Izraēla – militarizētākā valsts pasaulē

© JACK GUEZ / AFPИзраильские солдаты
Израильские солдаты - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pirmās vietas militarizācijas reitingā ieņēmusi Izraēla, Singapūra un Armēnija. Latvija tajā ieņēmusi 83.vietu.

RĪGA, 22. februāris – Sputnik. Izraēla ieguvusi militarizētākās valsts statusu, saskaņā ar Globālā militarizācijas indeksa datiem, ko publicējis Bonnas starptautiskais konversijas centrs, vēsta Sputnik Baltkrievija.

Reitingā Global Militarization Index tiek iekļautas valstis, kas bruņoto spēku attīstībai atvēl lielākus resursus nekā citām svarīgām sociālajām sfērām. Reitings aptver 154 valstis, tā autori ņem vērā pēdējos piejamos datus. 2019.gadā pētījuma autori Makss Mučlers un Mariuss Beilss īpašu uzmanību veltījuši Eiropas Tuvo Austrumu un Āzijas valstīm.

Латвийский военный c переносным зенитным комплексом Stinger на параде в Риге в День независимости Латвии - Sputnik Latvija
Viedoklis
ASV militārais budžets: kas atkritīs Latvijai

Ziņojums liecina, ka Baltijas valstis reitingā ieņēmušas ārkārtīgi atšķirīgas vietas: Lietuva ierindota 63.vietā, Latvijai tikusi 83. rindiņa, toties Igaunija izpelnījusies 25.vietu.

Pirmo vietu ieņem Izraēla, un tas ir saprotams, ņemot vērā saspringto situāciju reģionā. Pētnieku dati liecina, ka militārajām vajadzībām Izraēla atvēlējusi 4,3% iekšzemes kopprodukta, armiju veido 169 tūkstoši cilvēku, vēl 495 tūkstoši karavīri ir rezervē. Pie tam valstī dzīvo deviņi miljoni cilvēku.

Otrajā vietā ierindota Singapūra, trešajā – Armēnija. Pirmajā piecniekā ir arī Kipra un Dienvidkoreja. Krievija atklāj militarizācijas reitinga otro piecnieku, turklāt, pēc reitinga autoru domām, KF uzskata par valsti ar vienu no spēcīgākajiem militārajiem potenciāliem.

Pirmajā desmitniekā iekļāvušās arī Grieķija un Jordānija. ASV ierindotas 29. vietā. 

Ziņu lente
0