Pimenovs par latviešu grupām bērnudārzos: Latvija pārkāpusi robežu

© Sputnik / Sergey MelkonovИгорь Пименов
Игорь Пименов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvija cer sakārto savas valodas darīšanas, izmantojot nacionālisma uzliesmojumu Eiropas Savienības valstīs, atzīmēja Saeimas deputāts Igors Pimenovs.

RĪGA, 15. februāris – Sputnik. Saeima otrajā lasījumā apstiprinājusi Vispārējās izglītības likumā, kas liek pašvaldībām nodrošināt latviešu grupu katrā bērnudārzā. Deputātus nav apturējusi EDSO Augstā komisāra mazākumtautību jautājumos Lamberto Dzanjera vēstules, kurš norādīja uz riskiem, kas saistīti ar latviešu programmu ieviešanu mazākumtautību bērnudārzos.

"Vēstulē EDSO komisārs norādīja, kādiem jābūt demokrātiskiem risinājumiem mazākumtautību apmācības jautājumā, taču konkrētu rekomendāciju tur nebija. Dzanjers pauda atbalstu normai, ko esmu iesniedzis, - apmācībai jābūt ģimenes valodā pietiekama pieprasījuma apstākļos. Lielākā daļa deputātu grozījumu neatbalstīja. Taču šis noteikums vēl tiks apspriests izglītības pamata likuma grozījumu izskatīšanas gaitā. Tur šim principam ir vieta," paskaidroja Saeimas deputāts no partijas "Saskaņa" Igors Pimenovs.

Viņš atzīmēja, ka būtu pāragri izdarīt secinājumus – notikumi iet uz priekšu, gaidāms trešais lasījums un otrā likuma izskatīšana.

"Valdība ļoti reti atkāpjas, tās viedoklis valsts valodas jautājumā par 98% ir Nacionālās apvienības pozīcija. Visi pārējie klausa un izpilda. Novirzes gadījušās ļoti reti un parasti – kad bija iemesli domāt, ka starptautiskās organizācijas varētu norāt Latviju. Tā notika arī šoreiz, tāpēc grozījumu izskatīšana tika atlikta uz nedēļu," atzīmēja Pimenovs.

Deputāts konstatēja, ka nacionālistiska noskaņojuma uzliesmojums patlaban vērojams visās Eiropas Savienības valstīs, un arī Latvija cer savest kārtībā savas valodas darīšanas.

"Cik man zināms, ne tikai ECT, bet arī citās starptautiskajās tiesiskajās organizācijās tiek gatavoti procesu, jo Latvija tomēr ir pārkāpusi robežu un aizgājusi par tālu. Taču ir arī demokrātisko organizāciju pretdarbība, kas pievērš uzmanību ES pamata normu un noteikumu pārkāpumiem. Latvija pārkāpj Eiropas Savienības konvenciju, ko tā ratificēja un ignorē savas saistības," akcentēja Pimenovs.

Дети в детском саду - Sputnik Latvija
Pat latviešu grupā runā krieviski: Saeimas deputāts par Latvijas bērnudārziem

Deputāts piebilda, ka patlaban daudz ko nosaka pašu vecāku vēlme mācīt bērnus ģimenes valodā. "Ļoti ceru, ka cilvēki sapratis, cik tas ir svarīgi. Pie tam jāapgūst arī latviešu valoda, ja tu dzīvo Latvijā, un šim nolūkam jāpieliek pūles," teica Pimenovs.

Janvārī Saeima pirmajā lasījumā apstiprināja grozījumus par latviešu plūsmas izveidi visās pirmskolas iestādēs valstī. Valdība mērķtiecīgi izspiež krievu valodu no izglītības. Latvijā tiek īstenota reforma, kuras rezultātā līdz 2021./22. mācību gadam vidējai izglītībai pilnībā jāpāriet pie mācībām valsts valodā.

Eksperti jau brīdināja, ka bilingvālās izglītības likvidācijas rezultātā pasliktināsies ne vien krievu, bet arī latviešu bērnu izglītības kvalitāte. Minēto reformu ļoti negatīvi novērtēja Maskava. Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova atgādināja, ka šis solis neatbilst Latvijas starptautiskajām saistībām cilvēktiesību jomā.

Ziņu lente
0