CNN: Kāpēc cilvēki koronavīrusa dēļ izpērk tualetes papīru

CC BY 2.0 / Sharon Mollerus / Bare NecessityРулон туалетной бумаги
Рулон туалетной бумаги - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tualetes papīrs neaizsargā pret vīrusu un nav uzskatāms par nepieciešamu produktu ārkārtas situācijās.

RĪGA, 12. marts — Sputnik. Pēc medicīnas masku un dezinfekcijas līdzekļu deficīta pasaule saskārās ar jaunu fenomenu – koronavīrusa skartajās valstīs iedzīvotāji izpērk tualetes papīru, raksta CNN.

Люди в медицинских масках на автобусной остановке в Риме - Sputnik Latvija
PVO izsludinājusi jaunā koronavīrusa pandēmiju

ASV un Kanādā veikali sāka ierobežot vienam cilvēkam pieejamo tualetes papīra iesaiņojumu skaitu. Dažos Lielbritānijas lielveikalos visu tualetes papīru jau ir izpirkuši. Kāda Austrālijas avīze iznākusi ar astoņām papildu tukšām lappusēm - gadījumam, ja nepietiks tualetes papīra.

Bet kas par lietu? Tualetes papīrs neaizsargā pret vīrusu un nav uzskatāms par tādu ārkārtas situācijās nepieciešamu produktu kā, piemērām, maize vai piens. Kāpēc tad to iepērk tādos daudzumos?

Panikas periodos cilvēki rīkojas ekstremāli

Klīniskais psihologs Stīvens Teilors, grāmatas "Pandēmiju psiholoģija" autors, uzskata, ka, salīdzinot ar iepriekšējām pandēmijām, pasaules reakcija uz koronavīrusa izplatīšanu ir visai paniskā.

Американский доллар - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Mēs viņu zaudējam": koronavīruss apdraud ASV tirgu un dolāru

No vienas puses, šī reakcija ir saprotama, no otras - pārmērīga, - viņš saka. - Mēs varam sagatavoties arī bez panikas.

Koronavīruss biedē cilvēkus, jo tas ir jauns un par to vēl nekas daudz nav zināms. Bet, kad cilvēki dzird pretrunīgus apgalvojumus par vīrusa risku, un par to, cik nopietni viņiem jāgatavojas ārkārtas situācijai, viņi izšķiras uz ekstremāliem pasākumiem.

"Cilvēkiem saka, ka tuvojas lielas briesmas, bet tikai jāmazgā rokas. Tā nešķiet adekvāta atbilde šajā situācijā, īpašām briesmām nepieciešami īpaši piesardzības pasākumi," viņš saka.

Valdība slikti izskaidro, kas jādara

Dažas valstis jau ir ieviesušas karantīnas režīmu. Cilvēki, kuri pērk tualetes papīru un sadzīves ķīmiju, varbūt gatavojas tam, ka tas notiks arī viņu pilsētā, saka psihologs, Karnegi Melona Universitātes profesors Baruhs Fišhofs.

"Kamēr cilvēki nedzirdēs oficiālus apliecinājumus, ka par viņiem parūpēsies, viņiem atliek tikai minēt, cik drīz viņiem būs vajadzīgi tualetes papīra krājumi," viņš saka.

Panika rada paniku

Tukšo veikalu plauktu un iepirkumu ratiņu fotogrāfijas pārpildīja ziņu portālus un sociālos tīklus. Cilvēki redz, kā kāds panikā pērk tualetes papīru, domā, ka tam ir iemesls, un arī iet iepirkties, saka Teilors.

"Cilvēki ir sociālās būtnes, mēs skatāmies viens uz otru, meklējot norādes par to, kas ir bīstami un kas nav," viņš saka.

Turklāt tukšo veikalu fotogrāfijas var likt cilvēkiem domāt, ka viņiem nekavējoties jāmetas un jāiegādājas tualetes papīrs. Tad iedomātais deficīts kļūst reāls.

Zināma loma panikas izplatīšanā ir arī medijiem. Dezinformācija viegli izplatās, bet sociālie tīkli pastiprina panikas noskaņojumu.

Domas par priekšdienām ir mūsu dabā

Rezervju krāšanai ir jēga, saka bijušais Amerikas psiholoģiskās asociācijas vadītājs Frenks Fārlijs.

Slimību kontroles centri visā pasaulē iesaka cilvēkiem sēdēt mājās un izvairīties no kontaktiem. Gatavoties tam ir dabiski, viņš saka.

"Koronavīruss rada sava veida izdzīvošanas filozofiju. Mums jāpavada mājās pēc iespējas vairāk laika, bet tam jāiegadās visnepieciešamākais, un līdz ar citām lietām, bez šaubām, sarakstā ir arī tualetes papīrs, - saka Fārlijs. - Galu galā, ar ko to var aizstāt?

Nevar teikt, ka jūs nopirkāt kaut ko nevajadzīgu vai ar īsu derīguma termiņu. Jūs tik un tā tērēsiet naudu tualetes papīram, vienkārši tagad jums, visticamāk, būs jātērē arī laiks tā meklēšanai un stāvēšanai rindā, saka Fišhofs.

ASV Iekšējās drošības ministrija iesaka amerikāņiem jebkurā laikā turēt mājās pārtikas, medikamentu un tualetes piederumu krājumus divām nedēļām, atgādina Teilors, vienkārši lielākā daļa cilvēku to parasti nedara.

Ir svarīgi just, ka tu kontrolē situāciju

Cilvēki, kuri rada krājumus, domā par sevi un savu ģimeni, nevis par ārstiem un medmāsām, slimiem cilvēkiem vai tiem, kam drīz beigsies tualetes papīrs.

Новые машины неотложной помощи в Латвии - Sputnik Latvija
Mediķi ierakstījuši video par iespējām pasargāties no koronavīrusa

"Viņi uztraucas par infekcijas sekām, un nedomā par vispārējo ainu, piemēram, par tualetes papīra deficīta sekām, ko viņi rada," stāsta Teilors.

Cilvēki tā uzvedas baiļu dzīti, uzskata Fišhofs. Sagatavošanās krīzei, pat ja jūs vienkārši nopirkāt tualetes papīru, atgriež jums sajūtu, ka jūs kontrolējat šķietami bezcerīgu situāciju.

"Iespējams, tas ir to vērts, - tas atkarīgs no tā, kā cilvēki paši sev nosaka vajadzību pēc tualetes papīra. Tas dod viņiem sajūtu, ka viņi ir izdarījuši visu, ko var un ļauj sākt domāt par kaut ko citu, izņemot koronavīrusu," viņš saka

Ziņu lente
0