgi eksperimentējuši ar esošajiem produktu krājumiem.

Valsts inspektors Dmitrijs Rjumins kopā ar pārinieku pavadījis arktisko polāro nakti Zemļa Aleksandri salā.

"Ziemā situācija mainās: aiz loga vienmēr ir tumšs, dzīvie kontakti ir minimizēti. Iznāk daudz vienmērīgāka dzīve. Varu godīgi teikt – tas ir introverta sapnis. Šeit jūtos ļoti labi, tikai ilgojos pēc ģimenes un tuviniekiem. Un vēl ļoti gribas čipsus," pastāstīja Rjumins.

Ziņu lente
0