Lietuvā aicina nerīkot ar koronavīrusu saslimušo cilvēku medības

© Foto : vilniusНочной Вильнюс с птичьего полета, архивное фото
Ночной Вильнюс с птичьего полета, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvā apsūdz vairākus ar koronavīrusu saslimušos cilvēkus – viņi inficēja vai varēja inficēt citus valsts iedzīvotājus.

RĪGA, 20. marts – Sputnik. Bijušais Lietuvas premjerministra padomdevējs Skirmants Maļinausks aicināja sabiedrību neuzbrukt ar koronavīrusu inficētiem cilvēkiem, raksta Sputnik Lietuva.

Iepriekš Lietuvā tika reģistrēts pirmais koronavīrusa inficēšanās gadījums valsts ietvaros, savukārt vakar kļuva zināms, ka saslimušo skaits pieauga līdz 48 cilvēkiem.

Taču presē laiku pa laikam nonāk ziņas par saslimušajiem, sevišķi ja pastāv pretenzijas pret viņu uzvedību.

Мальчик с девочкой за ноутбуком - Sputnik Latvija
Katram skolēnam pa datoram: kā Igaunijā organizē mācības no mājām

Tā, saskaņā ar Veselības ministrijas datiem, viens no saslimušajiem, kurš 11. martā atbrauca no Lielbritānijas, neievēroja obligāto karantīnu un beigās inficēja kādu no savas ģimenes locekļiem. Turklāt pēc ierašanās valstī inficētais aizgāja pie zobārsta.

Kretingas rajona mērs Antans Kalnis sociālajos tīklos pastāstīja par to, ka divi jaunieši, kas ir inficējušies ar koronavīrusu, paviesojušies masveida pulcēšanās vietās Neatkarības atjaunošanas dienas svinību laikā 12. martā Viļņā. Viens no viņiem ir 20 gadus vecs Kretingas iedzīvotājs, kurš atgriezies no Dānijas 10. martā.

Un visbeidzot, veselības ministrs Aurēlijs Veriga pastāstīja, ka saslima Viļņas Šeškines poliklīnikas ārste, kura atlidoja no Kubas un vairākas dienas gāja uz darbu un veica pacientu pieņemšanu.

Maļinausks savā Facebook lapā atgādināja, ka nedz ārsts, nedz no Lielbritānijas atgriezušais jaunietis nepārkāpa nekādus noteikumus, jo ierobežojumu attiecībā uz šīm valstīm tobrīd vēl nebija. Tāpat viņš uzsvēra, ka ārste būtu atlaista par neierašanos darbā, ja pēc savas gribas paliktu mājās divas nedēļas.

"No viņu puses nav bijis apzinātas vai noziedzīgas nolaidības, tādēļ šādām raganu medībām ir jābūt izbeigtām. Sabiedrībai ir jāskaidro, ka inficētie cilvēki jau tā izjūt lielu stresu. Centieni likt viņiem justies vainīgiem noteikti nepalīdz," uzrakstīja viņš.

Maļinausks atgādināja, ka patlaban inficēts var būt jebkurš.

Saistībā ar infekcijas izplatīšanos Lietuvas Veselības ministrija ieviesusi jaunu noteikumu: atgriežoties no jebkuras valsts un atklājot kaut vienu simptomu, pacients skaitās inficēts, un viņam nekavējoties ir jāziņo pa tālruni par savu stāvokli ārkārtas dienestam.

Lietuvā ir izsludināta karantīna, kura ilgs līdz 30. martam. Nepieciešamības gadījumā karantīnas termiņš tiks pagarināts.

Ziņu lente
0