Demogrāfs: Latvija ir piektā pasaulē depopulācijas līmeņa ziņā

© pixabayПожилой мужчина
Пожилой мужчина - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sīrija, Puertoriko, Bulgārija, Lietuva, Latvija un Bosnija un Hercegovina – šīm valstīm ir slikti rādītāji iedzīvotāju skaita samazināšanās līmeņa ziņā.

RĪGA, 19. februāris – Sputnik. Latvija iedzīvotāju skaita samazināšanās ziņā ieņem piekto vietu pasaulē, taču pirmajās vietās atrodas valstis, kur iedzīvotāju skaita samazināšanās ir saistīta ar specifiskiem iemesliem un tā nav ilglaicīga tendence, paziņoja radio Baltkom  ēterā demogrāfs Pēteris Zvidriņš.

"Pirmajā vietā ir Sīrija, tur vērojama samazināšanās pēdējās desmitgades garumā – politisku iemeslu dēļ. Otrajā vietā ir Puertoriko, tur 2017. gadā notika viesuļvētra, kas aiznesa daudz dzīvību, daudzi pameta valsti jau pēc viesuļvētras," paskaidroja Zvidriņš.

Семья - Sputnik Latvija
Latvijas ģimenes kļūst nabagas pēc bērnu laišanas pasaulē

Pēc viņa sacītā, tālāk seko Bulgārija, Lietuva, un pēc tam Latvija, kurai rādītāji ir aptuveni tādi paši kā Bosnijai un Hercegovinai. "Tādējādi, aptuveni 200 pasaules valstīm ir labāki rādītāji," secina demogrāfs.

Iepriekš Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (ESAO) eksperti sniedza prognozi: Latvijas iedzīvotāju skaits vecumā no 20 līdz 64 gadiem līdz 2060. gadam samazināsies par aptuveni 40%.

Saskaņā ar Pensions at a Glance 2019 pētījumu, šāda tendence ir raksturīga visām ESAO dalībvalstīm, un ap 2060. gadu darbspējas vecuma iedzīvotāju skaits vidēji samazināsies par 10%. Taču Latvijā šis process notiek straujāk, atzīst pētnieki: valstu sarakstā ar ātrāko iedzīvotāju skaita samazināšanās tempu vecumā no 20 līdz 64 gadiem Latvija ieņem trešo vietu.

Dzimstība Latvijā samazinās ceturto gadu pēc kārtas. Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati rāda, ka 2019. gadā valstī piedzimuši 18 589 bērni. Gadu iepriekš jaundzimušo skaits Latvijā sasniedza 19 314 bērnus, 2017.gadā - 20 828 bērnus, bet 2016. gadā - 21 968 bērnus. Tātad pērn, salīdzinājumā ar 2018. gadu, dzimstība kritusies par 3,7%.

Ziņu lente
0