Krievijas Izmeklēšanas komiteja sākusi pārbaudīt datus par SS Latviešu leģiona veterāniem

© Sputnik / Sergey MelkonovМарш легионеров СС в Риге
Марш легионеров СС в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Izmeklētāji iepazīsies ar SS Latviešu leģiona veterānu anketām un pārbaudīs viņu līdzdalību noziegumos pret civilajiem iedzīvotājiem.

RĪGA, 17. marts — Sputnik. Izmeklētāji iepazīsies ar SS Latviešu leģiona veterānu anketām un pārbaudīs viņu līdzdalību noziegumos pret civilajiem iedzīvotājiem, aģentūrai RIA Novosti pastāstīja IK oficiālā pārstāve Svetlana Petrenko.

Участники шествия легионеров в Риге - Sputnik Latvija
SS leģionāru gājieni turpinās, taču Krievija devusi Latvijai labu "vakcīnu"

"Pārskatā sniegtais SS Latviešu leģiona veterānu saraksts satur pietiekamus anketas datus, kas ļauj veikt izmeklēšanas pasākumus ar izmeklētāju rīcībā esošajām datu bāzēm, un, neapšaubāmi, Krievijas Izmeklēšanas komiteja rūpīgi iepazīsies ar šo sarakstu," viņa precizēja.

Petrenko atzīmēja, Krievijā izmeklēto krimināllietu ietvaros, kas ierosinātas par genocīdu Lielā Tēvijas kara laikā un nacisma reabilitāciju no SS Latviešu leģiona veterāna Visvalža Lāča puses, daži cilvēki, informācija par kuriem iekļauta vēsturnieku pārskatā, jau tiek pārbaudīti jautājumā par līdzdalību noziegumos pret cilvēci pret civilajiem padomju pilsoņiem.

"Patlaban kopumā pārbaudām vairāk nekā 50 personas, kas varētu būt iesaistītas nacistu noziegumos. Viņu vidū ir arī SS Latviešu leģiona leģionāri," viņa teica.

IK oficiālā pārstāve konstatēja, ka jāņem vērā: dažas pārskatā nosauktās personas iepriekš jau sauktas pie kriminālatbildības 40. un 50. gados.

"Saskaņā ar principu non bis in idem, tas izslēdz viņus no atkārtotas kriminālvajāšanas, ja nav pierādījumu par viņu līdzdalību vēlāk atklātos noziegumos," uzsvēra Petrenko.

Pārskats ar 96 SS Latviešu leģiona veterānu vārdiem, kuri patlaban dzīvo ASV, Lielbritānijā, Kanādā, Brazīlijā, Austrālijā, Argentīnā un Latvijā, tika publiskots diskusijā starptautiskajā ziņu aģentūrā "Rossija segodņa", vēsta RIA Novosti.

Председатель правления Фонда поддержки и развития еврейской культуры, традиций, образования и науки Михаил Чернов - Sputnik Latvija
Dzīvo nesodīti: eksperts par to, kas gaida "nepiebeigtos vectētiņus" no latviešu leģiona

Atskaiti "Nacistisko noziegumu līdzdalībnieki. 96 vēl dzīvie SS Latviešu leģiona veterāni" sagatavojis  fonda "Vēsturiskā atmiņa" un Ebreju kultūras, tradīciju, izglītības un zinātnes atbalsta un attīstības fonds.

Konstatēta virkne noziegumu, ko Lielā Tēvijas kara gados pastrādājušas SS Latviešu leģiona vienības. Tos iespējams kvalificēt kā kara noziegumus un noziegumus pret cilvēci. Piemēram, tieši latvieši slepkavoja civilos iedzīvotājus Žestjanaja Gorka un Čornoje ciemos Novgorodas apgabalā.

2019. gada maijā Krievijas Izmeklēšanas komiteja ierosināja lietu saskaņā ar pantu "Genocīds" sakarā ar soda operācijām Žestjanaja Gorka ciemā Novgorodas apgabalā. Provizoriski dati liecina, ka ciema apkaimē apglabāti līdz pieci tūkstoši cilvēku.

Ziņu lente
0