Eksperts: "zaļās" enerģētikas labad Latvija ierasti upurēs pensijas

© Pixabay / OimheidiВетряные электростанции
Ветряные электростанции - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Zaļā" enerģētika velsies pāri Latvijas iedzīvotājiem kā stihiska nelaime: Saules akumulatoriem un vēja ģeneratoriem vajadzīgos miljardus valdība pasmels no sociālās sfēras.

RĪGA, 7. februāris – Sputnik. Pāreja pie "zaļās" enerģijas Latvijai sola pašreizējo nodokļu celšanu un jaunus nodokļus uzņēmumiem un iedzīvotājiem. Dārgo tehnoloģiju attīstība var kļūt par nepanesamu nastu gan iedzīvotājiem, gan visai ekonomikai, uzskata Latvijas Pašvaldību savienība un Latvijas lielo pilsētu asociācija.

"Zaļā" enerģētika ir kļuvusi par ES prioritāti, tāpēc Latvija būs spiesta sameklēt tai līdzekļus. Šiem nolūkiem valdība, kā jau ierasts, iebāzīs roku pati savu iedzīvotāju kabatā, sarunā ar Sputnik Latvija norādīja Globalizācijas un sociālo kustību institūta Ekonomikas pētījumu centra vadītājs Vasilijs Koltašovs.

"Tiek nosauktas milzīgas summas – desmit miljardi eiro "zaļajai" ekonomikai: elektroģeneratori, Saules akumulatori un tā tālāk. Nauda tiks atrasta, jautājums ir tikai – par kādu cenu. Tās taču nav tikai Eiropas Savienības subsīdijas, šim nolūkam upurēs iedzīvotāju intereses. Vietējai valdībai tas jau ir ierasts lēmums, viņi šo naudu ņems no sociālās politikas," paskaidroja Koltašovs.

Dekoratīvi demonstratīvā "zaļā" enerģētika patiešām ir dārga un ne īpaši efektīva, atzīmēja eksperts.

"Vienkāršajiem cilvēkiem tā būs katastrofa, viņi no tā neko neiegūs. Tas viss izrādīsies dārgi un ne īpaši efektīvi. "Zaļās" receptes nenodrošina lētu ģenerāciju, taču prasa lielus izdevumus iekārtošanai. Tas nav prieks nabagajiem, un tas gāzīsies pār Latvijas iedzīvotājiem kā stihiska nelaime," secināja Koltašovs.

Iepriekš Latvijas ekonomikas ministrija pieprasīja aptuveni desmit miljardus eiro Nacionālajam enerģētikas un klimata plānam 2021.-2030. gadam. Dokuments liecina, ka klimatiski neitrālas ekonomikas panākšanai īpaša uzmanība tiks veltīta vēja un Saules enerģijai. Eiropas Savienība plāno panākt klimatisko neitralitāti – sasniegt siltumnīcas gāzu izmešu nulles līmeni līdz 2050. gadam, pilnībā atsakoties no oglēm, turklāt vairāk nekā 80% elektrības jāizstrādā uz atjaunojamo enerģijas avotu pamata.

Ziņu lente
0