Ugunsdzēsēji-glābēji "piestādīja" Latvijai rēķinu vairāku desmitu miljonu eiro apmērā

© Sputnik / Sergey MelkonovЛатвийские пожарно-спасательные службы
Латвийские пожарно-спасательные службы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests aprēķinājis, cik naudas tam ir nepieciešams jaunu ugunsdzēsības mašīnu iegādei, un piestādīja valstij samērā lielu rēķinu.

RĪGA, 6. marts – Sputnik. Latvijas Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam (VUGD) joprojām ir nopietnas problēmas ar autoparku, vēsta Grani.lv.

Saskaņā ar 2019. gada datiem, parkā bija tikai 111 mašīnas, kuras tiek ekspluatētas mazāk nekā 10 gadus. 246 ugunsdzēsības mašīnām beidzies ekspluatācijas termiņš. 107 VUGD automašīnas tika ražotas uz ZIL-130 un ZIL-131 šasiju bāzes. Šajās automašīnās to gabarītu dēļ nav iespējam pārvadāt mūsdienu glābšanas dienesta instrumentus.

Портмоне с кредитными картами в кармане - Sputnik Latvija
Latviešiem atkal līdīs kabatā: elektroinstalācijas pārbaude būs obligāta

Nevar teikt, ka autoparku nav centušies atjaunot. Tostarp laika posmā no 2014. līdz 2018. gadam tika nopirktas 84 speciālās tehnikas vienības 37 miljonu eiro vērtībā. Taču tā rezultātā ugunsdzēsējiem neparādījās vairāk automobiļu, jo līdz ar jauno iegādi, vecās mašīnas tika norakstītas.

Tagad VUGD uzskata par nepieciešamu iegādāties 421 transportlīdzekli laika periodā līdz 2028. gadam. Un tam visam būšot nepieciešami 86 miljoni eiro.

Turklāt VUGD atzīmē, ka arī ugunsdzēsēju depo ir novecojuši: 82 no 92 esošajām ēkām ir sliktā tehniskā stāvoklī.

Retro mašīnas un tukši depo

Atgādināsim, ka gan par veco autoparku, gan par depo ugunsdzēsēji sūdzējušies jau ne vienu reizi vien.

Piemēram, 2018. gadā tika ziņots, ka VUGD rīcībā atrodas 338 speciālās mašīnas, lai gan, saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem, jābūt 673. Atzīmēsim, ka 2020. gadā mašīnu skaits samazinājies līdz 246.

Un jau 2018. gadā VUGD norādīja, ka 32% dienesta speciālo transportlīdzekļu ir uzbūvēti uz ZIL, GAZ un KAMAZ bāzes. Tobrīd vairāk nekā 20 gadus tika ekspluatētas 157 automašīnas, jeb 43%, un vairumam no tām ir benzīna dzinēji, kuri patērē vairāk degvielas, nekā mūsdienu ugunsdzēsēju automašīnas. Tika atzīmēts, ka dažu automašīnu vecums sastāda 50 gadus, tātad būtībā tās nav ugunsdzēsēju mašīnas, bet gan muzeja eksponāti.

Пожар на одном из рынков Риги - Sputnik Latvija
VUGD: tikai aptiekās nepārdod dūmu detektorus

Tāpat 2018. gadā Valsts kontroles darbinieki veica IeM uzraudzībā esošā Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta ēku revīziju un nonāca pie secinājuma, ka jaunie ugunsdzēsēju depo, kas tolaik bija nesen uzbūvēti, ir nepamatoti lieli un dārgi, savukārt šo ēku aprīkošanai naudas vairs nepietika. Dažos depo pat nespēja uzstādīt veļasmašīnas glābēju formastērpam.

Toreiz Valsts kontrole nolēma, ka ja būtu bijusi pareiza pieeja VUGD ēku būvniecībā, valsts budžets varētu ietaupīt ne mazāk kā 2,8 miljonus eiro. tostarp valsts kontroliere Elita Krūmiņa stāstīja par epizodi, kad 7 ugunsdzēsējiem tika uzbūvēts 3000 kvadrātmetru liels depo.

Ziņu lente
0