Gapoņenko: Latvijas vadība apzināti attaisno SS latviešu leģionārus

© Sputnik / Андрей ТатарчукМеждународная конференция по проблемам, рискам и вызовам нацизма в современной Европе
Международная конференция по проблемам, рискам и вызовам нацизма в современной Европе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Noziegumiem pret cilvēci nav noilguma, tāpēc ikvienas pasaules valsts pienākums ir izdot Krievijai tajā dzīvojošos SS Latviešu leģiona dalībniekus, uzsvēra profesors Alekandrs Gapoņenko.

RĪGA, 18. marts – Sputnik. Krievijas Izmeklēšanas komiteja sākusi pārbaudīt datus par SS Latviešu leģiona veterāniem. Izmeklētāji iepazīsies ar SS Latviešu leģiona veterānu anketām un pārbaudīs viņu līdzdalību noziegumos pret civilajiem iedzīvotājiem, aģentūrai RIA Novosti pastāstīja IK oficiālā pārstāve Svetlana Petrenko.

"Patlaban kopumā pārbaudām vairāk nekā 50 personas, kas varētu būt iesaistītas nacistu noziegumos. Viņu vidū ir arī SS Latviešu leģiona leģionāri," viņa teica.

Latvijas vadība attaisno noziedzniekus, kuri palikuši dzīvi pēc Otrā pasaules kara, un apzināti atsakās no viņu vajāšanas, atzīmēja tiesībsargs profesors Aleksandrs Gapoņenko.

"Jaunais statuss, ko saņēmuši šie cilvēki pēc starptautiskā institūta vēršanās pie Krievijas Izmeklēšanas komitejas, - viņi izsludināti starptautiskā meklēšanā sakarā ar genocīda noziegumiem. Tādam noziegumam nav noilguma, tāpēc ikvienas pasaules valsts pienākums ir viņus arestēt un deportēt uz Krieviju, lai viņi tiktu tiesāti un tiktu pieņemts lēmums par viņu sodu," teica Gapoņenko Sputnik Latvija.

Viņš atzīmēja, ka Vašingtona visai negaidīti mainījusi savu attieksmi pret nacistiskajiem noziedzniekiem un vairs neaizsargā tos.

"Nezinu, vai ASV plāno izdot visus to teritorijā dzīvojošos leģionārus, taču tieši ar Amerikas padomju sākās spiediens pret leģionāru organizācijām, nāca klajā virkne rakstu ar Nacionālās apvienības kritiku par sadarbību ar nacistiskajām organizācijām Ukrainā un Lielbritānijā," atgādināja Gapoņenko.

Марш легионеров СС в Риге - Sputnik Latvija
Krievijas Izmeklēšanas komiteja sākusi pārbaudīt datus par SS Latviešu leģiona veterāniem

Pārskats ar 96 SS Latviešu leģiona veterānu vārdiem, kuri patlaban dzīvo ASV, Lielbritānijā, Kanādā, Brazīlijā, Austrālijā, Argentīnā un Latvijā, tika publiskots diskusijā starptautiskajā ziņu aģentūrā "Rossija segodņa".

Atgādināsim, ka SS latviešu leģionu no divām grenadieru divīzijām saformēja nacistiskā Vācija Otrā pasaules kara gados okupētās Latvijas teritorijā.

1943. gada 24. martā Heinrihs Himlers izdeva pavēli, kas precizēja jēdzienu "latviešu leģions" – kopēja definīcija latviešiem, kuri dien visās Waffen SS latviešu vienībās, ieskaitot policijas bataljonus.

Nirnbergas tribunāls atzina SS spēkus, SD, gestapo un Nacionālsociālistisko vācu partiju par noziedzīgām organizācijām. Krievija uzskata, ka SS Latviešu leģiona dalībnieku un viņu sekotāju godāšana Latvijā zaimo cīņā ar fašismu bojāgājušo cilvēku piemiņu.

Ziņu lente
0