Krievijas prezidenta preses sekretārs atbildēja uz Erdogana aicinājumu KF pamest Sīriju

© Sputnik / Дмитрий Виноградов / Pāriet pie mediju bankasМечеть в недавно освобожденном сирийском Маарет-эн-Нуумане (провинция Идлиб).
Мечеть в недавно освобожденном сирийском Маарет-эн-Нуумане (провинция Идлиб). - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iepriekš Turcijas prezidents informēja, ka telefona sarunā ar Krievijas valsts vadītāju lūdzis Krievijas BS pamest Sīriju un atstāt Turciju "aci pret aci" ar "Asada režīmu".

RĪGA, 2. marts — Sputnik. Krievija ir vienīgā valsts, kuras karavīri uzturas Sīrijā likumīgi, atgādināja Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs telekanāla "Rossija 1" programmā "Maskava.Kremlis.Putins", vēsta RIA Novosti.

Šādi Kremļa pārstāvis komentēja Turcijas līdera Redžepa Erdogana paziņojumu – iepriekš viņš aicināja Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu atstāt Ankaru "aci pret aci" ar Sīrijas valdību.

Peskovs atzīmēja, ka Krievija reģionā strādā pēc Sīrijas leģitīmās valdības lūguma.

"Visi pārējie citu valstu karavīri atrodas Sīrijā pretēji starptautisko tiesību normām un principiem," viņš akcentēja.

Krievijas prezidenta preses sekretārs atgādināja, ka Sīrijas karavīri cīnās ar teroristiem, un Turcija iepriekš apņēmusies tos deaktivizēt Soču vienošanās ietvaros. Peskovs konstatēja, ka teroristi Sīrijā uzbrūk Krievijas militārajiem objektiem.

"Tāpēc, neskatoties ne uz kādiem paziņojumiem, cīņa ar šiem teroristiskajiem elementiem turpināsies," apliecināja Peskovs.

Tāpat Kremļa pārstāvis informēja, ka šonedēļ ieplānota Putina un Erdogana tikšanās Maskavā. Tās ietvaros abu valstu vadītāji salīdzinās savus viedokļus jautājumā par Soču vienošanās izpildi un precizēs, kādas iepriekš uzņemtas saistības pusēm ir jāizpilda.

Pēc Peskova domām, pārrunas nebūs vieglas.

Saasināšanās Idlibā

Situācija Idlibā saasinājās, kad 27. februārī "Haijat Tahrir aš Šam" teroristi sāka liela mēroga uzbrukumu Sīrijas valdības spēku pozīcijām. SAR armija atklāja atbildes uguni. Saskaņā ar Krievijas AM informāciju, apšaudē nokļuva arī turku karavīri, kam tur nevajadzēja atrasties. Pie tam Krievija spēra soļus uguns pārtraukšanai no Sīrijas puses un nodrošināja bojāgājušo un ievainoto evakuāciju uz Turcijas teritoriju.

Бомбардировщик Су-24 ВКС России на авиабазе Хмеймим в Сирии - Sputnik Latvija
Krievijas pārstāvis ANO: Sīrijai ir tiesības likvidēt teroristus Idlibā

Pēc uzbrukuma Turcijas prezidents Redžeps Erdogans sasauca drošības sēdi. NATO Padome plānoja konsultācijas par situāciju Sīrijā pēc Ankaras lūguma. Pie tam Atēnas nobloķēja alianses paziņojumu par atbalstu Turcijai. ASV Valsts departaments informēja, ka atbalsta Turciju kā sabiedroto NATO.

Pēc tam Sīrijas bruņoto spēku vadība paziņoja, ka Idlibas gaisa telpa tiek slēgta, un precizēja: jebkuri šajā reģionā fiksēti lidaparāti tiks uzskatīti par naidīgiem un notriekti. Vēlāk Sīrijas ziņu aģentūra SANA informēja, ka virs Sarakebas pilsētas notriekts Turcijas bezpilota lidaparāts.

Svētdien kļuva zināms, ka Turcijas kareivji notriekuši divas Sīrijas Gaisa spēku lidmašīnas. Piloti sekmīgi katapultējušies.

Nestabilitāte reģionā

Šī gada janvāra beigās Sīrijas armija sāka uzbrukumu Idlibā un Alepo, ņemot vērā  teroristu veiktās apšaudes pa dzīvojamiem kvartāliem, kuru rezultātā gājuši bojā desmitiem civiliedzīvotāju. Mēneša laikā Asada spēki atbrīvoja vairāk nekā 600 kvadrātkilometrus, Māretas pilsētu un trasi M5 (Damaska-Alepo).

Eskalācijas fonā Idlibā Ankara un daži tās partneri pārmet Damaskai un Maskavai uzbrukumus humanitāriem objektiem un Turcijas spēkiem.

Krievija un Sīrija jau vairākkārt uzsvērušas, ka nestabilitātes iemesls reģionā ir teroristu darbības.

Ситуация на сирийско-турецкой границе - Sputnik Latvija
Erdogans piedraudējis ar "apņēmīgiem soļiem" Sīrijā

Iepriekš Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs paziņoja, ka Turcija nav izpildījusi virkni būtisku saistību problēmu atrisināšanai Idlibas apgabalā Sīrijā. Piemēram, Turcija nav nošķīrusi no teroristiem bruņoto opozīciju, kas gatava dialogam ar valdību politiskā procesa ietvaros. Krievijas un Turcijas memorandā no 2018. gada 18. septembra, kas tika saskaņots pēc valstu vadītāju tikšanās, tika atrunāta Turcijas karavīru klātbūtnes status quo saglabāšana ar noteikumu, ka līdz 2018. gada 15. oktobrim no Idlibas deeskalācijas zonas tiks izvesti visi teroristiskie radikālie grupējumi. Tāpat noteikts, ka tiks veikti "efektīvi pasākumi stabila karadarbības pārtraukšanas režīma nodrošināšanai" šajā zonā, un rajonā notiks kopīgas Krievijas un Turcijas karavīru patruļas.

Sīrijas prezidents Bašars Asads uzsvēra, ka Damaska turpinās atbrīvot Alepo un Idlibas provinces, neskatoties uz Turcijas reakciju.

Ziņu lente
0