Nācās atdot tūkstošiem eiro: airBaltic repatriācijas reiss latviešiem izmaksāja dārgi

© Sputnik / Sergey MelkonovПассажиры в масках в аэропорту Рига
Пассажиры в масках в аэропорту Рига - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nepadomātais satiksmes ministra Tāļa Linkaita solījums, kopā ar tūrisma aģentu darbību "komerciālo repatriācijas reisu" organizēšanā, jau izraisījis apjukumu ārzemēs esošajiem Latvijas valstspiederīgajiem.

RĪGA, 19. marts – Sputnik. Latvijas satiksmes ministra Tāļa Linkaita populistiskais solījums apmaksāt no valsts budžeta visus repatriācijas reisus, ar kuriem mājās tiek nogādāti citās valstīs COVID-19 dēļ iestrēgušie Latvijas iedzīvotāji, kopā ar tūrisma aģentūru darbību, izraisīja apjukumu ceļotājiem, kuri, piemēram, iestrēga Tenerifē. 17. marta vakarā viņi tika nogādāti Rīgā ar airBaltic reisu, samaksājot par to tūkstošiem eiro, raksta avīze Diena.

У здания Сейма прошел пикет Новой консервативной партии За правовую Латвию! - Sputnik Latvija
"Varbūt uzreiz nošaut?": Dombrava glābj Latviju no koronavīrusa

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits pirmdien, 16. martā, sabiedriskās televīzijas ēterā paziņoja, ka repatriācijas reisu jautājums tika apspriests ar pārvadātājiem un ka ir zināmas grūtības ar maksas iekasēšanu par šiem reisiem – juridiska rakstura grūtības. Tādēļ, paziņoja Linkaits, šie reisi tiks organizēti kā čarterreisi, un par tiem samaksās valsts.

Šis paziņojums izbrīnīja citus ministrus, jo šis jautājums netika apspriests nedz koalīcijā, nedz valdībā. Jau šobrīd ir skaidrs, ka bez Ministru kabineta lēmumiem valsts neapmaksās repatriācijas reisus.

Premjerministrs Krišjānis Kariņš paziņoja, ka gaida konkrētus piedāvājumus no satiksmes ministra. Un nākamajā dienā pēc sava solījuma atpakaļgaitu ieslēdza arī pats Linkaits.

"Ārkārtas situācijās ir jāpieņem daudzi lēmumi, kuriem nav bijis precedenta iepriekš. Pašlaik gala lēmums par to, kā tiks segtas pārvadātāju izmaksas par valsts pasūtītiem repatriācijas reisiem, nav pieņemts. Ar nacionālo aviosabiedrību air- Baltic ir pārrunāta iespēja valsts pasūtītos repatriācijas reisus nodrošināt, taču vēl tiek precizēti šāda pasūtījuma juridiskie un finansiālie aspekti, tajā skaitā tieši kurai valsts pārvaldes iestādei pasūtījums jāveic. Mēs meklēsim tiesību normām atbilstošu risinājumu, kā valsts var atbalstīt savu iedzīvotāju atgriešanos," sacīja Linkaits.

Колючая проволока - Sputnik Latvija
Latvijai draud sociālais sprādziens: koronavīruss atklājis iedzīvotāju bēdīgo stāvokli

Taču Linkaita neapdomātais solījums jau palaidis ķēdes reakciju. Neskaidrā situācijā izrādījušies 145 Latvijas valstspiederīgie, kuri vēlējās atgriezties no Tenerifes. Bezmaksas lidojuma vietā viņi saņēma tūkstošos eiro mērāmus rēķinus par atgriešanos ar airBaltic "īpašo" reisu.

Mediji un pati aviokompānija dēvēja reisu no Tenerifes uz Rīgu par pirmo repatriācijas reisu, bet tā kā Linkaits paziņoja, ka tie visi būs bez maksas, pasažieri bija apjukumā. Patiesībā airBaltic čarterreisu organizēja tūrisma kompānija "Atlantic Travel", un par lidojumu iekasēja vērā ņemamu naudu.

Pēc kāda atgriezušās biznesmeņa sacītā, par septiņām biļetēm savai ģimenei viņš samaksāja 3650 eiro. Gan pieaugušajiem, gan bērniem biļetes maksāja 600 eiro, savukārt zīdainim – 50 eiro. "Nācās aizņemties no firmas, kredītkonta un draugiem," sacīja latvietis.

Tūristu sašutumu izraisīja nevis tas, ka vispār nācās maksāt par biļetēm, bet gan to spekulatīvā cena un neizpratne par to, vai šis reiss ir repatriācijas reiss, kas nozīmē, ka to organizē valsts.

Пустые карманы - Sputnik Latvija
Bezdarbnieku armija, tukša kase un sirmgalvji bez pensijām: kas sagaida Latviju

Lidsabiedrībā atteicās pastāstīt, cik pārvadātājas nopelnīja uz šī reisa rēķina, kā arī atklāt to, kā tika sadalīti ienākumi starp airBaltic un tūrisma aģentūru "Atlantic Travel". Taču atzīmēja, ka biļešu cenu, kuru noteica "Atlantic Travel", ietekmē tas, ka lidmašīna atlidoja pakaļ Latvijas iedzīvotājiem uz Tenerifi tukša, tas padarīja lidojuma pašizmaksu līdz Rīgai augstāku.

Tūrisma aģentūrā atteicās paziņot, cik airBaltic pieprasīja naudas "Atlantic Travel" par lidojumu, jo to aizliedz līgums ar pārvadātāju. Kompānijas pārstāve atzīmēja vien to, ka "Atlantic Travel" no šī reisa organizēšanas saņēma 5% peļņas pirms nodokļu samaksas.

Ziņu lente
0