Pirmie amerikāņu karavīri šķērsojuši Polijas robežu: tuvojas "Defender"

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasНашивка на форме военнослужащего батальона НАТО
Нашивка на форме военнослужащего батальона НАТО - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aptuveni 37 tūkstoši karavīru, viņu vidū – 20 tūkstoši no ASV: amerikāņi "izmēģina" militārās tehnikas pārvietošanu uz Baltijas valstīm, pie Krievijas un Baltkrievijas robežām.

RĪGA, 1. marts – Sputnik. Polijā sākušās mācības "Defender Europe 2020", ko dēvē par lielākajiem manevriem kopš aukstā kara laikiem, neskatoties uz bažām, ko sakarā ar NATO un ASV aktivitātes pieaugumu pauž Krievija un Baltkrievija, vēsta RIA Novosti.

Polijas nacionālās drošības ministrs Mariušs Blaščaks informēja, ka pirmie amerikāņu kareivji jau šķērsojuši Polijas robežu. Savā lapā Twitter politiķis paziņoja, ka manevros piedalīsies aptuveni 37 tūkstoši karavīru, tostarp 20 tūkstoši – no ASV.

Jāpiebilst, ka, saskaņā ar Polijas Valdības drošības centra analītisko biļetenu, "Defender Europe 2020" ir nevis NATO mācības, bet gan ASV divīzijas līmeņa manevri.

Polijas Valdības drošības centra analītisko biļetenā norādīts arī manevru mērķis – pārbaudīt ASV Bruņoto spēku spējas pārvietot sauszemes spēkus no bāzēm ASV vidienē uz ostām austrumu piekrastē, bet pēc tam – uz Eiropas jūras ostām.

Militārā tehnika no ASV vispirms tiek pa jūru nogādāta Eiropā, pēc tam ar sauszemes transportu to nosūtīs uz Baltijas valstīm caur Vācijas un Polijas teritoriju.

Kā NATO un ASV "uzraujas"

NATO mācības ir provokatīvas, gaidāmie manevri notiks uz Krievijai naidīgu scenāriju bāzes, iepriekš paziņoja Krievijas Bruņoto spēku Ģenerālštāba priekšnieks Valērijs Gerasimovs. Baltkrievija pat informēja, ka tās rīcībā ir dati: NATO bijuši militāro mācību scenāriji, kas paredzēja preventīvu kodoluzbrukumu Baltkrievijai. 

Член корреспондент Российской академии ракетно-артиллерийских наук (РАРАН), доктор военных наук  Константин Сивков - Sputnik Latvija
Uzšķērst "Trojas zirgu": eksperts paskaidroja, kā Krievija izmantos NATO mācības Eiropā

Agrāk Krievijas ārlietu ministra vietnieks Aleksandrs Gruško jau pastāstīja, ka Krievija ierosinājusi NATO vienoties par militāro mācību līmeņa samazināšanu Baltijas un Melnās jūras reģionos līdz pat to izbeigšanai. Taču alianse pat nav sniegusi nekādus komentārus par šo iniciatīvu. "To mēs nesaprotam, jo tā pati alianse taču runā par deeskalācijas nozīmi," akcentēja Gruško.

Maskava jau vairākkārt ir uzsvērusi, ka nevēlas saasināt spriedzi attiecībās ar NATO – ne Baltijas reģionā, ne citviet pasaulē, un norādījusi, ka neplāno nekādus uzbrukumus NATO valstīm.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs norādīja, ka NATO ir labi zināms, ka Maskava nelolo nekādus uzbrukuma plānus, taču izmanto ieganstu, lai izvietotu lielāku skaitu tehnikas un bataljonu Krievijas robežu tuvumā.

Pie tam Krievijas ārlietu ministra vietnieks Aleksandrs Gruško uzsvēra, ka Krievija ņem vērā NATO darbības savā militārajā plānošanā.

Ziņu lente
0