Eksperts: Ķīnai ir zīmīgs arguments par labu tam, ka ASV ir koronavīrusa avots

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ja ASV ir atklāti tie paši pirmie pacienti, kuri inficējās ar koronavīrusu agrāk, nekā epidēmija sāka izplatīties Uhaņā, Ķīnai parādījies zīmīgs arguments strīdos par saslimšanas avotu.

RĪGA, 14. marts – Sputnik. Koronavīrusu Ķīnas Uhaņas pilsētā, kura kļuva par epidēmijas epicentru, varēja ievest ASV armija, paziņoja iepriekš ĶTR ĀM oficiālais pārstāvies Žao Lidzjaņs. Diplomāts aicināja Ameriku paskaidrot Slimību brīdināšanas un kontroles centra vadītāja Roberta Redfilda paziņojumus par koronavīrusa atklāšanu cilvēkiem pēc nāves, kuri it kā miruši no gripas. Ķīnas izdevums South China Morning Post atgādināja, ka 2019. gada oktobra otrajā pusē Uhaņā notika Pasaules Militārās spēles, kurās piedalījās militārpersonas no vairāk nekā 100 valstīm, tostarp no ASV.

Daļu patiesības Ķīnas diplomāta sacītajā nevar izslēgt, atzīmēja radio Sputnik ēterā politisko zinātņu kandidāts, Krievijas Tautu draudzības universitātes Stratēģisko pētījumu un prognožu institūta direktora vietnieks Pāvels Feldmans.

Экономист Владимир Рожанковский - Sputnik Latvija
Kur paslēpies koronavīrusa "melnais gulbis": analītiķis nosauca ekonomikas vājo posmu

"Kā mēs zinām, Ķīna ir ļoti piesardzīga skaļu paziņojumu izteikšanā, kad lieta skar starptautisko politiku. Un ja jau no Ķīnas diplomāta lūpām izskanējuši šādi vārdi, tātad, zināma faktūra tai ir bijusi. Ļoti labu padevi viņam sniedza paši amerikāņi, paziņojot, ka koronavīruss atklāts diviem kareivjiem, kuri sākotnēji, kā tika uzskatīts, miruši no gripas. Iznāk, ka tie arī ir tie paši pirmie pacienti, kuri saslima vēl agrāk, nekā epidēmija sāka izplatīties Uhaņā. Tas ir zīmīgs arguments," paziņoja Feldmans.

Politologs atgādināja, ka ASV laboratorijas ir visā pasaulē, viņu darbinieki detalizēti pēta dažāda veida bioloģiskās pazīmes un cilvēku īpašības, kuri dzīvo noteiktos reģionos, jo visa pasaule priekš ASV ir ietekmes, interešu un konkurences zona.

"Problēma ir tajā, ka šobrīd ir augsta nenoteiktības pakāpe attiecībā uz koronavīrusa izcelsmes dabu. Ir oficiālā versija, kurai ir milzīgs daudzums kritiķu. Kamēr savu zīmīgo vārdu nepateiks zinātnieki, ikvienai valstij būs pamats apsūdzēt savus stratēģiskos pretiniekus un konkurentus tajā, ka tādējādi to centās iegāzt," uzsvēra Feldmans.

Pēc viņa sacītā, Ķīna nevēlas iekļūt vēsturē, kā valsts, kura līdzās dižiem ekonomiskiem sasniegumiem uzdāvinājusi pasaulei koronavīrusu.

Люди в медицинских масках во время шоппинга в супермаркете, Милан - Sputnik Latvija
Politico: kā padomju bērnība iemācīja mums izdzīvot koronavīrusa gadījumā

"Pekinai ļoti gribas šajā situācijā norādīt ar pirkstu uz amerikāņiem, viņi norādīs uz Krieviju, kura, viņuprāt, vienmēr un pie visa ir vainīga. Jēgas šāda veida atbildības pārnešanā uz savu biedru nav tik daudz vienkārši tāpēc, ka koronavīruss ir kļuvis par globālu cilvēces problēmu. Savstarpēju apsūdzību vietā dažādu valstu valdībām un zinātniekiem būtu vērts apsēsties un padomāt, kā lai cīnās ar to," nobeigumā sacīja eksperts.

Ķīnas varasiestādes 31. decembrī paziņoja par nezināmas pneimonijas uzliesmojumu Uhaņā. Par slimības ierosinātāju izsludināja jauna tipa koronavīrusu, kurš ieguva nosaukumu COVID-19. Saskaņā ar sākotnējo versiju, par inficēšanās avotu kļuva savvaļas dzīvnieku gaļa, tostarp sikspārņu gaļa, kas tika pārdota Uhaņas tirgū.

Pasaules Veselības organizācija 11. martā atzina saslimšanas uzliesmojumu par pandēmiju. Saskaņā ar 14. marta rīta datiem, infekcija ir reģistrēta 145 valstīs un reģionos, tiek ziņots par vairāk nekā 145 tūkstošiem inficēto, 5438 nāvēm un 72 550 atveseļošanās gadījumiem.

Ziņu lente
0