Augstskolas ārpus Rīgas nav vajadzīgas: kas notiks ar Daugavpils Universitāti

© Sputnik / Sergey MelkonovЗдание Даугавпилского университета
Здание Даугавпилского университета - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Izglītības un zinātnes ministrija ierosinājusi atņemt universitātes statusu divām augstskolām ārpus galvaspilsētas – Daugavpils un Liepājas universitātēm.

RĪGA, 29. janvāris — Sputnik. Daugavpils un Liepājas universitātes var zaudēt universitātes statusu saskaņā ar izglītības ministres Ilgas Šuplinksas lēmumu, raksta Mixnews.lv.

Девушка с ноутбуком - Sputnik Latvija
Kādu algas pielikumu sniedz Latvijas augstskolas diploms

Jaunie kritēriji paredz, ka universitātē jābūt vismaz 4000 studentiem. Universitātei ik gadu jāpiešķir doktora grādi jomās, kurās tā atbilst starptautiskām prasībām, kā arī jāpierāda sava zinātniskā darbība ar starptautiski atzītām publikācijām, vismaz 65% mācībspēku jābūt doktora grāds.

Pārējās augstākās mācību iestādes tiks iekļautas augstskolu grupā, kas būs sadalīta četrās kategorijās: nozares, mākslas, militārās un reģionālās augstskolas.

Patlaban universitātes kritērijiem atbilst Latvijas Universitāte, Rīgas Tehniskā universitāte, Stradiņa Rīgas universitāte un Latvijas Lauksaimniecības universitāte. Daugavpils un Liepājas universitātes būs spiestas pārvērsties par augstskolām, jo studentu skaits tajās nepārsniedz 2320 un 1373 attiecīgi (dati par 2018. gadu).

Daugavpils Universitātes prorektors zinātniskajā darbā, akadēmiķis Arvīds Barševskis radio Baltkom ēterā paskaidroja, ka minētie kritēriji pagaidām tiek apspriesti. Pēc viņa domām, tie ir mākslīgi. Piemēram, prestižākajās universitātēs ASV mācās divi vai trīs tūkstoši studentu. Barševskis norādīja, ka astoņus gadus ilgajā darbā Rektoru padomes priekšsēdētāja amatā, viņš redzējis, kā asociācijā uzņemtas augstskolas ar 1500-2000 studentiem. Viņš pauda pārliecību, ka aiz Rīgas apvedceļa Latvijā universitātes vairs nav vajadzīgas.

Студенты на лекции - Sputnik Latvija
Rekordliels abiturientu skaits un neaizpildītas budžeta vietas Latvijas augstskolās

Savukārt Latvijas Universitātes profesors Valdis Segliņš radio Baltkom ēterā atgādināja, ka Daugavpils Universitāte nesen nosvinējusi savu simto jubileju. Viņš pauda pārliecību, ka universitātes statuss nozīmē noteiktus rādītājus, kas jāsasniedz, taču, pēc viņa domām, labāk ir palīdzēt tam, kam kaut kas nav izdevies, nevis lauzt un sagraut. Viņš pauda pārliecību, ka atbalsts šajā jautājumā būtu piemērotāks nekā lēmums atņemt universitātes statusu.

Aizvadītajā nedēļā DU studenti tikās ar Šuplinsku. Pēc sarunas kļuva skaidrs, ka ministre ir gatava piekāpties jautājumā par statusa atņemšanu DU. 30. janvārī ministre tiksies ar universitātes akadēmisko personālu. Tikšanās rezultātā tiks izlemts jautājums par universitātes statusa saglabāšanu un iespējamiem variantiem.

Ziņu lente
0