Nosargāt tirdzniecību pierobežā: deputāti atkal maina akcīzi alkoholam

© Sputnik / Sergey MelkonovПиво от латвийского производителя Bauskas alus
Пиво от латвийского производителя Bauskas alus - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Divas nedēļas pirms jauno alkohola akcīžu stāšanās spēkā deputāti atkal nolēmuši tās mainīt; cik dārgāk paliks dažādu dzērienu litrs tagad.

RĪGA, 19. februāris – Sputnik. Politiķi turpina mainīt akcīzes likmi alkoholam – atbildīgā komisija vienojās par pakāpeniskāku tās celšanu, nekā to šobrīd paredz likums, vēsta TV3.

Pēdējā gada laikā nodokļa likme alkoholam lēkāja no vienas puses uz otru un atpakaļ. 2019. gada martā tā palielinājās, taču jau vasarā deputāti nolēma samazināt akcīzi stiprajiem dzērieniem atbildes kārtā uz līdzīgu lēmumu Igaunijā. Šī gada martā nodokļa likmei atkal ir jāpieaug, turklāt uzreiz par trešdaļu, bet arī šeit, visticamāk, būs izmaiņas.

KPV LV frakcija kopā ar Finanšu ministriju izstrādāja piedāvājumu paaugstināt akcīzi daudz mazākā apmērā – vidēji par 5%, – lai neapdraudētu tirdzniecību pierobežā. Ja šis piedāvājums stāsies spēkā, gaidāms, ka litrs stiprā alkohola kļūs dārgāks par aptuveni 40 centiem, vīns – par 6 centiem, alus – par 3 centiem.

Pret lēnāku akcīžu izaugsmi kategoriski iebilst Veselības ministrija, jo alkohola patēriņš Latvijā joprojām ir augstāks, nekā vidēji ESAO.

"Cilvēkiem ir ļoti liela alkohola atkarība, īpaši vīriešiem. Katrs piektais vīrietis mums praktiski jau ir ar alkohola atkarību. Sievietēm tie ir 3%. Mums pēdējos gados arī palielinās mirstība no ar alkoholu saistībām saslimšanām," norādīja Veselības ministrijas Sabiedrības veselības departamenta vadītāja Santa Līviņa.

Iestādei oponēja Alkohola nozares asociācija.

"Pēdējo 10 gadu laikā grādīgo dzērienu akcīzes nodoklis ir cēlies par 86%, tajā pašā laikā – kā Veselības ministrija saka, ka jāceļ tik akcīze un viss būs kārtībā, tā arī saka. Nav īsti nekas mainījies," uzskata asociācijas direktors Dāvis Vītols.

Alus ražotāji pārmet likumdevējiem, ka joprojām saglabājas nevienlīdzīga situācija ar stiprā alkohola ražotājiem, kuru produktu likmi samazināja.

Производство пива на предприятии Bauskas alus - Sputnik Latvija
Latvijas alus darītāji raizējas par "akcīzes kara" iespējamību ar Lietuvu

"Kāds šobrīd ir pamatojums tam, ka mēs turpinām diskriminēt vienu nozari, kurus vārdos saucam par tradicionālo nozari," vaicā Alus darītāju savienības izpilddirektors Pēteris Liniņš.

"Nav patīkami pieņemt, ka alus palicis zaudētājos, taču mums jāpiekrīt kaut kādam kompromisam. Varam diskutēt ilgi, bet 1. martā jau stāsies spēkā jaunais likums, ja to neizmainīs," paziņoja "Cēsu alus" pārstāvis Gustavs Zatlers.

Komisija konceptuāli atbalstīja piedāvātās izmaiņas, taču daudzi deputāti pauda neizpratni, kādēļ akcīzes tik bieži maina. Iveta Benhena-Bēkena no KPV LV nepiekrīt, ka nozari rausta. Viņa uzskata savas partijas piedāvājumu par pārdomātu politisku gājienu, jo bija nepieciešama pragmatiskāka pieeja. Tas, ka izmaiņas tiek veiktas divas nedēļas pirms grozījumu stāšanās spēkā, viņasprāt, liecina par to, ka jaunie politiskie spēki nespēj vienoties savā starpā.

Jaunos grozījumus Saeima var apstiprināt galīgajā lasījumā jau šonedēļ.

Ziņu lente
0