Latvijas alus darītāji raizējas par "akcīzes kara" iespējamību ar Lietuvu

© Sputnik / Sergey MelkonovПроизводство пива на предприятии Bauskas alus
Производство пива на предприятии Bauskas alus - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Alus darītāji piedāvā atgriezt akcīzes alum 2019. gada līmenī, lai izvairītos no "akcīzes kara" ar Lietuvu.

RĪGA, 24. janvāris – Sputnik. Iesaldējot akcīzes nodokļa likmi stiprajiem dzērieniem, Latvija riskē uzsākt "akcīzes karu" ar Lietuvu, uzskata Latvijas Alus darītāju asociācijas un Latvijas Alus darītāju savienības pārstāvji, raksta Tvnet.

2019. gada vasarā tika pieņemts lēmums samazināt akcīzi stiprajiem dzērieniem, savukārt alum akcīzes likme palika nemainīga. Pēc tam alus pārdošanas apjomi pierobežas reģionos strauji nokritās, 2019. gada ceturtajā ceturksnī samazinoties uz pusi.

Tas norāda uz nevienlīdzīgajiem konkurences nosacījumiem, jo pircēji akcīzes nodokļa dēļ izvēlas stipros dzērienus, pateica Latvijas Alus darītāju savienības izpilddirektors Pēteris Liniņš. Arī pastāvīga "raustīšana" ietekmē alus nozares konkurētspēju un neļauj plānot attīstību ilgtermiņa perspektīvā.

Пиво в бокалах, архивное фото - Sputnik Latvija
Finanšu ministrija pakāpeniski palielinās alkohola akcīzi

Par kompromisa variantu Latvijai kļūtu atgriešanās pie 2019. gada nodokļu likmēm, kuras ir tuvākas Lietuvas līmenis, pie tam akcīze paliktu zemāka, nekā kaimiņvalstīs, uzskata alus darītāju uzņēmumu pārstāvji.

Pērnā gada vasarā Viļņas institūta pētījums parādīja, ka Lietuvai jāveido sava akcīžu politika, reaģējot uz kaimiņvalstu lēmumiem, jo citādi tā riskē atbalstīt un veicināt to tirgus uz pašmāju ražotāju un pārdevēju rēķina. Turklāt šāds nodokļu apmēra pārskats ir jāveic katru gadu – reaģējot uz ienākumu un akcīžu izmaiņām kaimiņvalstīs.

Taču šobrīd Lietuva tiecas ne tik daudz pēc alkohola pārdošanas ienākumu izaugsmes, cik pie alkoholisko dzērienu patēriņa, ar alkoholu saistīto slimību skaita un alkoholisma mirstības samazināšanas. Pasaules veselības organizācija uzskata Lietuvu par dzerošāko valsti pasaulē.

Ziņu lente
0