"Visiem viss ir zināms". Kas noticis Uhaņā un kāds tam sakars ar ASV armiju

© AFP 2023 / JUNG YEON-JEМедицинские работники, одетые в защитные костюмы
Медицинские работники, одетые в защитные костюмы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ķīnas Ārlietu ministrija neapstiprināja resora darbinieka izteikumus, kurš pieļāva, ka koronavīrusu Uhaņā, iespējams, ievazājusi ASV armija. Analītiķis Sergejs Sanakojevs pastāstīja, cik lielā mērā šī versija izplatīta Ķīnā.

RĪGA, 15.marts – Sputnik. Ķīnas Ārlietu ministrijas oficiālais pārstāvis Gens Šuans nesniedza oficiālu apstiprinājumu informācijai par to, ka, pēc Ķīnas domām, jauno koronavīrusu Uhaņā ievazājusi ASV armija, vēsta RIA Novosti.

Iepriekš Ķīnas ĀM pārstāvis Čžao Liczaņs savā lapā Twitter pavēstīja, ka ASV armija varēja ievazāt koronavīrusu Uhaņā, un aicināja Savienotās Valstis sniegt skaidrojumu un publicēt savus datus par infekcijas izplatīšanos.

Павел Фельдман - Sputnik Latvija
Eksperts: Ķīnai ir zīmīgs arguments par labu tam, ka ASV ir koronavīrusa avots

"Starptautiskajai sabiedrībai, tostarp arī Savienotajās Valstīs, pastāv dažādas domas par vīrusa avotu... Ķīna uzskata, ka tas ir zinātnisks jautājums, ir jāuzklausa profesionāls viedoklis," brīfingā norādīja Gens Šuans, taujāts, vai Ķīnas ĀM uzskata, ka vīrusu Uhaņā varēja ievazāt ASV armija.

Gens Šuans piebilda, ka izteikta virkne teoriju par vīrusa avotu, un vairāki ASV ierēdņi un Kongresa locekļi nākuši klajā ar mazticamiem un bezatbildīgiem izteikumiem, kas nomelno Ķīnu.

Krievijas un Ķīnas analītiskā centra vadītājs Sergejs Sanakojevs uzskata, ka Ķīnā ir izplatīta versija par ASV iespējamo līdzdalību koronavīrusa izplatīšanā, taču oficiāli tā nekad līdz šim nav izteikta.

"Gribētos uzzināt, kā visai augstu stāvošs Ķīnas ĀM pārstāvis pieļāvis tamlīdzīgus izteikumus par ASV. No vienas puses, principā, visiem viss bija skaidrs jau pērnā gada nogalē, arī par to, kas notika Uhaņā un cik lielā mērā tur iejaukti amerikāņi. Taču ķīniešu mentalitātē ir kāda īpatnība: pirms izteikt jebkādas apsūdzības, viņi visu ļoti dziļi izmeklēs un faktus publiskos tikai tad, ja viņiem būs absolūti pierādījumi... Tomēr tas, ko amerikāņi atļāvās teikt par ķīniešiem – tas jau ir pavisam cits līmenis. Un, tā kā amerikāņi faktiski pārveda šo "karu" informācijas laukā, un faktiski cīņa jau sākusies šajā laukā, acīmredzot, noteiktas aprindas Ķīnā nolēma, ka arī šajā laukā sakāve nav jācieš," Sergejs Sanakojevs norādīja radio Sputnik ēterā.

An aerial view on Las Vegas, the United States - Sputnik Latvija
Viedoklis
Globalizācija mirst ne tikai ekonomikā, bet arī cilvēku prātos

Ķīnas izdevums South China Morning Post piektdien izteica pieņēmumu, ka Ķīnas ĀM pārstāvja vārdi par amerikāņu karavīriem, iespējams, bija saistīti ar Pasaules militārajām spēlēm, kas aizritēja Uhaņā pērnā gada oktobra otrajā pusē. Spēlēs piedalījās karavīri vairāk nekā no 100 valstīm, tostarp arī no ASV.

2019.gada 31.decembrī Ķīna informēja Pasaules veselības organizāciju par nezināmas pneimonijas uzliesmojumu Uhaņas pilsētā. Par slimības ierosinātāju atzīts jauns koronavīruss, slimība saņēma oficiālu nosaukumu COVID-19.

11.martā PVO izsludināja koronavīrusa pandēmiju. Visā pasaulē inficēti aptuveni 120 tūkstoši cilvēku vairāk nekā 100 valstīs, lielākā daļa ir atveseļojušies, vairāk nekā 4 tūkstoši cilvēku miruši

Ziņu lente
0