Katram skolēnam pa datoram: kā Igaunijā organizē mācības no mājām

© pixabayМальчик с девочкой за ноутбуком
Мальчик с девочкой за ноутбуком - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas mobilie operatori izdalīs trūcīgajiem bērniem rūterus ar piekļuvi Internetam, lai viņi varētu mācīties mājās.

RĪGA, 20. marts – Sputnik. Atbildot uz lēmumu par skolu slēgšanu un bērnu mācībām attālināti Igaunijā ierosināja iniciatīvu "Katram skolēnam pa datoram!", raksta Postimees.

No pirmdienas, 16. marta, visas Igaunijas skolas ir pārgājušas uz mācībām attālināti. Idejas "Katram skolēnam pa datoram!" iniciators Svens Jablonskis paziņoja, ka pilnvērtīgām e-mācībām ir nepieciešams dators vai vismaz planšete.

"Diemžēl, nebūt ne visiem skolēniem tie ir. Bērniem nākas dalīt datoru ar vecākiem, kuri tagad arī strādā mājās, savukārt daudzas bibliotēkas, kur varētu izmantot datoru un Internetu, šobrīd ir ciet. Tas viss, bez šaubām, liek šķēršļus kvalitatīvai skolu izglītībai ilgtermiņa perspektīvā," atzīmēja Jablonskis.

Mobilie operatori "Tele2" un "Telia" paziņoja, ka ir gatavi sniegt skolēniem, kuriem nav pastāvīgā Interneta pieslēguma, 450 komplektus, kuros ietilpst kabatas rūteris un Interneta pakete.

Pēc "Telia" privāto klientu daļas vadītāja Kristjana Vijlmanna domām, šādas ārkārtas situācijas apstākļos ir ārkārtīgi grūti nodrošināt skolēniem vienādas iespējas veiksmīgām mācībām.

"Statistiski 3-7% skolēnu mājās nav pastāvīga Interneta pieslēguma. Bet tas taču ir viens no nepieciešamajiem nosacījumiem mācībām no mājām. "Telia" ar prieku sniegs atbalstu skolēniem, lai viņi spētu izmantot visus skolas materiālus un kontaktēt ar skolotājiem," saka Vijlmanns.

"Tele2" izpilddirektors Kriss Robbinss stāsta, ka bija patīkami pārsteigts ar e-mācību sistēmas augsto līmeni un ērtību Igaunijā.

"Mēs dzīvojam e-valstī, un tas nozīmē, ka normāla Interneta trūkums mājās nedrīkst likt šķēršļus labai skolēna sekmībai. "Tele2" no savas puses ar prieku atbalsta ideju un sniegs skolēniem kabatas rūterus un bezlimita Internetu," sacīja Robbinss.

Крысы - Sputnik Latvija
Igaunijā žurkas veiksmīgi uzbruka e-valstij

Skolēni, kuriem ir nepieciešams datora un Interneta atbalsts, jau ir noteikti, pateicoties Vispārējās un profesionālās izglītības koordinācijas centra "Innove" operatīvajām darbībām, paziņoja Jablonskis. Ar šīs organizācijas starpniecību augstākminētie komplekti tiks sadalīti starp skolēnu ģimenēm. Pirmās komplektus saņems vistrūcīgākās ģimenes. Tāpat "Innove" cer uz aktīvu sadarbību ar klases audzinātājiem un vietējām pašvaldībām.

Latvijas skolas pāries pie mācībām attālināti no 23. marta.

Saskaņā ar Izglītības un zinātnes ministrijas datiem, aptuveni 5000 skolēnu Latvijā nav viedtālruņa, planšetes, datora vai arī piekļuves Internetam. Patlaban ministrija veic pārrunas ar mobilajiem operatoriem un Interneta pakalpojumu sniedzējiem, lai pagūtu līdz 23. martam nodrošināt skolēniem visu, kas ir nepieciešams mācību procesam.

Ziņu lente
0