Krievijas pārstāvis ANO: Sīrijai ir tiesības likvidēt teroristus Idlibā

© Пресс-служба Минобороны РФ / Pāriet pie mediju bankasБомбардировщик Су-24 ВКС России на авиабазе Хмеймим в Сирии
Бомбардировщик Су-24 ВКС России на авиабазе Хмеймим в Сирии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija nevar aizliegt Sīrijai izpildīt ANO DP rezolūcijās iekļautās prasības par cīņu ar terorismu, turklāt savā, nevis svešā teritorijā.

RĪGA, 29. februāris – Sputnik. Sīrijas armijai ir tiesības atbildēt teroristiem, kuri apšauda civiliedzīvotājus no Idlibas, Krievijas pastāvīgais pārstāvis ANO Vasilijs Ņebenzja paziņoja Drošības padomes sēdē, kas bija veltīta 33 Turcijas karavīru bojāejai Sīrijā, vēsta RIA Novosti.

"Pēdējos mēnešos teroristi, kas ieņēmuši Idlibu, pārsvarā no "Haijat Tahrir aš Šam" (Krievijā aizliegts teroristiskais grupējums – red.), krasi paplašinājuši uzbrukumus civiliedzīvotājiem tuvējās apdzīvotajās vietās un Sīrijas karavīriem. Atbildot uz apšaudes pārtraukšanas režīma pastāvīgajiem pārkāpumiem Idlibas zonā, Sīrijas armijai, protams, ir visas tiesības atbildēt, apspiest teroristus," teica Ņebenzja.

Diplomāts atzīmēja, ka Krievija nevar aizliegt Sīrijai izpildīt ANO DP rezolūcijās iekļautās prasības par cīņu ar terorismu, "turklāt savā, nevis svešā teritorijā".

Передовые позиции сирийской армии в районе Алеппо - Sputnik Latvija
"Turcija aizsargājusies". Vai gaidāma NATO iejaukšanās Sīrijā

ANO DP ārkārtas sēdi sakarā ar situācijas eskalāciju Idlibā, kuras rezultātā gājuši bojā Turcijas karavīri, piektdien pieprasīja Lielbritānija.

ASV pastāvīgā pārstāve ANO Kellija Krafta aicināja Krieviju "nekavējoties nosēdināt kara lidmašīnas" Sīrijā, neskatoties uz to, ka Krievijas GKS valstī uzturas saskaņā ar tās valdības lūgumu.

"Mēs aicinām Krieviju nekavējoties nosēdināt kara lidmašīnas un aicinām visus Sīrijas spēkus un to sabiedrotos no Krievijas atkāpties aiz norobežojuma līnijām, kas novilktas 2018.gadā," skaidroja Krafta.

Viņa apstiprināja, ka ASV atbalsta Turciju "jautājumā, kas attiecas uz atbildi pēc neattaisnota uzbrukuma Turcijas novērotāju posteņiem, kura rezultātā gājuši bojā Turcijas kareivji".

Krievijas pastāvīgais pārstāvis norādīja, ka incidents ar Turcijas karavīriem noticis aiz novērošanas posteņa robežām, un atgādināja, ka Sīrijai ir tiesības cīnīties pret teroristiem saskaņā ar ANO DP rezolūcijā.

Sīrijas pastāvīgais pārstāvis ANO Bašars Džāfari paziņoja, ka Lielbritānijas sasauktās DP sēdes mērķis ir tikai diskreditēt situacijas SAR mierīgas noregulēšanas Astanas formātu.

Ņebenzja pauda cerību, ka vienošanos ievērošana ļaus izvairīties no atkārtotiem traģiskiem incidentiem.

"Esam pārliecināti: ja "Astanas formāta dalībnieku karavīri, diplomāti un drošības dienestu pārstāvji varēs pilnībā pievērsties bāzes līgumiem par Idlibas deeskalācijas zonu, šīs vienošanās būs iespējams tuvākajā laikā "nolikt uz zemes"," piebilda diplomāts, paužot nožēlu par Turcijas un Sīrijas karavīru bojāeju.

Saasināšanās Idlibā

Situācija Idlibā saasinājās, kad 27.februārī "Haijat Tahrir aš Šam" teroristi sāka liela mēroga uzbrukumu Sīrijas valdības spēku pozīcijām. SAR armija atklāja atbildes uguni. Saskaņā ar Krievijas AM informāciju, apšaudē nokļuva arī turku karavīri, kam tur nevajadzēja atrasties. Pie tam Krievija spēra soļus uguns pārtraukšanai no Sīrijas puses un nodrošināja bojāgājušo un ievainoto evakuāciju uz Turcijas teritoriju.

Pēc uzbrukuma Turcijas prezidents Redžeps Erdogans sasauca drošības sēdi. NATO Padome plānoja konsultācijas par situāciju Sīrijā pēc Ankaras lūguma. Pie tam Atēnas nobloķēja alianses paziņojumu par atbalstu Turcijai.

Сирийские беженцы - Sputnik Latvija
Tūkstošiem bēgļu dodas Turcijas un Eiropas valstu robežu virzienā

Krievijas vēstniecība Turcijā saskārusies ar draudiem, tās apsardze ir pastiprināta ar policijas speciālo uzdevumu vienības spēkiem.

Iepriekš Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs paziņoja, ka Turcija nav izpildījusi virkni būtisku saistību problēmu atrisināšanai Idlibas apgabalā Sīrijā. Piemēram, Turcija nav nošķīrusi no teroristiem bruņoto opozīciju, kas gatava dialogam ar valdību politiskā procesa ietvaros. Krievijas un Turcijas memorandā no 2018.gada 18.septembra, kas tika saskaņots pēc valstu vadītāju tikšanās, tika atrunāta Turcijas karavīru klātbūtnes status quo saglabāšana ar noteikumu, ka līdz 2018.gada 15.oktobrim no Idlibas deeskalācijas zonas tiks izcesti visi teroristiskie radikālie grupējumi. Tāpat noteikts, ka tiks veikti "efektīvi pasākumi stabila karadarbības pārtraukšanas režīma nodrošināšanai" šajā zonā, un rajonā notiks kopīgas Krievijas un Turcijas karavīru patruļas.

Ziņu lente
0