Krievijas plāns "B": kas nenobīsies no ASV sankcijām un pabeigs "Ziemeļu straumi 2"

© Photo Nord Stream 2 / Paul LangrockТрубы газопровода "Северный поток — 2"
Трубы газопровода Северный поток — 2 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc Savienoto Valstu sankciju ieviešanas pret "Ziemeļu straumes 2" celtniekiem Krievija ir spiesta meklēt alternatīvu un aizstāt Šveices kompāniju Allseas, kas pārtraukusi dalību projektā.

RĪGA, 26. decembris — Sputnik. Maskavai ir vairāki varianti, kā noslēgt gāzesvada "Ziemeļu straume 2" būvdarbus pēc tam, kad Šveices kompānija Allseas apturēja darbu projektā ASV ieviesto sankciju dēļ, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz lietišķo avīzi "Vzgļad".

Četri darbību varianti

Viena no ticamākajām alternatīvām no projekta aizbēgušajiem šveiciešiem, kuri jau izveduši "Ziemeļu straumes 2"projektā iesaistītos kuģus no Baltijas jūras, varētu kļūt akciju sabiedrībai "MRTS" piderošā cauruļu izbūves barža, kas atrodas Mukrana ostā (Vācija) 60 jūras jūdžu attālumā no cauruļvada būvdarbu iecirkņa Dānijas ūdeņos.

Строительство газопровода Северный поток-2 в Германии - Sputnik Latvija
"Jauns atskaites punkts biznesā": eksperts par sankcijām pret "Ziemeļu straumi 2"

Taču, kā mēdz teikt, ir viens āķis, stāsta avīze: Dānijas likumi nosaka, ka uz tāda tipa kuģiem jābūt dinamiskās pozicionēšanas sistēmai, kas ļauj automātiski noturēties konkrētajā pozīcijā. "Fortūna" tiem neatbilst – tā ir noenkurējama barža ar 12 punktu pozicionēšanas sistēmu.

Otrs variants – cauruļvadu būves kuģa "Akademik Čerskij" piesaistīšana būvdarbiem, kas atrodas kompānijas "Gazprom flot" ziņā un aprīkots ar dinamiskās pozicionēšanas sistēmu. Tomēr patlaban "Akademik Čerskij" atrodas Nahodkas ostā, tāpēc nav domājams, ka tas varētu ierasties darbu vietā ātrāk nekā divu mēnešu laikā.

Pie tam šajā gadījumā ASV sankcijas vērsīsies arī pret "Gazprom", un tas draud ar kompānijas izspiešanu no Eiropas gāzes tirgus.

Principā, var vēl pacensties lobēt ASV pret "Ziemeļu straumi 2" vērsto sankciju atcelšanu par 30 dienām. Amerikāņu likumi to pieļauj, un Šveices kompānija Allseas jau izvērtē tādu iespēju.

Pie tam jau bijis precedents – termiņa atlikšanu savu kontraktu izpildei reiz izmantoja kompānija ExxonMobil un Irānas naftas pircēji.

Par ideālu izeju kļūtu Ķīnas palīdzība – valsts tradicionāli ignorē amerikāņu sankcijas. Piemēram, iepriekš Ķīnas kuģis palīdzēja būvēt energotiltu no Kubaņas uz Krimu, neskatoties uz starptautiskajiem ierobežojumiem biznesam Krimā. Tomēr Ķīna atrodas tālu no Baltijas jūras, tāpēc radīsies papildu izdevumi Ķīnas kuģu nogādei būvdarbu vietā un darba apmaksai.

"Ziemeļu straume 2" tik un tā tiks pabeigta

Iepriekš jau vēstīts, ka kompānija "Nord Stream 2" apsolījusi pabeigt gāzesvadu "Ziemeļu straume 2" 2020.gadā.

Трубы газопровода Северный поток — 2 - Sputnik Latvija
Kompānija Allseas apturēja "Ziemeļu straumes 2" darbus: KF izsaka līdzjūtību eiropiešiem

21.decembrī ASV prezidents Donalds Tramps parakstīja likumu par militāro budžetu, kurā bija iekļauta prasība ieviest sankcijas pret "Ziemeļu straumes 2" un "Turcijas straumes" būvdarbu apakšuzņēmējiem. Pēc tam Šveices kompānija, kas izvilka caurules Baltijas jūrā, paziņoja, ka aptur būvdarbus Dānijas teritoriālajos ūdeņos.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs paziņoja, ka projekts "Ziemeļu straume 2" tiks pabeigts, neskatoties uz visiem draudiem. "Pirmkārt, esmu pārliecināts, ka eiropieši izprot savu komerciālo interesi. Otrkārt, ir interese no enerģētiskās drošības ilgtermiņa nodrošināšanas viedokļa. Treškārt, viņi, protams, ir pazemoti. Galu galā ir izskanējuši vārdi, arī no Berlīnes puses, kuri liecina, ka pašcieņa mūsu partneriem Eiropā vēl ir saglabājusies," viņš teica.

Ziņu lente
0