Nav iemeslu un kas dzemdētu: Skudra nosauca Latvijas iedzīvotāju skaita krituma iemeslus

© Foto : Latvijas Universitāte Политолог Оярс Скудра
Политолог Оярс Скудра - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas iedzīvotāju dabiskās novecošanas fonā asi samazinājies jaundzimušo skaits: daudz cilvēku brauc prom, savukārt palikušajiem piedzimst ne vairāk par vienu bērnu, un šo tendenci var lauzt tikai ar dzīves līmeņa celšanu.

RĪGA, 19. februāris – Sputnik. Demogrāfs Pēteris Zvidriņš paziņoja, ka Latvija iedzīvotāju skaita samazināšanās līmeņa ziņā ieņem piekto vietu pasaulē, sekojot aiz Sīrijas, Puertoriko, Bulgārijas un Lietuvas.

Depopulācijas iemesli Latvijā slēpjas dabiskajā iedzīvotāju novecošanā un reproduktīvā vecuma cilvēku skaita samazināšanās dēļ, uzskata politologs, Latvijas Universitātes profesors Ojārs Skudra.

Пожилой мужчина - Sputnik Latvija
Demogrāfs: Latvija ir piektā pasaulē depopulācijas līmeņa ziņā

"Latvijā veidojas tāda pati situācija, kā visā Eiropas Savienībā, – notiek vispārēja sabiedrības novecošana. Socioloģi atzīmē, ka pensionēšanās vecums Rietumeiropā pēc desmitgades pieaugs līdz 70 gadiem. Cilvēki sākuši ievērojami vēlāk stāties laulībā, un sievietes nav gatavas vai nevēlas dzemdēt vairāk nekā vienu bērnu. Varasiestādes cenšas pārvarēt šo tendenci, tostarp arī Latvijā, ar pabalstu palielināšanu par otro un sekojošajiem bērniem. Taču būtiskas izmaiņas šajā virzienā netiek novērotas," sacīja Skudra Sputnik Latvija.

Turklāt, vidēja vecuma Latvijas iedzīvotāju vidū, no 25 līdz 50 gadiem, ir augsts sociālās migrācijas līmenis, atzīmēja politologs.

"Viens pavisam pametis valsti, cits pagaidām saglabā saikni un plāno atgriezties. Prom brauc reproduktīva vecuma cilvēki, savukārt vecā paaudze aiziet. Starp dzimstību un mirstību Latvijā ir izveidojusies liela starpība – piemēram, 2018. gadā jaundzimušo skaits bija par 12 tūkstošiem mazāks, nekā mirušo skaits. Un šo tendenci varasiestādēm ir samērā grūti izmainīt," paskaidroja Skudra.

Pēc eksperta sacītā, paliek cerība, ka demogrāfisko situāciju Latvijā izlabos dzīves līmeņa celšanās. "Pakāpeniski tas notiek, taču nav nekāda pamata cerēt uz kardinālām pārmaiņām tuvākajā laikā," secina Skudra.

Saskaņā ar provizorisko Centrālās statistikas pārvaldes vērtējumu, Latvijā pērn piedzima 18 589 bērni. Ja maijā statistiķi apstiprinās savus datus, tad 2019. gads uzstādīs Latvijas antirekordu dzimstībā pēdējo 10 gadu laikā.

Некому и незачем рожать: Скудра объяснил сокращение населения Латвии
Ziņu lente
0