Igaunijā žurkas veiksmīgi uzbruka e-valstij

CC0 / @pixabay / Крысы
Крысы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas žurkas pierādīja, ka veiksmīgam uzbrukumam elektroniskajai valstij nebūt nav jāizmanto kiberieroči.

RĪGA, 22. novembris – Sputnik. Žurkas sabojāja kabeli, kurš nodrošina nepārtrauktu Igaunijas valsts pakalpojuma portāla eesti.ee funkcionēšanu, vēsta Sputnik Igaunija.

Portāls eesti.ee – tā ir vienīgā Igaunijas valsts Interneta lapa, ar kuras palīdzību iestādes publicē informāciju, nodrošina piekļuvi elektroniskajiem pakalpojumiem, kā arī iesniedz dokumentus un paziņojumus.

Tās darbs tika traucēts brīdī, kad žurkas pārgrauza optiskās šķiedras kabeli, kas ir savienots ar e-valsts serveriem, Harju apriņķa teritorijā.

Жук-киборг - Sputnik Latvija
Speczvēri: izmeklētāji, glābēji un spiegi

Žurku uzbrukums ietekmēja arī Slimnīcas kases portāla darbu – nebija iespējams izrakstīt zāļu elektronisko recepti.

Saskaņā ar Igaunijas Republikas Valsts informācijas sistēmu departamenta (RIA) datiem, problēmas novēršanai uz kabeļa bojājuma vietu devās tehniķu brigāde. Spriežot pēc tā, ka piekļuve portālam šobrīd jau ir atvērta, speciālistiem ir izdevies likvidēt žurku uzbrukuma sekas.

Grauzēji bieži rīko veiksmīgus kiberuzbrukumus visā pasaulē. Portāls Сyber Squirrel 1 saskaitīja kopā visus dzīvnieku uzbrukumu gadījumus pasaules Tīmeklim.

Augsto tehnoloģiju lielākais ienaidnieks ir vāveres. Slavenākais vāveru kiberterorisma gadījums notika 1987. gadā, kad vāvere pārgrauza Interneta kabeli un kļuva par mazas Volstrītas krīzes iemeslu. Rezultātā izgāzās 20 miljonu akciju pārdošanas darījumi.

Otrajā vietā ir putni. Trešā vieta tikusi jenotiem, tiem seko čūskas un žurkas, uz kuru rēķina ir 53 veiksmīgi kiberuzbrukumi visā pasaulē.

Ziņu lente
0