Ārzemnieki vairs nevarēs aizvest bērnus no Latvijas: Saeima pie tā strādā

© Sputnik / Vladimir Pesnya / Pāriet pie mediju bankasВоспитанник детского дома
Воспитанник детского дома - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ja pēc 2018. gada Latvijas bērniem vēl palika iespēja tikt adoptētiem uz ārzemēm, tad tagad viss krasi mainīsies.

RĪGA, 5. marts – Sputnik. 2018. gadā Latvijas valdība atbalstīja noteikumu projektu par bērnu adoptēšanu uz ārzemēm, saskaņā ar kuru adoptēt bērnu no audžuģimenes uz ārzemēm drīkst tikai radinieki.

Pēc noteiktajiem noteikumiem ārzemnieki varēja adoptēt savu precēto bērnus, bērnus no audžuģimenēm, ja viņi ir viņu radinieki, bērnus, kuri atrodas aizbildniecības iestādēs, ka Latvijā viņiem nav iespējams nodrošināt nepieciešamo audzināšanu un aprūpi ģimenē.

Trešdien, 4. martā, Saeimā nolēma pastiprināt līdzšinējos noteikumu. Vairums Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputātu atbalstīja moratorija ieviešanu bērnu adoptēšanai uz ārzemēm, kas atrodas ārpus ģimenes aizbildniecībā. Moratorijs darbosies tik ilgi, kamēr atbildīgās iestādes neizstrādās jaunas normas, vēsta Mixnews.lv.

Ramona Petraviča - Sputnik Latvija
Petraviča: Latvijas bērnunamos joprojām dzīvo astoņsimt bērni

Šīm jaunajām normām būs pilnībā jāaizliedz Latvijas bērnu adoptēšana uz ārzemēm vai stingri jāierobežo šis process un jāatļauj adoptēšana tikai izņēmumu gadījumos.

Sagatavotajiem grozījumiem jābūt iesniegtiem komisijas izskatīšanai 9. martā.

Kopš 2003. gada no Latvijas uz ārzemēm tika adoptēti 1925 Latvijas bērni. Lielākā daļa bērnu kopā ar jaunajiem vecākiem devās uz ASV.

Latvijas labklājības ministre Ramona Petraviča stāstīja, ka Latvijas bērnunamos šobrīd dzīvo 794 bērni.

Latvija ir vienīgā Austrumeiropas valsts, kur joprojām pastāv bērnunamu sistēma: vairumā valstu bez vecākiem palikušos bērnus iekārto audžuģimenēs.

Jau 2018. gadā sociālo lietu eksperts Pēteris Leiškalns Sputnik Latvija intervijā atzīmēja, ka bērnam pirmām kārtām ir svarīgi dzīvot ģimenē, bet vai tas būs Latvijā vai ārzemēs – tas ir otršķirīgs jautājums. Daudz svarīgāks ir fakts, lai bērns dzīvo tieši ģimenē, nevis valsts iestādē.

Ziņu lente
0