Viņķele: mēs novērosim Latvijas iedzīvotājus, kuri bijuši Itālijā

© AP Photo / Mark SchiefelbeinМужчина в пустом ресторане в Пекине
Мужчина в пустом ресторане в Пекине  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Papildus cilvēku novērošanai, kuri apmeklēja Ķīnu, Latvijas Veselības ministrija novēros arī cilvēkus, kas bijuši Itālijā, Dienvidkorejā un Irānā.

RĪGA, 25. februāris – Sputnik. Latvija jau šobrīd ieviesusi stingrākus drošības pasākumus pret jaunā koronavīrusa Covid-19 izplatību, nekā to prasa Eiropas iestādes, pateica Latvijas Radio veselības ministre Ilze Viņķele.

Policists maskā tukšā ielā Šanhajā - Sputnik Latvija
Foto
Cilvēki pazuduši no ielām, veikali slēgti, sastrēgumu nav: koronavīruss Ķīnā

Vakar notika valsts operatīvās medicīniskās komisijas sēde, pēc kuras Veselības ministrijas valsts sekretāre Daina Mūrmane-Umbraško paziņoja, ka turpmāk Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) rekomendācijas ceļotājiem tiks izplatītas arī uz Irānu, Dienvidkoreju un diviem Itālijas apgabaliem – Veneto un Lombardiju.

Pēc Viņķeles sacītā, Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs, neraugoties uz jauniem vīrusa gadījumiem, nolēma nepaplašināt teritoriju sarakstu, pēc kuru apmeklēšanas cilvēkiem ir nepieciešami drošības pasākumiem.

"Pēdējā informācijas atjaunošana par situāciju ar koronavīrusu COVID-19 no 24. februāra. Kopumā pasaulē ir apstiprināts 79 331 inficēšanās gadījums, no tiem 77 262 Ķīnā, kur miruši 2595 cilvēki. Ārpus Ķīnas ir apstiprināti 2069 gadījumi 29 valstīs. Klāt pievienojās Kuveita. Miruši 23," ziņo ANO savā Twitter mikroblogā.

"Mēs esam bijuši piesardzīgāki un lēmuši, ka tomēr papildinām slimības definīciju un papildus [Ķīnu apmeklējušajiem] uzraugām cilvēkus, kas ir bijuši Itālijas Lombardijas un Veneto apgabalos, kā arī Dienvidkorejā un Irānā," sacīja Viņķele.

Cilvēkiem, kuri atgriežas no norādītajiem reģioniem, ir jānovēro sava veselība 14 dienu garumā. Ja parādās saslimšanas simptomi, ir jāierobežo kontaktēšanās ar ģimenes locekļiem un citiem cilvēkiem, nekavējoties jāzvana pa tālruni 113 un jāinformē mediķi. Tāpat, pēc viņas sacītā, cilvēkiem ar hroniskām slimībām un vecāka gadagājuma cilvēkiem, iespējams, būtu vērts pārskatīt ceļojuma plānus.

Летучая мышь - Sputnik Latvija
Viedoklis
Koronavīruss un citas kaites. Ar kādām slimībām cilvēki inficējušies no dzīvniekiem

Tāpat viņa uzsvēra, ka nedz Eiropas atbildīgās iestādes, nedz Pasaules Veselības organizācija (PVO) neieteica apturēt aviosatiksmi ar Itāliju. Turklāt pēc viņas teiktā, jāņem vērā, ka šajā valstī var nokļūt arī pa sauszemi, savukārt Itālijā pabijušie cilvēki var izmantot arī citu valstu lidostas.

Šodien notiks Krīzes vadības padomes sēde saistībā ar Covid-19 izplatīšanos Eiropā. Padome uzklausīs Veselības ministrijas un citu atbildīgo iestāžu pārstāvjus par situāciju ar koronavīrusu un apspriedīs nepieciešamos pasākumus.

Itālijā reģistrēti jau vairāk nekā 200 koronavīrusu gadījumu četros ziemeļu apgabalos: Lombardijā, Veneto, Emīlijā-Romanjā un Pjemontā. Vairākas pilsētas ar iedzīvotāju skaitu virs 50 tūkstošiem cilvēku izrādījās karantīnas stāvoklī, savukārt Lombardijā slēgtas skolas un uzlikts arests jebkāda veida masveida manifestāciju rīkošanai, Pjemontā uz nedēļu apturēta universitāšu darbība, Veneto kopš pirmdienas darbojas aizliegums rīkot jebkāda veida publiskus pasākumus.

Ziņu lente
0