Baltijas valstis palielinājušas Baltkrievijas elektroenerģijas iegādi

© Sputnik / Виктор Толочко / Pāriet pie mediju bankasСтроящаяся БелАЭС
Строящаяся БелАЭС - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vairāk nekā 60% Baltkrievijas elektroenerģijas eksporta veido piegādes Baltijas valstīm; pēc BelAES palaišanas Minska cer palielināt apjomus.

RĪGA, 11. februāris – Sputnik. Baltijas virziens bija galvenais Baltkrievijas elektroenerģijas eksportam 2019. gadā, no 2,37 miljardiem kilovatstundu tur tika piegādāti 1,5 miljardi kilovatstundu, paziņoja intervijā izdevumam "SB. Belarus segodņa" Baltkrievijas enerģētikas ministra vietnieks Mihails Mihadjuks.

"Patiešām, galvenais eksporta virziens bija Baltija, savukārt kopš pērnā gada jūlija pēc tirdzniecības noteikumu liberalizācijas parādījās arī Ukrainas zars. Pērn elektroenerģijas eksports sastādīja 2,37 miljardus kilovatstundu, tostarp uz Baltijas valstīm – 1,5 miljardi kilovatstundu, uz Ukrainu – 852,8 miljoni kilovatstundu. Tas ir vairāk nekā divas reizes augstāks rezultāts, nekā 2018. gadā," sacīja Mihadjuks.

Строящаяся БелАЭС - Sputnik Latvija
Elektriskais krēsls priekš Rīgas: gaidot Lukašenko, baltieši apvienojās pret BelAES

Viņš atzīmēja, ka elektroenerģijas eksports var tikt īstenots uz ārzemju tirgiem, tikai tad, ja pastāv iespēja konkurēt ar citiem piegādātājiem cenas ziņā.

"Un šodien mēs īstenojam lielu darbu ražošanas izmaksu samazināšanā. Protams, līdz ar atomelektrostacijas ekspluatācijas uzsākšanu baltkrievu energosistēmas eksporta potenciāls pieaugs," teica Mihadjuks.

Iepriekš Baltkrievijas enerģētikas ministra vietnieks Mihails Mihadjuks paziņoja, ka valstij jau ir elektroenerģijas piegādes līgumi 2020. gadā – kad jau tiks uzsākta pirmā BelAES energobloka ekspluatācija. Tāpat Mihadjuks atzīmēja, ka Lietuva, kura pastāvīgi piestāda pretenzijas saistībā ar atomstacijas būvniecību, arī šodien pērk baltkrievu elektrību. "Nekā nosodāma tajā nav. Ekonomika visu saliks savās vietās," sacīja viņš.

Baltkrievijas AES tiek būvēta netālu no Astravjecas pilsētas Grodņas apgabalā, 50 km attālumā no Viļņas. BelAES veidos divi energobloki. Tās būvdarbiem izraudzīts AES-2006 projekts — Krievijā izstrādāts jaunās paaudzes atomstacijas tipveida projekts "3+" ar uzlabotiem tehniski ekonomiskajiem rādītājiem, atbilstošs mūsdienu "postfukusimas" drošības normām, dabas aizsardzības, sanitārajām un higiēnas normatīvajiem aktiem. BelAES pirmā energobloka starts plānots 2019. gadā, otrā — 2020. gadā.

Neskatoties uz atklāto dialogu un konsekvento sadarbību ar SAEA jau projekta apspriešanas projektā, Lietuva izsaka regulāras pretenzijas pret BelAES. Lietuvas varasiestādes dēvē tās celtniecību par "nacionālo draudu". Lietuvā tika pieņemts likums, ar kuru plānots ierobežot elektroenerģijas importu no Baltkrievijas.

Ziņu lente
0