Uzņēmumi plāno masveida atlaišanas

© Pixabay / PublicDomainPicturesОфисное здание
Офисное здание - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aizvien lielāks skaits uzņēmumu Latvijā informē par plāniem atlaist darbiniekus – skaits sniedzas tūkstošos.

RĪGA, 2. aprīlis — Sputnik. Jau 19 uzņēmumi snieguši informāciju Nodarbinātības valsts aģentūrai par kolektīvo atlaišanu sakarā ar Covid-19 epidēmiju. Kopumā plānots atlaist 3258 cilvēkus, vēsta BNN.

Iesniegumi par masveida atlaišanu saņemti no firmām, kas strādā sekojošās nozarēs: transports un uzglabāšana, apkalpošana un administrēšana, tūristu izmitināšanas un sabiedriskas ēdināšanas pakalpojumi, vairumtirdzniecība un mazumtirdzniecība, apstrādes rūpniecība, nekustamie īpašumi, izklaides un atpūtas pasākumi, mežsaimniecība.

Офис - Sputnik Latvija
Pabalsts un konsultācijas: kas jāzina par kolektīvo atlaišanu Latvijā

Iepriekš Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) vadītāja Evita Simsone paziņoja, ka patlaban bezdarbnieku skaita pieaugums ir mērens, un to vēl nevar dēvēt par krīzi, taču reālā situācija būs redzama tikai aprīļa vidū, kad paies mēnesis pēc ārkārtas stāvokļa izsludināšanas.  

Simsone konstatēja, ka patlaban bezdarbnieka statuss Latvijā piešķirts 60 804 cilvēkiem. No marta sākuma bezdarbnieku skaits pieaudzis par 2557 cilvēkiem. Vakanto vietu skaits ir visai liels – apmēram 28 tūkstoši.

Darbu zaudējušie cilvēki var astoņus mēnešus saņemt bezdarbnieka pabalstu. Domājams, šis laiks ir pietiekami ilgs, lai ārkārtas stāvoklis valstī beigtos. Pie tam cilvēki, kuri saņem pabalstu priekšpēdējo vai pēdējo mēnesi, nokļuvuši daudz neizdevīgākā situācijā. Tas nozīmē, ka viņiem tūlīt beigsies pabalsta izmaksas un viņi paliks bez iztikas līdzekļiem, izņemot palīdzību, ko pašvaldības sniedz maznodrošinātajiem.

Ziņu lente
0