Pabalsts un konsultācijas: kas jāzina par kolektīvo atlaišanu Latvijā

© Pixabay / Free-PhotosОфис
Офис - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā sākusies kolektīvā atlaišana koronavīrusa epidēmijas dēļ; ja darbinieks nonācis kolektīvās atlaišanas sarakstā, viņam obligāti pienākas pabalsts, kura apmērs ir atkarīgs no tā termiņa, ko viņš pavadījis šajā darbavietā.

RĪGA, 20. marts – Sputnik. Katru gadu Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) saņem aptuveni 20 paziņojumus par kolektīvo atlaišanu. Šogad nepilnu trīs mēnešu laikā jau ir saņemti 10 šādi paziņojumi, no tiem 5 pēdējās nedēļas laikā koronavīrusa pandēmijas seku dēļ, vēsta Neatkarīga

Runa ir par darbinieku atlaišanu skaitā no 429 līdz 454 cilvēkiem, kuri ir nodarbināti transporta un noliktavu, viesnīcu un restorānu biznesa, vairumtirdzniecībā un pārstrādes rūpniecības nozarē.

Plašāk par kolektīvo atlaišanu

Saskaņā ar Darba likumu, par kolektīvo tiek uzskatīta atlaišana, kad mēneša laikā darbu zaudē zināma daļa darbinieku atkarībā no to kopējā skaita. Piemēram, ja uzņēmumā ir vairāk nekā 300 darbinieku, tad par kolektīvo uzskata 30 un vairāk cilvēku atlaišanu. Tiek ņemti vērā arī tie gadījumi, kad darba devējs nav lauzis darba līgumu, taču darba attiecības tiek izbeigtas citu iemeslu dēļ, kas nav saistīti ar darbinieka uzvedību vai spējām, ja šo iemeslu parādīšanos veicinājis darba devējs. Noteikumi, kuri skar kolektīvās atlaišanas, nav attiecināmi pret valsts sektoru.

Консервированные продукты - Sputnik Latvija
"Meklējam darbiniekus": Rīgā zivju konservu ražotājs meklē strādniekus

Lai pasargātu gan darba devējus, gan darbiniekus, abām pusēm ir jāievēro Darba likumā paredzētie nosacījumi.

Tā kā darbinieks atrodas sliktākā stāvolī, jo kādā laika periodā kļūst par bezdarbnieku, darba devējam tiek uzlikta virkne saistību. Viņam ir jāpaziņo par atlaišanu NVA rakstiskā veidā un ne vēlāk kā 30 dienas pirms atlaišanas. Izņēmumu gadījumos Nodarbinātības valsts aģentūra var pagarināt šo termiņu līdz 60 dienām.

Priekšlaicīgās informēšanas mērķis ir iespēju robežās samazināt sekas, kas rodas atlaišanas gadījumos, kuri nav saistīti ar darbinieka uzvedību vai prasmēm.

Darba devējam savlaicīgi jāuzsāk konsultācijas ar darbinieku pārstāvjiem, lai iespēju robežās samazinātu atlaisto skaitu un veicinātu to, lai šie cilvēki pēc iespējas drīzāk varētu atrast jaunu darbu.

Kad Nodarbinātības valsts aģentūra saņem ziņas par gaidāmajām masveida atlaišanām, tā pirmām kārtām cenšas noskaidrot, vai kolektīvo atlaišanu izraisījušo problēmu iespējams atrisināt vai vismaz samazināt atlaižamo cilvēku skaitu. Tiek noteikti nepieciešamie pasākumi, kuri varētu veicināt konkrētā darbinieka konkurētspēju, lai viņš spētu saglabāt savu darbavietu vai arī atrast jaunu.

Pienākas atlaišanas pabalsts

Saskaņā ar Darba likumu, kolektīvā atlaišana ir viens no pamatojumiem, kas garantē kompensācijas saņemšanu.

Самолет Airbus A220-300 авиакомпании airBaltic - Sputnik Latvija
Kurš nākamais? Lidsabiedrība airBaltic sāk masveida darbinieku atlaišanu

Atlaišanas pabalsta apmērs ir atkarīgs no laika, ko darbinieks ir nostrādājis šajā uzņēmumā. Ja viņš šajā darbavietā ir pavadījis mazāk nekā 5 gadus, pabalsts sastāda vienu vidējo mēnešalgu, bet ja vairāk par 20 gadiem – vidējo algu par četriem mēnešiem.

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, aviācijas arodbiedrības apsūdz lidsabiedrību airBaltic augstākminēto procedūru neievērošanā, jo viņi nesaņēma savlaicīgu informāciju par kolektīvo atlaišanu. Tagad arodbiedrības pieprasa apturēt atlaišanas, kā arī aicina valdību veikt ārkārtas pasākumus transporta nozares atbalstam.

Ziņu lente
0