Latvijā paliks tikai četras augstskolas: trūkst studentu

© Sputnik / Sergey MelkonovГлавное здание Латвийского университета
Главное здание Латвийского университета - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc dažu juridisku problēmu atrisināšanas, universitāšu skaitu Latvija ievērojami samazinās, jo studentu skaits katru gadu kļūst mazāks.

RĪGA, 26. februāris – Sputnik. Pēc Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vadītāja Arvila Ašeradena domām, Latvijā ir pārāk daudz augstskolu, raksta Tvnet.lv. Viņš uzskata, ka prātīgāk būtu samazināt to skaitu līdz dažām lielām universitātēm.

Ašeradens uzsvēra, ka studentu skaits katru gadu samazinās, tādēļ augstskolām būtu vērts sākt konsolidācijas procesu.

Tiesa, sākumā ir jāatrisina viena juridiska rakstura problēma. Tā kā augstskolas Latvijā ir patstāvīgas iestādes, kurām ir savs budžets un sava vadība, vienas šādas iestādes pakļaušana otrai tādai pašai iestādei likumā nav paredzēta.

Латвийский университет - Sputnik Latvija
Latvijas Universitāte pārdod bijušo Pedagoģijas fakultāti

Pēc Ašeradena domām, visticamāk, ka Latvijā paliks vien četras lielas universitātes.

"Ja kāda no augstskolām gribēs kļūt par kādas universitātes ekosistēmas dalībnieku, negribot tajā pazust, ir jāatrisina šis juridiskais jautājums. Bet pārskatāmā laikā augstskolu skaitam vajadzētu būtiski samazināties," paziņoja politiķis.

Iepriekš Sputnik Latvija rakstīja, ka Daugavpils un Liepājas universitātes var zaudēt universitātes statusu pēc izglītības un zinātnes ministres Ilgas Šuplinskas lēmuma.

Piemēram, universitātē jābūt ne mazāk par 4000 studentu, tajās katru gadu jābūt piešķirtiem doktora grādiem, universitātei ik gadus jāpublicē starptautiski atzīti zinātniskie darbi, ne mazāk par 65% universitātes pasniedzēju jābūt doktora grādam. Ne visās universitātēs tas viss šobrīd tiek izpildīts.

Patlaban universitātes kritērijiem atbilst Latvijas Universitāte, Rīgas Tehniskā universitāte, Rīgas Stradiņa universitāte un Latvijas Lauksaimniecības universitāte. Daugavpils un Liepājas universitātēm būs jākļūst par augstskolām, jo studentu skaits tajās ir, attiecīgi 2302 un 1373 (2018.gada dati).

Ziņu lente
0