Ģimenes ārstu asociācija: izšķiež miljonus, bet labuma cilvēkiem nav

© Sputnik / Алексей Куденко / Pāriet pie mediju bankasЛекарства
Лекарства - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ģimenes ārstu asociācijas vadītāja uzskata, ka e-veselības sistēma ir neefektīva, pacienti nevar iegādāties pat vienkāršas zāles.

RĪGA, 8. marts - Sputnik. Ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Sarmīte Veide uzskata, ka pēc divus gadus ilgā e-veselības sistēmas darba tā joprojām nav efektīva, vēsta Bb.lv.

Pēc viņas domām, sistēma vienkārši ir neērta. Kad sākās tās ekspluatācija, 2018.gada sākumā, ārsti pauda šaubas par tās efektivitāti. Tobrīd sistēma nebija pabeigta.

Илзе Винькеле - Sputnik Latvija
Viņķele par e-veselību: bezgalīgās šausmas turpinās

Veide atgādināja, ka divus gadus mocījušies gan ārsti, gan pacienti. Slimnieki ieradās aptiekās, taču nevarēja nopirkt zāles, ja sistēma nesastrādāja. Viņi bija spiesti iet vēlreiz pie ārsta, kam nācās izrakstīt vienkāršas receptes, vai iet uz aptieku nākamajā dienā, taču joprojām nebija garantijas, ka sistēma strādās.

Tagad ģimenes ārsti asi iebilst pret e-veselības sistēmu. Veide atklāja, ka sūtītas vēstules Saeimai un par sistēmas darbu atbildīgajām personām ar lūgumu to pārskatīt.

Veide atgādināja, ka pagājušā gada beigās e-veselības vajadzībām jau bija iztērēti 14 miljoni eiro, lūdza vēl 10 miljonus. Ārsti iesaka pārskatīt sistēmu un izstrādāt jaunu, ja ar pašreizējo vairs nekas nav darāms.

Iepriekš vēstīts, ka pēc e-veselības sistēmas kārtējā sabrukuma tika pieņemts lēmums nepapildināt tās funkciju sarakstu.

Veselības ministre Ilze Viļņķele atzina, ka resors atteiksies no daļas līdzekļu, kas bija paredzēta e-veselības tālākai attīstībai un turpmāk uzmanību veltīs sistēmas esošo pakalpojumu uzturēšanai.

Viņķele paskaidroja, ka pēc sistēmas tehnisko parametru novērtēšanas tika pieņemts lēmums atdalīt esošo sistemu, kuras plašāk pazīstamās funkcijas ir e-recepšu un darbnespējas lapu izsniegšana, no sistēmas attīstības trešā posma, kas paredzēja virkni papildinājumu.

Ziņu lente
0