Viedoklis

Noskaidrojies, kā tiks pabeigta "Ziemeļu straume 2"

© Foto : Nord Stream 2 / Aксель ШмидтСклад временного хранения труб около порта Мукран в Германии для строительства Nord Stream 2
Склад временного хранения труб около порта Мукран в Германии для строительства Nord Stream 2 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc Vašingtonas lēmuma ieviest sankcijas pret Krievijas gāzesvadu "Ziemeļu straume 2" būvdarbi uz laiku tika pārtraukti, lai arī projekts ir gandrīz pabeigts – atlicis izbūvēt tikai 160 km cauruļu.

Dānijas enerģētikas aģentūra apspriež ar "Nord Stream 2" AG gāzesvada "Ziemeļu straume 2" būvdarbu noslēguma variantus. Runa ir par papildinājumiem cauruļvadu izbūves atļaujā, kas dos iespēju pabeigt būvdarbus Krievijas kuģiem, portālā RIA Novosti stāsta Aleksandrs Ļesnihs.

Mīnu lauks

Pēc Vašingtonas lēmuma pagājušā decembra beigās ieviest sankcijas pret Krievijas gāzesvadu "Ziemeļu straume 2" Šveices apakšuzņēmējs "Allseas" pārtrauca cauruļu izvilkšanu Baltijas jūrā. Gāzesvads ir gandrīz pabeigts – atlicis izbūvēt tikai 160 km cauruļu.

Acīmredzot, "Allseas" projektā neatgriezīsies – janvāra beigās koncerna "Gazprom" valdes priekšsēdētāja vietniece Jeļena Burmistrova pavēstīja, ka cauruļvadu pabeigs Krievija.

Трубы газопровода Северный поток — 2 - Sputnik Latvija
Aleksandrs Novaks: sankcijas netraucēs pabeigt "Ziemeļu straumi 2"

Par darbu drīzu atsākšanu liecina arī aktivitāte būvdarbu rajonā – 16.janvārī tur ieradās daudzfunkcionālais kuģis "Strill Explorer". Divi uz tā esošie tālvadības zemūdens aparāti aprīkoti ar aparātiem trīsdimensiju fotogrammetrijai un citiem ģeofiziskajiem pētījumiem.

Vēlāk "Nord Stream 2" apstiprināja, ka kuģis veic pētījumus gāzesvada maršrutā. Dānijas enerģētikas aģentūras preses dienesta vadītājs Tūre Falbe-Hansens pastāstīja, ka aģentūra ik dienas saņem informāciju no "Strill Explorer".

Eksperti ir pārliecināti: tas nostiprina "Nord Stream 2" pozīcijas Dānijas enerģētikas aģentūrā: kopš Otrā pasaules kara laikiem Baltijas jūrā ir nogremdēts milzīgs skaits bumbu, lādiņu un mīnu. Dānija ir nobažījusies par nejaušiem sprādzieniem un līdz ar citiem "Ziemeļu straumes 2" būvdarbu noteikumiem pieprasīja, ka cauruļvadu izbūves kuģa rīcībā jābūt mūsdienīgai dinamiskās pozicionēšanas sistēmai.

Šīs sistēmas tiek integrētas kuģa vadības shēmā un darbojas automātiski, ņemot vērā dažādu detektoru rādītājus un satelītu informāciju. Rezultātā kuģa dzenierīces komplekss precīzi notur kuģi noteiktajā punktā jebkādu viļņu, straumes un vēja apstākļos. Šī iemesla dēļ darbu veikšanai tika izraudzīts "Allseas": šveiciešiem ir visas nepieciešamās iekārtas.

Krievijas rīcībā ir tikai viens cauruļvadu izbūves kuģis ar dinamiskās pozicionēšanas sistēmu – "Akademik Cherski", taču tas iesaistīts projektā "Sahalin 3" – Kirinskas un Dienvidkirinskas atradnēs. Ir gandrīz neiespējami izmantot to "Ziemeļu straumes 2"būvdarbiem.

Tandēms pret sankcijām

Tāpēc vienīgā iespēja noslēgt projektu bez ārvalstu apakšuzņēmējiem ir izmantot divas cauruļvadu izbūves baržas – "Fortune" un "Defender", kas pieder kompānijai "Mežregiontruboprovodstroi" (MRTS).

Pirms diviem gadiem "Fortune" jau izbūvēja pirmos "Ziemeļu straumes 2" kilometrus Krievijas teritoriālajos ūdeņos. Problēma ir tā, ka ne "Fortune", ne "Defender" nav dinamiskās pozicionēšanas sistēmu, tātad formāli tās neatbilst dāņu prasībām.

Tomēr "Nord Stream 2 AG" speciālisti ierosināja izmantot cauruļvadu izbūves baržas saiknē ar kuģiem, kas aprīkoti ar DPS. Tandēmu ar "Fortune" veidos palīgflotes kuģis "Kamara", ar "Defender" – "Mustang".

Šī shēma nodrošinās nepieciešamo pozicionēšanas precizitāti. Kompānija "Nord Stream 2 AG" jau janvāra sākumā nosūtīja Dānijas  Apkārtējās vides aizsardzības aģentūrai (Danish Environmental Protection Agency, DEPA) lūgumu iekļaut "Nord stream 2" būvdarbu atļaujā grozījumus par iespēju izmantot šādus jūras tandēmus.

Трубы газопровода Северный поток — 2 - Sputnik Latvija
Krievijas plāns "B": kas nenobīsies no ASV sankcijām un pabeigs "Ziemeļu straumi 2"

Kopenhāgena pietiekumu ir pieņēmusi un sākusi konstruktīvas pārrunas ar projekta operatoru, tātad pozitīva rezultāta izredzes ir lielas. Par labu šīm prognozēm liecina arī fakts, ka nesen kuģis "Kamara" ieradās Mukranas ostā (Vācijā), kas veido "Ziemeļu straumes 2" būvdarbu bāzi.

Eksperti vērtē, ka atļauja tālākajiem būvdarbiem ar Krievijas kuģu līdzdalību tiks izsniegta martā. cauruļvadu izbūves ātrums šajā tehnoloģiskajā shēmā sasniedz aptuveni pusotru kilometru dienā. Tātad gāzesvada līnija būs pilnībā pabeigta līdz jūlijam. Izmēģinājumi un gāzes iesūknēšana aizņems vēl aptuveni divus mēnešus, un septembrī būs iespējams sākt "Ziemeļu straumes 2" ekspluatāciju.

Ziņu lente
0